تیرنگ نیوز- مجید ساجدی فر: اگر خاطرتان باشد با انتشار گزارش هایی چون روستاهای شهرنما، دردسرهای کیاسر، هر روستا یک شهر، تلاش کردیم به بررسی وضعیت شهرهای کوچک مازندران بپردازیم. در این شماره می خواهیم نگاهی به وضعیت هادی شهر مازندران و مسائل شهری آن داشته باشیم. لطفا با ما همراه باشید.
هادیشهر به عنوان مرکز بخش رودبار است نیمه دوم سال 81 بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی مبنی بر اینکه تمامی مراکز بخش تبدیل به شهر شوند در پاییز 81 (بهعنوان شهرداری کلهبست) فعالیت آن شروع شد و در سال 92 با الحاق 2 روستا (کیخامحله و میربازار) از کلهبست به هادیشهر تغییر نام پیدا کرده که فصل نوینی از عمر این شهر را به وجود آورده است.
بر اساس همان ابلاغیه، محدودهای به مساحت 554 هکتار به عنوان محدوده قانونی شهر در نظر گرفته شد که با توجه به مهاجرپذیری هادیشهر، در ادامه این جمعیت افزایش یافت و بر اساس سرشماری سال 95، جمعیتی حدود 8 هزار نفر دارد.
لازم به ذکر است کله بست و میربازار دارای قدمت تاریخی زیادی می باشند. بر اساس گفته های سالخوردگان این منطقه، کله بست به عنوان منطقه ای سرسبز و جنگلی محل سکونت اعیان و خانواده های کلان بوده است و در طی زمان از «کلان بست» به کله بست تغییر نام داد. اسم دیگر کله بست، «کیله بست» بوده است؛ کیله به معنای جوی کوچک می باشد و وجه تسمیه آن به این صورت است که رودخانه ای از وسط محل می گذشت و این منطقه را آبیاری می نمود و به همین خاطر این روستا به کیله بست معروف شد و بعد از گذشت زمان برای تلفظ بهتر به کله بست تغییر پیدا کرد.
شغل قالب مردم هادیشهر کشاورزی (شالیکاری و مرکبات) هست، یکی از ویژگیهای هادیشهر این است که در اطراف آن چیزی حدود 300، 400 واحد تولیدی و صنعتی فعال و نیمه فعال هستند و برخی از آنها داخل حریم شهر هستند و با توجه وضعیت فعلی اقتصاد کشور حال و روز خوشی ندارند یا از خط تولید خارج شدهاند یا با درصدی از ظرفیت کار میکنند.
تبدیل روستا به شهر با برخی مقاومتها همراه بود مثلا مردمی که در روستاها زندگی میکردند معمولا عوارضی پرداخت نمیکردند یا از یکسری رفتارهای محدودکننده برخوردار نبودند. این موارد برای آنها سخت بوده بنابراین نیاز بود وقت و انرژی بیشتری گذاشته شود تا عملکرد مدیریت شهری در نهایت توانست رضایت نسبی آنها را جلب کند.
هادیشهر بین دوشهر بابل و بابلسر واقع شده و ایجاب میکند باتوجه به بکر بودن منطقه، به عنوان یک گلوگاه و ورودی رسیدن به سواحل دریای خزر و پتانسیل ویژهای که دارد، میطلبد سناریوی ویژهای تنظیم شود که بر اساس آن به بهترین حد ممکن (رستورانها، مراکز و خدمات رفاهی-تجاری، فروشگاهها، استخر، مجموعه سالنهای ورزشی و …) به بهرهبرداری برسد. از طرف غرب شهر هم جاده سپاه دانش هست که به فریدونکنار و آمل وصل میشود یعنی توانایی میزبانی از یک جمعیت 1.5 میلیون نفری را بین امیرکلا، بابل، بابلسر و حتی بهنمیر را هم دارد.
