تیرنگ:
حنیف رضا گلزار کارشناس ارشد خاک و آب در گفتوگوی اختصاصی با ما با بیان اینکه اینطور نمیتوانیم بگوییم که کجای مازندران دچار آلودگی خاک بیشتر و کجا دارای آلودگی کمتر است، گفت: دلیل آن این است که مطالعاتی انجام نشده که مشخص کند پراکنش آلودگیهای مازندران چطور است؛ در ابتدا بایدآلودگی را تعریف کنیم.
وی با بیان اینکه باید مشخص شود چه نوع آلودگی را در نظر داریم، گفت: این مطالعات در هیچ کجا انجام نشده و محدود به مازندران نیست.
این فعال محیط زیستی با بیان اینکه در استانهای شمالی مشکلی که با آن روبرو هستیم در دو بخش تعریف میشود آلودگیهای ناشی از نهادههای کشاورزی، پسماند، آفت کش و سموم و دیگری منابع آب، اعم از آبهای سطحی وغیره که ناشی از دفع غیر استاندارد پسماند است، ادامه داد: کشاورزی امروزه بدون استفاده از سموم کشاورزی و آفت کشها غیر قابل تصور است منتهی مسئله در خصوص کود و نوع کود و زمان و مقداری که استفاده میشود و نحوه مصرف است که میتواند موثر باشد.
وی ادامه داد: متاسفانه چون بخش عمدهای از مواد کودی هم در کشور و هم در استان مازندران بدون ارزیابی لازم استفاده میشود و دچار بد مصرفی هستیم (یعنی چون مصرف کود بر مبنای تشخیص خود کشاورز و در نهایت فروشنده انجام میشود و کارشناسان خبره تغذیه گیاه و حاصلخیزی خاک نقش ندارند) بنابراین بخش عمده مواد کودی که در استان مصرف میشود نامتوازن است.
وی افزود: زمانی که کود بیشتری توسط کشاورزان مصرف شود قطعا باید منتظر آلودگی های خاکی نیز باشیم چون تمامی عناصر خاک تحت تاثیر این کودها قرار می گیرند.
گلزار گفت: از بین کودهای شیمیایی کود اوره که پر مصرف ترین کود شیمیایی در بخش کشاورزی استان بوده و کودهای فسفاته مخصوصا سوپر فسفات۳ که تامین کننده فسفر است بیشترین ضریب آلایندگی را دارند به این دلیل که کود اوره تامین کننده نیتروژن است حلالیت بالایی در آب دارد و وقتی استفاده میشود هرکجا آب حرکت میکند این آلایندگی را با خودش میبرد.
وی گفت:اگر این کود مخلوط با خاک به رودخانه، تالاب و آبهای زیر زمینی نفوذ کند، ازت مازاد یا نیتروژن مازاد را با خودش جابجا میکند که مهم ترین عامل ایجاد کننده سرطان به ویژه سرطان دستگاه گوارش و معده است.
این فعال زیست محیطی تصریح کرد: در خصوص کودهای فسفاته باید گفت وقتی به همراه ذرات خاک طی فرایند فرسایش آبی، هنگامی که وارد تالاب و مردآب ها شوند پدیده شکوفایی ایجاد می شود که باعث کاهش اکسیژن در آب و تبعات ناشی از آن خواهد شد.
این کارشناس ارشد خاک و آب گفت: در خصوص سموم هم همینطور است و اگر بر مبنای درست استفاده نشود هم آلایندگی در آب هم در خاک و هم اثر باقیمانده در محصولات کشاورزی دارد.