مدارس هتل نیستند! / فرصتی که از دست می رود
مدارس هتل نیستند! / فرصتی که از دست می رود
اگرچه اقامت مسافران در مدارس با هدف آسایش و رفاه هر چه بیشتر گردشگران و مسافران انجام می شود اما بسیاری از کارشناسان و متخصصان حوزه گردشگری، چنین اقداماتی را در نهایت به زیان گردشگری و اقتصاد مازندران می دانند.

تیرنگ نیوز- سرویس اقتصاد: امروزه گردشگری به عنوان یک صنعت پرسود در جهان شناخته شده است و بسیاری از کشورها با بهره مندی از این صنعت در طول دهه های اخیر توانسته اند علاوه بر افزایش سرانه درآمد ملی به رشد اقتصادی خود کمک شایانی نمایند.

نمونه این کشورها در قاره کهن آسیا، امارات و ترکیه هستند که با فراهم نمودن بسترهای حضور گردشگران دیگر کشورها به ویژه کشورهای همسایه خود، به یاری اقتصاد و درآمد کشور خود بیایند و توانسته اند بخشی از مشکلات مالی و درآمدی کشور خود را ازاین طریق مرتفع کنند.

صنعتی که در کشور ما نیز به نسبت دهه های قبل رشد چشمگیری داشته و به ویژه شهرهای مذهبی و تاریخی ما چون مشهد، قم، اصفهان، شیراز و… از آن بهره های فراوانی برده اند هرچند که هنوز هم این صنعت در این استان ها جای رشد و بهبودی دارد.

استان مازندران هم به سبب دارا بودن طبیعت بکر و کم نظیری چون دریا، ساحل، جنگل، اماکن قدیمی، بقاع متبرکه، مناظر دیدنی و… یکی از مقصدهای مهم گردشگران و مسافران در طول سال به ویژه ایام نوروز است که می تواند در کنار صنعت کشاورزی، دومین راه توسعه اقتصادی استان باشد.

تا پیش از کرونا ویروس، هر ساله حدود ۲۰ میلیون مسافر در ایام نوروز با سفر به مازندران، تعطیلات خود را سپری می کردند اما متاسفانه آن چنان که باید از این فرصت ناب، بهره برداری نشده و می توان گفت سهم استان از حضور این همه مسافر، انبوه زباله ها و آلودگی طبیعت بوده است.

برای سال جدید هم احتمالا در خبرها و فضای مجازی به نقل از ایزدی سرپرست میراث فرهنگی مازندران خوانده و شنیده اید حدود ۱۴ میلیون مسافر نوروزی در مازندران اقامت داشتند که با توجه به حضور و شیوع کرونا ویروس در کشور، رقمی قابل توجه است و انتظار می رود ورود و خروج این حجم از گردشگران و مسافران، جایگاهی ویژه در رشد اقتصادی استان داشته باشد.

مهدی ایزدی ۱۳ فروردین ۱۴۰۱ در ستاد اجرایی خدمات سفرهای مازندران در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به اقامت ۱۳ میلیون و ۹۴۳ هزار و ۹۲۷ مسافر نوروزی در استان اظهار داشت: “از این تعداد ۸۸ هزار و ۳۲۵ نفر در هتل‌ها، ۱۲ هزار و ۶۴۶ نفر در اقامتگاه‌های سنتی، ۴۱ هزار و ۹۰۳ نفر در مجتمع‌های گردشگری اقامت کردند و شش هزار و ۳۲۸ مسافر در مهمانپذیرها، ۹۳ هزار و ۸۶۹ نفر در هتل آپارتمان، ۵۹ هزار و ۲۳۲ نفر در اقامتگاه بومگردی، ۶۳ هزار و ۱۲ نفر در متل، چهار میلیون و ۳۳۰ هزار نفر در خانه‌های مسافر پذیرش شدند”.

نکته جالب در آمار ارائه شده از سوی سرپرست میراث فرهنگی استان، اقامت مسافران در مدارس مازندران است.

