تیرنگ نیوز: علیرغم اینکه هر اقدامی برای واردات برنج در فصل برداشت به مصوبه دولت نیاز دارد و بر اساس مصوبه هیات دولت، هر سال در فصل برداشت از اول مرداد تا آخر مهر ماه، واردات برنج ممنوع است و کسی حق ندارد در این سه ماه برنج وارد کند، اما انگار در عمل، چنین مصوباتی فرمالیته است و کسی گوشش بدهکار نیست.
این موضوع موجب اعتراض نمایندگان استان های برنج کار در مجلس شد و حتی تهدید به افشاگری در صورت واردات برنج در فصل برداشت بدون مصوبه دولت، هم چاره گشا نبود. انگار زور مافیای برنج به زور مجلس و دولت می چربد که این قصه ی پر غصه هر ساله تکرار می شود.
با این حال اگر واردات برنج، نظام مند یا بر اساس نیاز کشور باشد باز تا حدودی قابل تحمل است و می توان گفت بر اساس برنامه از پیش تعیین شده، بخشی از نیاز جامعه تامین شده اما آن چه که صدای برنجکاران را درآورده واردات بی رویه و خارج از مصوبه دولت است که در طول دهه اخیر آسیب فراوانی به کشاورزی کشور زده است.
نظارت بر واردات برنج دقیق و جدی نیست
بر اساس آمار، سالانه حدود 500 هزار تن واردات برنج در کشور نیاز است و طبق قانون هر هفته باید آمار واردات از گمرگ کشور اعلام و باید میزان کالا و نام ترخیص کننده هم مشخص شود تا اگر هر فرد یا سازمانی بیش از این مقدار وارد کند، پاسخگوی اقدام خلاف قانون خود باشد. این در حالی است که عالی ترین مقام اجرایی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفته در یکی دوسال گذشته ۲۰۰ هزار تن ثبت سفارش قانونی برنج خریداری شده اما فقط ۲۰ هزار تن آن قانونی وارد کشور شده است و ۱۸۰ هزار تن را با راه های قاچاق از طریق لنج و یا مبادی دیگری وارد کشور کرده اند.
اگرچه بسیاری از مسئولان بارها اعلام کرده اند که ما در تولید برنج تا حدود زیادی خودکفا هستیم و فقط حدود 30 درصد برنج موردنیاز کشور باید از طریق واردات تامین شود اما گزارش هایی داریم مبنی بر اینکه به شکل دقیق بر واردات این محصول نظارت نمی شود و میزان واردات بیشتر از حد نیازمان است. حجم واردات برنج بسیار بیشتر از نیاز کشور بوده که تولید داخلی را دچار مشکل کرده است.
در عرصه تولید برنج میزان تولید سالانه قابل محاسبه و ارزیابی است در سال های مختلف به طور متوسط کشاورزان ایرانی بیش از ۲ میلیون تن برنج سفید تولید می کنند، اما زمانی که صحبت از میزان مصرف سالانه برنج به میان می آید، متاسفانه با اختلاف نظر مواجه می شویم و آمار روشن و دقیقی از میزان مصرف برنج نداریم.
اگر میزان متعادل مصرف برنج در سال حدود ۳۶ کیلو باشد، با توجه به میزان تولید برنج در داخل با کسری حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن مواجه خواهیم بود اما اگر میزان مصرف ۴۰ کیلو و بیش از آن باشد، بیش از یک میلیون تن کمبود برنج وجود خواهد داشت.
اگر میانگین تولید و مصرف ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تن باشد تا خودکفایی برنج تنها یک گام فاصله داریم اما اگر کسری بیش از یکمیلیون تن که بیشتر انجمنهای وارد کننده برنج از آن حمایت می کنند را بپذیریم، رسیدن به خودکفایی نیازمند گامی بلندتر و اقدامی جدی تر است.
