تیرنگ:
روبروی نانوایی ازدحام شده، از دور به نظر میرسد دعوای شخصی است و بقیه هم سعی در جدا کردن آنها دارند اما نزدیک تر که میشوم، می بینیم دعوای نانوا و مشتری است!
شریفی که خود را راننده تاکسی معرفی میکند میگوید که کارتخوان، مشکل همیشگی مردم در خرید نان است. بعد از هوشمندسازی خرید نان، برای تهیه نان کنجدی باید پول بیشتری نسبت به نان ساده پرداخت شود ولی از آنجا که این کارتخوان های جدید گزینه کنجد ندارند، مجبوریم یک نان ساده و دو تا نایلون انتخاب کنیم که بعض وقتها نانوا هم زیر بار نمی رود مگر اینکه کسی بخواهد پول دو قرص نان را بدهد و برای همین اکثر مردم قید نان کنجدی را می زنند.
او ادامه میدهد: من پا درد دارم و ایستادن در صف طولانی مشکل است، البته به نسبت قبل صف نانواییها خلوت تر شده است.
خانم رجبی شهروند ساروی از کیفیت نان گلایه دارد و میگوید نانها آب رفتهاند!
او میگوید: کیفیت نانها در همه محلهها بد است؛ مخصوصا نان بربری، انگار نان را در تنور سرد پخت میکنند!!!
✓کیفیت نان مطلوب نیست
زهرا چالشگر در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه شهروندان به همان اندازه که در برابر دریافت نان پول پرداخت میکنند به همان میزان نیز انتظار نان باکیفیت دارند ولی متاسفانه در مازندران کیفیت نان مطلوب نیست، به انتقاد از کیفیت نان پرداخت و اظهار کرد: شهروندان مازندرانی به میزان پولی که در برابر دریافت نان پرداخت میکنند انتظار گرفتن نان با کیفیت دارند ولی متاسفانه در برخی از نانواییهای سطح استان نان کیفیت لازم را ندارد.
✓لزوم آموزش نانوایان
خداشناس کارگر ساختمان در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه نان در مازندران کیفیت لازم را ندارد از لزوم آموزش نانوایان سخن گفت و افزود: باید مجوز نانواهایی که در این امر کوتاهی میکنند باطل شود.
وی با اشاره به نام چند نانوایی گفت: برخی نانواییها وزن نان را کم کرده و برخی برای خرید نان محدودیت میگذارند.
این شهروند گفت: گاهی نانواها مقصر کیفیت پایین نان نیستند بلکه مدت زمان پخت و مواد اولیهای چون آرد در پخت نان نیز تأثیر گذار است.
خداشناس گفت که آموزش، حمایت از نانواها در بالا رفتن کیفیت موثر است.
✓ نان آب میرود
يکي از شهروندان ساروی به تیرنگ میگويد: از 4 نانی که میخرم تنها 2 نان، قابل مصرف است و بقيه آن به ضايعات تبديل میشود.
«گل آقا پور» می افزايد: در سالهای اخير روز به روز از کيفيت نان کاسته میشود و آب میرود.
وی ادامه میدهد: برخی از نانوايان، نان های خوب پخت میکنند اما برخی ديگر با پخت نانهای خمير و بی کيفيت، نارضايتیهايی را در ميان مردم ايجاد کردهاند.
با وجود اینکه نان قوت غالب مردم استان است و بیشتر خانوارها روزانه حداقل دو وعده از آن استفاده میکنند، ولی کیفیت پایین آن باعث گلایهمندی مردم شده است.
هنگامی که از شاطرهای نانوایی میپرسیم چه چیزی نان مازندران را از مرغوبیت انداخته توپ را به زمین مسئولان و کشاورزان میاندازند و میگویند کیفیت آرد پایین است.
البته برخی هم میگویند در پخت نان ۵۰ درصد سهم کیفیت آرد است و ۵۰ درصد بقیه به نحوه پخت بر میگردد، بیش از ۲۰ درصد نانواییهای از خمیر مایه استفاده نمیکنند و حذف همین ماده اولیه است که بافت نان را سخت و کیفیت آن را کاهش میدهد.