ایزدی، میزان اقامت در تأسیسات اقامتی وابسته به آموزش و پرورش شامل مدارس، خانه معلم و باشگاه‌های فرهنگیان و… را ۱۱۷ هزار و ۹۳ نفر اعلام کرد و گفت: ۶۶۹ هزار و ۲۳۵ مسافر نیز ار اقامتگاه‌های موقت شامل کمپ، کانکس و چادرهای مسافرتی اسکان یافتند.

در همین راستا مدیرکل آموزش و پرورش استان به بیان آمار دقیق تری از اسکان مسافران نوروزی در مدارس مازندران پرداخت.

علیرضا سعدی‌پور ۱۳ فروردین در جمع خبرنگاران افزود: “ظهر روز ۱۲ فروردین پذیرش مسافران نوروزی در ۱۴۹ مدرسه مازندران که مسوولیت اسکان را برعهده داشتند، به پایان رسید و مسافرانی که از قبل در کلاس‌های درس اسکان یافته بودند تا صبح ۱۳ فروردین فرصت داشتند که محل را تخلیه و ترک کنند که براساس گزارش ادارات شهرستانی در زمان حاضر هیچ مسافری در مدارس استان اقامت ندارد.

وی خاطر نشان کرد: در زمان حاضر تمامی کلاس‌های درس استان در حال آماده‌سازی برای حضور دانش آموزان در مدارس است و عملیات ضدعفونی و نظافت کلاس‌های درس، محوطه مدارس و سرویس بهداشتی برای حضور محصلان مازندرانی نیز انجام شده است.

مدیرکل آموزش و پرورش مازندران با اشاره به این که، در ایام نوروزی امسال ۳۳ هزار و ۲۲۰ مسافر در مدارس استان اسکان یافتند، گفت که افزون بر هشت‌هزار و ۷۰۰ خانوار در مدارس استان اسکان نوروزی یافتند.

سعدی‌پور با بیان این که، مسافران نوروزی به‌ترتیب از مدارس شهرستان‌های رامسر، تنکابن، بابلسر و ساری برای اسکان به نسبت سایر شهرستان‌های مازندران استقبال بیشتری داشتند، اضافه کرد: تنها در روز ۱۱ فروردین چهار هزار مسافر در مدارس این شهرستان‌ها اسکان یافتند.

مدیرکل آموزش و پرورش مازندران همچنین از اقامت سه‌هزار و ۸۰۰ مسافر نوروزی در ۱۵ مرکز رفاهی و ۲ اردوگاه آموزش و پرورش مازندران از ۲۸ اسفند سال گذشته تا پایان روز ۱۲ فروردین امسال خبر داد.

همانطور که می دانید اسکان مسافران نوروزی در مدارس مازندران سابقه چند دهه‌ای دارد و به عنوان یکی از راه های پذیرش مسافران محسوب می شود.

اگرچه این کار با هدف آسایش و رفاه هر چه بیشتر مسافران و گردشگران به ویژه مسافران مربوط به حوزه آموزش و پرورش انجام می شود و نشان از مهمان نوازی مازنی ها و همدلی و همراهی آموزش و پرورش با دستگاه های مرتبط است اما بسیاری از کارشناسان و متخصصان حوزه گردشگری، چنین اقداماتی را در نهایت به زیان اقتصاد استان می دانند.

آن ها معتقدند با فراهم نمودن زیرساخت ها و بسترهای حضور مسافران چون حمایت از اقامتگاه های مرتبط و افزایش کیفی و کمی مهمانسراها، هتل ها و متل ها و مواردی از این دست، می توان هم به آسایش و رفاه هر چه بیشتر مسافران و هم به رشد اقتصاد استان کمک کرد.

امیدواریم در سال های آینده به جای اسکان مسافران در مدارس که محل حضور و تحصیل دانش آموزان است همچون دیگر استان های مسافر پذیر از ظرفیت اقامتگاه های مرتبط در راستای توسعه استان بهره گیری شود و رفته رفته با بهبود این روند، نقش صنعت گردشگری در اقتصاد مازندران، محسوس تر از همیشه گردد.