یک عمر در خدمت
یک عمر در خدمت
رئیس مجلس شورای اسلامی درباره ابهامات به وجود آمده توضیح داد  که سقف افزایش سنوات خدمتی برای آقایان «حداکثر۳۵ سال یا ۶۲ سال سن» است و سقف سن بازنشستگی برای خانم‌ها ۵۵ سال است.

تیرنگ:پوریا دهقان

«افزایش  سن بازنشستگی» بدون شک مهمترین مصوبه خانه ملت در جلسه علنی روز یکشنبه ۲۸ آبان بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی درباره ابهامات به وجود آمده توضیح داد  که سقف افزایش سنوات خدمتی برای آقایان «حداکثر۳۵ سال یا ۶۲ سال سن» است و سقف سن بازنشستگی برای خانم‌ها ۵۵ سال است.

روابط عمومی مجلس نیز اعلام کرد که براساس مصوبه مجلس، میزان افزایش سنوات خدمت پلکانی است و بیشتر افراد در حد چند ماه به سنوات خدمت‌شان اضافه می‌شود و افرادی که به‌تازگی شروع به کار کنند به میزان سنوات خدمت آن‌ها حداکثر ۵ سال اضافه می‌شود

* دلایل نمایندگان موافق و مخالف چه بود؟

علی بابایی کارنامی از مخالفان این طرح عنوان کرد که در این بند سن بازنشستگی برای گروه‌های مختلف شاغلان افزایش پیدا کرده است. قطعا تصویب این بند تبعات اجتماعی به همراه خواهد داشت و باعث ایجاد نگرانی در شاغلان می‌شود. از طرف دیگر شیوه پرداخت حقوق و دستمزد را برهم می‌زند. در این بند فرمول پیچیده‌ای برای تعدادی از شاغلان در نظر گرفته شده و سن بازنشستگی را افزایش دهد.

سیدمحمدرضا میرتاج‌الدینی در موافقت با این بند از لایحه بیان کرد: دولت نیز با آن موافق است. اکنون در دنیا میانگین سن بازنشستگی بالای ۶۳ سال است، از سوی دیگر در کشور ما به دلیل تقویت سلامت و بهداشت امید به زندگی افزایش پیدا کرده اما سن بازنشستگی ۵۰ سال است فرد بازنشسته نمی‌رود در خانه بنشیند بلکه جای دیگر مشغول کار می‌شود و این امر برای جذب جوانان در عرصه اشتغال مفید نیست.

ارکانی  عضو کمیسیون برنامه و بودجه نیز می گوید دولت به علت عدم توان مدیریت صندوق‌های بازنشستگی و تأمین اجتماعی به دنبال رفع ناترازی این صندوق‌ها است اما مجلس همه تلاش خود را کرده تا با کنترل تصمیمات دولت در این حوزه، کمترین فشار به مردم بیاید.

محسن زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق در دفاع از این بند از لایحه برنامه بیان کرد: اکنون سن امید به زندگی به ۷۶ سال و در زنان به ۷۸ سال رسیده است و در یک سازمانی مانند آموزش و پرورش میانگین سن بازنشستگی ۴۸ تا ۵۰ سال می‌باشد، یعنی فرد بازنشسته از ۵۰ سالگی تا ۷۸ سالگی شغلی ندارد.

* افزایش سن بازنشستگی، به ضرر قشر کارگران است

حسن صادقی رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری نیز می‌‌گوید افزایش سن بازنشستگی، به ضرر قشر کارگران خواهد بود؛ انگیزه بیمه پردازی را کاهش می‌دهد و باعث افزایش بیکاری می شود. این مصوبه تاب‌آوری سازمان را از بین می‌برد. او معتقد است یک شاغل، با ۳۰ سال خدمت، «دچار فرسودگی شغلی و استهلاک جسمی و روحی »، می‌شود، و با افزایش این سن، او نمی‌تواند کارآمدی مناسبی داشته باشد.

محمدی که کارگر است، در این باره به تیرنگ می‌گوید: با توجه به اینکه جامعه نیاز به حمایت مضاعف در سنین بالاتر دارند، خواهشمندیم نسبت به اصلاح و تغییر این رویه و تسهیل شرایط مالی و رفاهی بازنشستگان به حالت قبل اقدام نمایید و انتظار می‌رود شرایط را راحت‌تر از گذشته کنند.
وی ادامه می‌دهد؛ در حالیکه برخی رسانه‌ها می‌گویند سن بازنشستگی تا سقف ۱۲ سال افزایش یافت رئیس مجلس این سن را تا سقف پنج سال اعلام می‌کند! حتی اگر یک روز هم به سن بازنشستگی اضافه شود درست نیست آیا ما توان کار کردن تا آن سن را داریم؟
وی گفت: می‌گویند که علت اصلی افزایش سن بازنشستگی این است که میانگین نرخ امید به زندگی افزایش یافته  و به همین دلیل ضریب پشتیبانی صندوق‌های بازنشستگی کاهش یافته است اما من میپرسم چرا باید فشار به ما وارد شود و یک عمر در خدمت باشیم؟!
شایان ذکر است اجرای قانون از ابتدای سال ۱۴۰۵ آغاز می‌شود.