آنها توضیح میدهند: خمیر مایه، جان خمیر است اما برخی نانواییها به دلیل گرانی این ماده از آن صرف نظر میکنند تا درآمد خود را افزایش دهند.
این نانوایان میگویند به سازمان غلات رفته بودم و گفتیم که شما می گویید ما نباید از مردم پول نقد بگیریم ولی کسانی هستند که کارت بانکی همراه ندارند و فقط پول نقد میآورند. ما اگر پول را از آنها نگیریم و نان ندهیم، فردا می گویند فلانی به ما نان نداد، اگر پول را بگیریم و از کارت خودمان پرداخت کنیم، از سازمان می گویند مرتکب تخلف شدهاید؛ نان نمی پزید و خودتان کارت می کشید که سهمیهتان قطع نشود، اگر هم از فرد دیگری بخواهیم که کارتش را برای پرداخت بدهد و در عوض پول نقد بگیرد، می گوید شما نان نمی پزید و بیکار می نشینید و با گرفتن کارت مردم و کشیدن کارت، می خواهید سهمیه دریافت کنید.
چندی پیش در تاکسی با یک نانوا هم کلام شدیم. او خود را پیروان معرفی کرده بود.
✓بازنگری قیمت نان ضروری است
پیروان در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه با توجه به مشکلات گستردهای که نانوایان این استان با آن مواجه شدهاند، بازنگری در قیمت نان ضروری است، گفت:با وجود مشکلات ریز و درشت، نانوایان استان با شرافت و فداکاری با مردم تعامل داشته و بیوقفه به امر خدمترسانی به شهروندان مشغول هستند.
وی با اشاره به برخی از مشکلات واحدهای صنفی نانوایی به عنوان یکی از مشاغل سخت و زیانآور گفت: نبود تناسب بین درآمد و هزینه معیشت روزانه، کنارهگیری آن دسته از نیروهای ماهر که عملگی و کارگری روزانه را به اشتغال در نانواییها ترجیح می دهند و نبود نیروی کار ماهر تاثیر مستقیمی بر کیفیت نان مردم دارد.
پیروان با بیان اینکه کارگر نانوایی بعد از سه تا چهار سال می گوید دستمزد بالا نمی رود از این رو راغب به کار در نانوایی نیست و متولیان امر باید آتش تنور نانوایی را بچشند بعد تصمیم بگیرند، اظهار کرد: هزینههای تولید نان افزایش یافته ولی قیمت نان همچنان ثابت است، اگر دولت قیمت را به موقع اعلام نکند مشکلاتی پیش میآید که از جمله این مشکلات می توان به گرانفروشی، کم فروشی، خروج کارفرما از چرخه تولید، تغییر کاربری نانواییها، کاهش کیفیت، افزایش مصرف آرد و.. اشاره کرد که میتوان از تمام این موارد با تعیین قیمت عادلانه و کارشناسی شده جلوگیری کرد.
✓پایش کیفیت نان
اسفند ماه سال گذشته و بعد از چندین بار انتقاد استاندار سابق مازندران از کیفیت نان، مدیرکل استاندارد مازندران از پایش کیفیت نان در استان خبر داد.
محمد ملاعلیپور در جمع خبرنگاران رسانههای گروهی با اشاره به اینکه در این زمینه راهکارهایی را هم آماده کردیم، اظهار کرد: برای پایش کیفیت نان، ابزارهای لازم را نداریم و نمیتوانیم راساً ورود پیدا کنیم و دستگاههای متولی در این راستا باید کمککار باشند.
وی افزود: تلاش کردیم پایش کیفیت نان در شهرهای مختلف صورت گیرد.
مدیرکل استاندارد مازندران در پاسخ خبرنگاری مبنی بر موازی کاری با اشاره به اینکه این مساله هم فرصت و هم تهدید است، گفت: تصمیمگیری در رابطه با کاهش موازیکاری باید در سطح کلان تصمیمگیری شود.
اگر چه مشكل كیفیت نان در مازندران
سابقهای طولانی دارد ولی برنامههایی مانند آموزش نانواها، پرداخت تسهیلات و تجهیز نانواییها به دستگاههای پخت با آتش غیرمستقیم و نظام جامع درجه بندی نانواییها میتواند این مشكل فراگیر را برای همیشه حل كند .