برق نیامده می رود!
برق نیامده می رود!
قطعی‌های گسترده، پی در پی و عجیب برق و به دنبال آن قطعی آب در روزهای اخیر- ( دو و سه نوبت 2 تا 5 ساعته) در نقاط مختلف کشور از جمله مازندران، واقعا روی اعصاب مردم پیاده روی کرده و صدای بسیاری را در آورده است. به گونه ای که در برخی شهرهای مازندران شاهد تجمع مردم در مقابل اداره برق شهرستان و درگیری لفظی بین مردم و کارکنان ادارات بوده ایم.

تیرنگ نیوز- سرویس اقتصاد: قطعی‌های گسترده، پی در پی و عجیب برق و به دنبال آن قطعی آب در روزهای اخیر- ( دو و سه نوبت 2 تا 5 ساعته) در نقاط مختلف کشور از جمله مازندران، واقعا روی اعصاب مردم پیاده روی کرده و صدای بسیاری را در آورده است. به گونه ای که در برخی شهرهای مازندران شاهد تجمع مردم در مقابل اداره برق شهرستان و درگیری لفظی بین مردم و کارکنان ادارات بوده ایم.

گویا وقوع حادثه‌ای فنی در نیروگاه نکا باعث شد که حدود 800 مگاوات از ظرفیت تولید برق این نیروگاه از مدار بهره‌برداری خارج شود و این عامل نقش پررنگی در افزایش خاموشی‌های اخیر استان های شمالی و تهران داشته است.

این در حالی است که شاهد بروز اختلال هایی در نیروگاه اتمی بوشهر بوده ایم و این نیروگاه در روزهای گذشته با تمام ظرفیت در مدار نبود و در ساعاتی به ظرفیت 1000مگاواتی خود در تولید برق رسید.

رسیدن فصل گرما و داستان پر تکرار قطعی برق، نه تنها در کسب و کار جامعه را در این شرایط کرونایی، مختل کرده است، اثرات منفی جانبی آن از قبیل سوختن لوازم برقی در منازل در اوج گرانی ها به خانواده ها فشاری مضاعف ایجاد کرده و می کند.

البته این داستان صرفا برای ماه های گرم سال نیست. همین چند ماه قبل در زمستان نیز شاهد خاموشی های مرگبار بودیم که گفته می شد دلیل اصلی آن قطعی ها، استخراج گسترده بیت کوین و سوء مدیریت مسئولان مربوطه در تامین مازوت مورد بوده است بنابراین قطعی مکرر برق در ماه های گرم سال چندان عجیب نیست!

قطعی مکرر و ناگهانی برق در ماه های قبل که انتقادات فراوانی از مشکلات پیش آمده برای مردم را به دنبال داشت موجب شد شرکت‌های توزیع نیروی برق در بسیاری از نقاط، جدول‌های خاموشی را منتشر کنند.

همین یکی دو ماه قبل بود که شرکت توانیر از بر هم خوردن تراز تولید برق در کشور و کمبود پنج هزار مگاواتی سخن گفته بود و برخی نیز پیش از آن، استخراج غیرمجاز رمزارزها مثل بیت‌کوین و استفاده از کولر در گرمای هوا را دلیل قطع شدن برق اعلام کرده بودند.

نتیجه آن شد که در ماه گذشته، رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق، از شهروندان بخواهد برای جلوگیری از خاموشی ها، مراکز استخراج مخفی و غیر قانونی را معرفی کنند تا با آن ها برخورد قانونی صورت گیرد.

این وضعیت در مازندران نیز بسیار نگران کننده است و علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، از کار افتادن کارت‌خوان بعضی از مغازه‌ها و اختلال در خرید و فروش، بیکاری بسیاری از کارکنان شرکتی و دفتری، اختلال در برگزاری برنامه های مجازی و … را اضافه کنید.

عذرخواهی سرپرست شرکت توزیع برق مازندران از مردم

قطعی‌های گسترده، پی در پی و عجیب برق در روزهای اخیر، عذرخواهی سرپرست شرکت توزیع برق مازندران از مردم را به دنبال داشته است.

سرپرست شرکت توزیع برق مازندران درباره خاموشی‌های رخ داده خارج از برنامه امروز مازندران ضمن عذرخواهی از مردم استان گفت : «عبور از رکورد ۶۶ هزار مگاواتی مصرف برق در کشور علت اصلی طولانی بودن خاموشی‌ها و خارج از برنامه بودن آن است.

سید کاظم حسینی کارنامی افزود: امروز میزان تولید برق در کشور  ۴۵ هزار مگاوات بود ، اما به علت گرمای بیش از حد  و مصرف سراسری در کشور میزان مصرف به ۶۶ هزار مگاوات رسید که خاموشی‌هایی در سراسر کشور برای کنترل شبکه در نظر گرفته شد و به همین دلیل در مازندران نیز بیش از یکهزار مگاوات برای جلوگیری از خاموشی سراسری خاموشی اعمال شد.

وی با اشاره به اعمال نشدن خاموشی در مراکز درمانی و مراکز حساس ، گفت : امروز بیش از ۱۰ هزار تماس توسط مشترکان با مراکز ۱۲۱ استان برقرار شد که امیدواریم طی روزهای آینده با کاهش دمای هوای استان و تمهیدات کنترل بار شبکه ، این روند پایدار و خاموشی‌های احتمالی  طبق جداول منتشر شده در سایت این شرکت و نرم‌افزار « برق من » اجرا شود/ به نقل از ایرنا».