۸۰ هزار تن برنج وارداتی در انبارها فاسد شد
با اینکه گفته می شد بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار کشور ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت برنج از شالیزارها برداشته شد، اما با بارشهای کافی، ممانعت از تولید برنج در برخی استانها از سوی دولت برداشته شد و دوباره تولید برنج افزایشیافته و به سطح دو میلیون و ۲۰۰ تا دو میلیون و ۴۰۰ هزار تن رسید.
نکته تاسف برانگیز ماجرا اینجاست که برنج ایرانی هنوز با روشهای سنتی به بازار عرضه می شود و ما شاهد یک تشکل کشاورزی که بتواند کشاورزان را در یک قالب متمرکز جمع کند و به آنها در ابعاد مختلف یاری برساند، نیستیم. ازاینرو آن ارتقایی که باید در دانش فنی و در استفاده از تکنولوژی و ارتقای مدیریت زراعی رخ دهد، بسیار آرام و خودجوش رخ میدهد؛ درنتیجه روند برنجکاری در کشور معمولی و آرام است.
باوجود اقدامات ارزشمند صورت گرفته در مازندران نظیر ارتقای درجه مکانیزاسیون تولید برنج و تلاش برای ارائه ارقام پر محصول بهتر انتظار میرود با توجه و کوشش بیشترِ متولیان ذیربط، تولید برنج به سمت افزایش کمی و کیفی همراه با نظارت و کنترل مناسب بازار پیش رود.
مازندران از استان هایی است که بیشترین اراضی و سطح زیر کشت برنج را در بین استانهای کشور به خود اختصاص داده و انتظار میرود این ظرفیت ارزشمند برای افزایش تولید و کاهش وابستگی به واردات برنج بیشازپیش موردتوجه قرار گیرد.
متاسفانه در دولت تدبیر حدود ۸۰ هزار تن برنج وارداتی آنقدر در انبارها باقی ماند تا فاسد شد و متأسفانه در وزارت جهاد کشاورزی کسی در این زمینه پاسخگو نیست.
برخی نمایندگان مجلس هم پیش از این از ورود بانکها به جای حمایت از تولید به سمت تجارت برنج خبر می دهند که این موضوع هم به افسارگسیختی بانکها برمیگردد و اقتصاد کشور را به نقطه نامعلومی میرساند.
اتحاد نمایندگان شمالی خانه ملت در جلوگیری از واردات برنج
اخیرا علی کریمیفیروزجایی در گفتوگویی با اعلام اینکه مازندران بهعنوان قطب تولید محصولات استراتژیک کشاورزی از جمله برنج از توانایی بالایی در تامین نیازهای غذایی کشور برخوردار است، اظهار کرد: سالانه بیش از یکمیلیون و ۳۰۰ هزار تن محصول شلتوک و ۹۵۰هزار تن انواع برنج سفید که تامین کننده ۴۴ درصد نیاز داخلی است، در این استان تولید میشود.
رئیس مجمع نمایندگان مازندران در مجلس یازدهم، جولان واسطهها و دلالان و نیز عدم سیاست حمایتی دولت از برنجکاران را بهعنوان مشکلات جدی زارعان این محصول برشمرد و یادآورشد: عدم سیاست قاطع دولت در حمایت از برنجکاران در سالهای اخیر به کاهش انگیزه آنان در عرصه تولید منجر شده استو
کریمی فیروزجایی از اتحاد نمایندگان شمالی خانه ملت در جلوگیری از واردات برنج خبرداد و افزود: نمایندگان شمال کشور از دولت می خواهند که از مرداد تا آذرماه هر ساله از واردات برنج خارجی به کشور ممانعت کند.
نماینده مردم بابل در مجلس یازدهم همچنین با انتقاد از افزایش بیرویه نهادههای زراعی و بالارفتن هزینههای کشت محصولات کشاورزی، گفت: دولت باید با افزایش یارانههای حمایتی اقتصادی کردن محصولات استراتژیک کشاورزی را عملیاتی کند.
در پایان امیدواریم مجلس و دولت با همکاری و همفکری هم این معضل بزرگ استان های برنج کار را مرتفع سازند و با قوانینی محکم و قابل اجرا، دست مافیای برنج را از این محصول کوتاه کنند.