یکی از موضوعات شهرداریها بحث درآمد پایدار و استفاده از تمام ظرفیتهای موجود جهت اثرگذاری لازم در کوتاهمدت است یکی از پروندههایی که در هادیشهر در سال های گذشته اثرگذار بود، پرونده تفکیکی است که شاید مبلغ آن نزدیک به 60 درصد بودجه شهر را تشکیل میداد و بحث گرفتن زمین برای مشارکت در ساخت به عنوان یک منبع درآمد پایدار بوده است.
درآمد شهرداری در حال حاضر از محل کرایه، عوارض، تفکیک و تغییر کاربری تامین میشود اما تغییر چنین روندی در کوتاهمدت و در شرایط اقتصادی فعلی کارساز نیست. همچنین درآمد شهرداری در درآمدهای پوششی، مربوط می شود به عوارض ساختمان، عوارض تغییر کاربری، بهای خدمات شهر و موضوعاتی از این دست، و یکسری درآمدهایی که موسسات دیگر (مثلا در بحث مالیات بر ارزش افزوده) وصول میکنند.
بودجه شهرداری هادیشهرهر سال نسبت به سال گذشته در حال افزایش است. به عنوان مثال بودجه مصوب سال 94 شهرداری هادیشهر 3 میلیارد و 500 میلیون تومان بود که با 24 درصد افزایش مبلغ وصولی ما 4 میلیارد و 360 میلیون تومان شد. بودجه سال 95، بر مبنای 4 میلیارد تومان بسته شد، بودجه سال 96 بر مبنای 5 میلیارد و 700 میلیون تومان و سال ۹۷ مبلغ 6.5 میلیارد تومان و…. بوده است.
بر اساس آمارهای اعلام شده، سهم درآمد پایدار در سالهای ۹۵، ۹۶ و ۹۷ به ترتیب ۲۱، ۲۵ و ۳۱ درصد از کل وصولی شهرداری بوده و روند رو به رشد داشته است که انتظار می رود این روند با پیگیری مستمر در وصول عوارض نوسازی و بهای خدمات، استفاده از ظرفیت فضاهای تبلیغاتی، اجرای پروژههای درآمدزا اعم از طرح گردشگری سد آرمیچکلا و … ادامه پیدا کند.
تکمیل و بهرهبرداری پل دوم هادی شهر، پروژه سهراهی میربازار، ادامه دیوار حفاظتی خیابان ساحل، اگوکشی و ساماندهی آبهای سطحی شرق اتوبان امام رضا(ع)، پل روگذر و دوربرگردان های شمالی و جنوبی بابل- بابلسر و غسالخانه از مهمترین پروژههایی هستند که در سال های اخیر در دستور کار شهرداری هادیشهر قرار گرفته و می تواند اثرگذاری بسیار بالایی برای جهش و توسعه این شهرداشته باشد.
ظرفیت دیگر هادی شهر، ابتکاری است که در سال 1397 در قالب مصوبه از سوی شورای فرهنگ عمومی بخش رودبست شهرستان بابلسر به نهادهای اجرایی و فرهنگی ابلاغ شد و براساس آن روز اول آبان به عنوان روز هادیشهر در مازندران انتخاب و معرفی و در این روز برنامههای ویژهای برای معرفی جاذبههای تاریخی و گردشگری و فرصتهای سرمایهگذاری در سطح این شهر اجرا میشود.
حل معضل زباله، تهیه سند چشمانداز 20 ساله، تعریض و آزادسازی معابر، دفع آبهای سطحی، ایجاد فضای سبز، پیادهرو سازی، جدولگذاری، نهضت آسفالت، و… بخشی از مسائل شهری هادیشهر است و می طلبد مدیریت شهری با شناسایی کمبودها، نیازها و نارساییهای سطح شهر، با استفاده از همه این ظرفیت ها و مطالبه گری در جهت تحقق وعده های مدیران کل، نمایندگان محترم و مسئولان شهرستانی، مسائل موجود را برطرف سازد.