تیرنگ نیوز : موضوع کیفت نان به عنوان یک ابر چالش همچنان زندگی مردم استان را تحت شعاع قرار داده است. در این باره نانوانیها اعلام میکنند که کیفیت نان حاصل آردی است که تحویل میگیرند و کارشناسان حوزه غلات استان نیز گناه بی کیفیتی نان را در زنجیره تولید آن از ساخت خمیر تا دستگاههای تولید اتوماتیک پخت نان میاندازند و مردمی که هاج و واج نمیدانند مقصر کیست و این درد بی درمان کی باید التیام یابد.
در کنار این موارد، مردم از ضعف بر نظارت بر نانواییها نیز گلهمند بوده و میگویند چرا دستگاه حاکمیتی چندان نظارتی بر کارکرد نانواها ندارند و اگر هم هر از چندگاهی نانواییها مورد پایش و ارزیابی قرار میدهند، چندان راهگشا نبوده و همچنان سیاههای از تخلفات آنان بارز و آشکار است.
بررسیها نشان میدهد که بیشتر مردم استان از بافت و مزه نانی که هر روز به سفره میبرند راضی نیستند و میگویند گاهی بی نمک است، برخی لطافت لازم را ندارند و سخت هضم هستند و برخی زود خشک میشوند و دور ریز بسیاری دارند.
اما با این وصف و شرایط، مجبورند از همین نان تغذیه کنند چرا که این بی کیفیتی منحصر به دست پخت یک نانوا یا یک محله نیست بلکه تا حدودی یکنواخت در همه سطح استان شایع است.
کیفیت پخت یا مرغوبیت آرد؟ مساله این است
هنگامی که از شاطرهای نانوایی میپرسیم چه چیزی نان مازندران را از مرغوبیت انداخته میگویند کیفیت آرد پایین است و نحوه پخت را اصولی میدانند.
آنها میگویند: شیوه پختشان درست همان چیزی است که در همه جای ایران شایع است و مشکلی ندارد.
باید گفت عدم نظارت مجموعههای اقتصادی موجب کاهش کیفیت آرد نانواییها می شود و مهمترین بخش کیفیت، نظارت است که باید بیش از پیش مورد اهتمام دستگاههای مسئول قرار گیرد
سیدمحمود حسینی پور، استاندار مازندران با عنوان اینکه موضوع نان به عنوان یکی از موضوعات مهم شناخته شد و دولت سیزدهم برای اولین بار طرح مهمی در موضوع نان را اجرا کرد که مرحله چهارم طرح هوشمند سازی یارانه نان بزودی اجرا میگردد، خاطرنشان کرد : در استان مازندران با توجه به وضعیت خاص این استان، موضوع مسافر پذیری و تاثیراتی که مسافرین در فرآیند تنظیم بازار نان دارند، باید مورد توجه ویژه قرار گیرد .
وی بابیان این که همه حوزههای مرتبط به نان استان می بایست بدون استثنا ساماندهی شود، ادامه داد: اساس کار ما در استان مازندران طرح پایلوتی است که فرمانداری ساری با مشارکت کارگروه آرد نان و مجموعههای اقتصادی استان تنظیم نمود.
نماینده عالی دولت در استان با بیان اینکه اقدامات مناسبی از سوی پلیس اقتصادی استان انجام شده است که می بایست استمرار پیدا کند و با سودا گرانی که در استان مازندران نان مردم را هدف قرار دادند برخورد قانونی شود، تصریح کرد: عدم نظارت مجموعههای اقتصادی موجب کاهش کیفیت آرد نانواییها می شود و مهم ترین بخش کیفیت، نظارت است که باید بیش از پیش مورد اهتمام دستگاههای مسئول قرار گیرد.
این مسئول اضافه کرد: در فاز چهارم طرح هوشمند سازی یارانه نان، فرآیند تولید نان برای ارتقاء کیفیت می بایست تغییر کند و به سمت افزایش کیفیت نان خواهیم رفت.
