نان حلال یا نان حرام
نان حلال یا نان حرام
نان یک مایحتاج عمومی و قوت غالب مردم است. در سال گذشته شاهد هدفمند سازی عرضه آرد و یارانه اختصاصی برای این کالای استراتژیک هستیم که توانسته است تا حدی بر مشکلات مربوط به فروش آزاد آرد یارانه فائق آید. در این مسیر مشکلاتی وجود دارد که باید با آگاهی بخشی و تدبیر در جهت حل آن گام برداشت.

دکترسید شرف الدین حسینی، پژوهشگر

نان یک مایحتاج عمومی و قوت غالب مردم است. در سال گذشته شاهد هدفمند سازی عرضه آرد و یارانه اختصاصی برای این کالای استراتژیک هستیم که توانسته است تا حدی بر مشکلات مربوط به فروش آزاد آرد یارانه فائق آید. در این مسیر مشکلاتی وجود دارد که باید با آگاهی بخشی و تدبیر در جهت حل آن گام برداشت.
قیمت عرضه هر عدد نان بربری یا دو عدد نان لواش تقریبا مشابه با قیمت نایلون پلاستیکی است که در خبازی ارائه میگردد. مشاهده می شود برخی نانوایی ها در همگام فروش نان بجای آنکه n نان و یک نایلون را در دستگاه انتخاب نمایند، n+1 نان را در دستگاه تقاضای نان وارد میکنند. ظاهرا از لحاظ قیمت تمام شده برای مردم تفاوت چندانی ندارد اما نکته اینجاست که قیمت نان اعمالی در سیستم که مشتری پرداخت میکند، مابه التفاوت قیمت واقعی نان و مقدار یارانه ایست که به هر عدد نان تعلق میگیرد، نه قیمت واقعی و تمام شده نان. لذا نانوا با ورود یک عدد نان اضافه بجای نایلون، درواقع میزان یارانه یک عدد نان را بدون عرضه نان دریافت خواهد نمود. این تخلف یک حرام شرعی و تخلف مشمول تعزیر می باشد.
نکته بعد فروش نان کنجدی می باشد. جالب اینجاست که با اعمال کنجد، قیمت نان دوبرابر می شود. چه نان با آرد دولتی ۱۳۰۰ تومانی باشد یا نان ۱۸۰۰ تومانی یا نان سنگک ۲۵۰۰ تومانی یا نان آزاد پز ۷۰۰۰ تومانی. هیچکس هم نمیپرسد که مگر کنجد مشمول یارانه بوده که با تغییر قیمت نان از دولتی به آزاد، قیمت کنجد که با مقدار مشابه روی نان پاشیده میشود، قیمت نهایی نان را دچار افزایش ۱۰۰ درصدی میکند!!! از آن جالب تر اینکه نانوا بجای اینکه اختلاف قیمت را در دستگاه پوز جداگانه دریافت کند، تعداد نان را در دستگاه مخصوص دوبرابر وارد میکند و از این طریق یارانه آردی که برای تولید نان استفاده نشده را نیز دریافت میکند. این حجم از تخلف قابل چشم پوشی نیست و این حرام خواری مدرن در جامعه قطعا تاثیرات منفی خود را به جای خواهد گذاشت.