اختلالات و نقص هایی که تمامی ندارند!

پیش از این نیز معاون خدمات مشترکین شرکت توزیع برق مازندران درباره قطعی برق در برخی شهرهای استان توضیحاتی را ارائه داده بود.

زینتی معاون خدمات مشترکین و فروش شرکت توزیع برق مازندران بارها درباره خاموشی‌های اخیر در برخی مناطق استان صحبت کرده و آن را ناشی از کمبود تولید برق به دلیل برخی اختلالات و نقص ها دانست.

اگرچه او یک ماه قبل از رفع کمبود برق در استان با وارد مدار شدن نیروگاه اتمی ۴ هزار مگاواتی نیروگاه نکا خبر داده بود اما نه تنها شاهد بهبود وضعیت برقی استان نیستیم اوضاع بدتر نیز شده است.

زینتی همچنین کاهش نزولات آسمانی و کاهش ۶ هزار مگاواتی تولید برقابی امسال در کشوررا از دیگر عوامل تحمیل خاموشی ها به مردم عنوان کرده و افزود: «امکان ایجاد ظرفیت تولید به زودی در کشور فراهم نبوده و ایجاد یک نیروگاه ۲ هزار مگاواتی به اندازه نیروگاه نکا هزینه بسیار بالایی دارد. از اینرو با توجه به تحریم‌های ظالمانه‌ای علیه کشور وجود دارد امکان در مدار قرار دادن یک یا دو نیروگاه در مدت یک سال  امکانپذیر نیست. دولت در فکر افزایش ظرفیت تولید بوده ولی این موضوع زمانبر بوده و حداقل یک یا ۲ سال طول خواهد کشید تا نیروگاه جدیدی وارد مدار شود».

اعتراضات گسترده به قطعی برق

لازم به ذکر است قطعی‌های برق که طی روزهای اخیر در سراسر کشور مشکلات زیادی را ایجاد کرد و منجر به اعتراضات گسترده شد و مشخص نیست ادامه این وضعیت چه تبعاتی را در پی داشته باشد.

خبرهای دریافتی ما از افزایش دامنه اعتراضات مردم در شهرهای مازندران نسبت به قطعی بدون برنامه برق حکایت دارد و قطعی های دو سه نوبته برق در برخی مناطق استان (ساری، قائمشهر، بهشهر و…) سبب اختلال زندگی مردم از جمله در بیمارستان ها، بانک ها و… شده است.

به عنوان مثال، قطعی برق در قائمشهر هم مثل ساری سه بار اتفاق افتاد و گرمای شدید هوا تا حدود 40 درجه در برخی شهرهای مازندران، موجب بیرون آمدن مردم از خانه ها و پرسه زدن در جلوی کوچه ها و خیابان های اطراف شد.

 سومدیریت و بی تفاوتی مسئولان

با چنین توضیحاتی از سوی مسئولان می توان نتیجه گرفت از جمله مهمترین دلایل قطع گسترده برق در شهر‌های مازندران، در مدار نبودن یک یا ۲ نیروگاه‌، کاهش نزولات آسمانی، کاهش ۶ هزار مگاواتی تولید برقابی و تحریم‌های ظالمانه هست. البته که همه این موارد ذکر شده درست است اما دلیل اصلی آن را می توان سومدیریت و بی تفاوتی مسئولان مربوطه ذکر کرد.

اینکه چرا از قبل همه این موارد پیش بینی نشد و از راهکارهای لازم خبری نیست! اینکه چرا مسئولان ما نمی توانند حتی کوچکترین بحران های استان را به درستی مدیریت کنند یا مانع بروز آن ها شوند. اینکه فصل های مختلف سال از جمله زمستان و تابستان هم در قطعی های برق تاثیرگذار نیستند و هر فصل شاهد اذیت شدن مردم به طرق مختلف هستیم.

با این همه نکته ای که برای مردم مورد توجه است این است که چرا اینی ماجرا تمامی ندارد و منموط به یک روز و دو روز و یک ماه و دو ماه نیست بلکه داستانی هر ماهه و هر ساله است!

انتظار می رود هر ساله مسئولان مربوطه چنین وقایعی را پیش بینی کنند و با رفع موانع مربوطه، مانع تکرار آن ها شوند نه اینکه هر ساله دست روی دست بگذارند و انتظار داشته باشند مردم هر وضعیتی را تحمل کنند!

در پایان ذکر این نکته آماری لازم به ذکر است که بر اساس آمارهای منتشره «مازندران ۲ شرکت توزیع برق دارد که یکی در ساری و دیگری در نوشهر مستقر است. شرکت توزیع برق منطقه ساری یک میلیون و ۴۲۰ هزار مشترک دارد که از این تعداد ۷۶ درصد مشترکان خانگی، ۴.۹ درصد عمومی و ۵.۱ درصد کشاورزی و هفت دهم درصد نیز مشترکان صنعتی هستند. شرکت توزیع نیروی برق غرب مازندران نیز به ۶۲۸ هزار مشترک خانگی، عمومی، کشاورزی، صنعتی و سایر مصارف که در برگیرنده ۹ شهرستان گردشگر پذیر در غرب استان است ، خدمات ارائه می دهد».