سید محمود حسینیپور با تاکید بر این که کیفیت نان باید افزایش پیدا کند، چرا که مطالبه جدی مردم است، افزود : سامانههای نظارتی در نانواییهای استان می بایست فعال و تقویت گردد تا با نظارت سامانهای با مجموعه نانواییهای استان که مرتکب تخلف میشوند برخورد قانونی گردد. از شرکتهای دانش بنیان با توجه به اعلام آمادگی که در این راستا نمودهاند باید استفاده شود
×کیفیت نان متغیر است
یک شهروند قائمشهری در گفت وگو با خبرنگار ما با بیان این که کیفیت نان در برخی نانواییها متغیر است و نمیتوان به طور ثابت روی برخی نانواییها برای تهیه نان حساب کرد، گفت: کیفیت نان در نانواییهای این شهر روند با ثباتی ندارد. تعداد نانواییهایی که برای مدت طولانی، نان با کیفیت پخت مینمایند خیلی کم است. این نوسان در کیفیت، دور ریز نان را زیاد مینماید. مثلا نان یک نانوایی سنگکی در مرکز شهر قائمشهر بیشتر از 2 ساعت ماندگاری ندارد.
محمدی با اشاره به در دسترس بودن نانواییهای متعدد در شهرهای مختلف مازندران اعلام کرد: نانواییهای زیادی در سراسر مازندران وجود دارد که تامین نان را آسان مینمایند، اما همه آنها نان با کیفیت عرضه نمینمایند.
×به دلیل سختی کار نانواییها، کارگران و خبازان ماهر رغبتی به کار کردن در این حرفه ندارند
چاشنیدل یکی از نانوایان مازندران است که همیشه صفهای نانوایی وی شلوغ و پرمشتری است، وی با اظهار اینکه به دلیل سختی کار نانواییها، کارگران و خبازان ماهر رغبتی به کار کردن در این حرفه ندارند، افزود: نیمی از هزینههای نانواییها را کارگران تشکیل میدهند و دخل و خرج ما برابری نمیکند
چاشنیدل با اشاره به رشد چندبرابری هزینههای نانواییها از جمله قیمت خمیرمایه، برق و گاز، دستمزد کارگران و کرایه حمل آرد اظهار داشت: به دلیل سختی کار و پایین بودن دستمزدها، بسیاری از نانوایان ماهر مخصوصاً در نانوایی بربری و سنگک از این حرفه رفتهاند و به سمت کارگری و اشتغال در دیگر مشاغل تغییر شغل دادهاند.
×اجاره دادن واحدهای خبازی از سوی صاحبان پروانه به افراد مبتدی و غیر حرفهای
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی مازندران گفت : اجاره دادن واحدهای خبازی از سوی صاحبان پروانه به افراد مبتدی و غیر حرفهای به عنوان دغدغه و چالش های اساسی در پخت نان با کیفیت و مطلوب در این استان است .
عباسعلی وفایینژاد افزود: ماهانه ۳۱ هزار و ۵۰۰ تن آرد بین چهارهزار و ۶۰۰ واحد خبازی فعال استان توزیع میشود که متاسفانه حدود ۳۵ درصد آنها از سوی صاحبان پروانه به افراد غیر حرفهای و مبتدی اجاره داده شد که بیشترین نارضایتی مردم از نحوه پخت و ضایعات نان مربوط به همین واحدهای اجارهای است .
وی اظهار کرد : این موضوع از سوی مسوولان دستگاههای اجرایی مرتبط از جمله سازمان صمت در حال پایش است و آن دسته از واحدهای خبازی که صاحب پروانه نباشند و یا مباشر فنی انتخاب نکنند برابر ضوابط و مقررات با این کوتاهیها برخورد قانونی میشود.
وی با اشاره به گردشگری بودن منطقه و سکونت جمعیت پنهان در مازندران به ویژه شهرهای غربی استان یادآور شد : تامین نان در برخی از دورههای زمانی در این خطه از جمله نقاط شهری دچار مشکل کرده و این مساله یکی از دغدغههای جدی است برای حل این چالش تمام تلاش بر آن است تا اینکه متوسط سرانه ماهیانه آرد در شهرستانهایچ را افزایش دهیم اولین راهکار حل این مشکل این بوده که متوسط سرانه سهمیه آرد تمامی شهرهای مازندران از ۲ کیلو تا پنج کیلو بیشتر از حالت طبیعی کشوری باشد.
وی بیان داشت : متوسط سرانه ماهانه هر شهروند مازندرانی بیش از هفت کیلو گرم است درحالی که این آمار در شهرهای غربی استان مازندران کمتر از ۹ کیلو گرم نیست حتی در شهر کلاردشت این آمار به ۱۲ کیلو گرم هم رسیده به دلیل آنکه شاهد حضور چشمگیر مسافران، گردشگران داخلی و خارجی در این منطقه هستیم .
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی مازندران گفت: افزون بر این اقدامات، تمام تلاشها آن است بتوان تفاوت فاحشی که در قیمت آرد و نان وجود دارد و دولت هم شاید بیش از ۲۰ برابر یارانه برای آن پرداخت می کند بنابراین نباید این بیت المال به سمت و سوی انحراف سوق داده شود تجربه هم ثابت کرده در هر کالایی که یارانه دولت وجود دارد افراد سود جو و فرصت طلب تلاش کردهاند از این فرصتها به نفع خودشان بهره ببرند و باید این تفاوت فاحش را از بین ببریم
وفایینژاد گفت : در سال گذشته مسوولیت نظارت بر حوزه آرد و نان و دستگاههای نظارتی از جمله صمت، جهاد کشاورزی و تعزیرات حکومتی است اما این اداره کل از لحاظ تولیت که در آرد و نان و تامین آن برای مردم به عنوان اولویت نخست به شمار می آید موضوع نظارت را براساس گروههای نظارتی ستادی در دستور کار خود دارد .
وی افزود : عمدهترین تخلفات در این بخش مربوط فروش آرد خارج از شبکه است که برخی از نانواها یا به عبارتی در این حوزه فروش آرد به جای پخت نان است هرچند با طرح هوشمند سازی که در این دولت اجرایی شد یکی از مقولههای بسیار مهمی که بحث مدیریت در پخت نان به عنوان اولویت بوده است با توجه به هماهنگیهای به عمل آمده با تشکلهای صنفی اتحادیه خبازان، صمت، تعزیرات حکومتی و سایر بخشها صورت گرفته نسبت به برخی از تخلفات واحدهای خبازی از جمله تعطیلات خودسرانه به شدت کاهش پیدا کرده است
وی میزان مصرف ماهانه آرد در این استان را مقدار ۳۱ هزار و ۵۰۰ اعلام کرد و گفت : این میزان آرد در میان چهار هزار و ۶۰۰ واحد خبازی فعال توزیع میشود و توزیع این میزان آرد براساس آمار جمعیتی شناور شهرستانها متفاوت است.
مدیرکل غله مازندران گفت : فرآیند ساختاری نظارت بر واحدهای خبازی در استان به سمت و سویی پیش میروند که آمار تخلفات نسبت به سالهای گذشته خیلی کمتر شده و این رویه سبب شده تا واحدهای خبازی ملزم به پخت نان با کیفیت و سال بشوند و البته هر واحد خبازی که نان با کیفیت و مطلوبتری پخت کند به یقین مشتری بیشتری دارد .
وفایینژاد افزود : هر شهروندی اگر از کیفیت نان هم گلایهای داشته باشد در کمترین زمان گروههای نظارتی از دانشگاه علوم پزشکی و همکاران در کنترل و کیفی با نانوای خاطی برابر قانون برخورد خواهد شد.
شهروندان و نانوا هر دو از وضعیت کنونی آرد و نان ناراضی هستند و این درحالی که متولیان امر تاکید میکنند همزمان با هوشمندسازی، نظارت بر خبازیها نیز بیشتر شده است.
طبق آمار رسمی سالانه ۳۶۰ هزار تن آرد به بیش از پنج هزار واحد نانوایی دولتی و آزادپز استان مازندران توزیع می شود ،به همین دلیل توجه به همه فرایند تولید تا مصرف نان از اهمیت خاصی برخوردار است.