تیرنگ:
اخیرا کیفیت نان برای بار چندم صدای مردم و مسئولان را در آورده است. در همین باره استاندار مازندران از دبیرخانه کارگروه آرد و نان استان خواست تا به دلیل بی توجهی فرمانداران نسبت به بی کیفیتی نان، اخطار کتبی برای آنان صادر شود.
یوسف نوری در کار گروه آرد و نان مازندران به ضایعات بیشتر از ۳۰ درصد آرد و نان در استان به عنوان یکی از دغدغههای جدی عنوان کرد و ادامه داد: همه ما مسوول حفظ بیت المال هستیم و در این بخش هر گونه بی توجهی فرمانداران شهرستان ها اصلا پذیرفتنی نیست.
وی با اظهار این که بررسی الگوی مصرف نشان می دهد که افزایشی بودن ضایعات و بی کیفیتی نان در مازندران از گلایه های جدی مردم این خطه است، تصریح کرد: دستورالعمل کیفیت نان باید بسیار جدی گرفته شود چراکه امروز این موضوع در دنیا مهم و همواره رصد و مورد اهتمام قرار می گیرد.
استاندار مازندران خاطر نشان کرد: من هر روز از کیفیت نان به ویژه در ساری گلایه دارم، ما به دنبال کیفیت نان در رتبه «خوب» در استان هستیم، صد البته واحدهایی نیز وجود دارند که از امتیاز عالی در کیفیت نان نیز برخوردارند.
نوری در بخش دیگری انجام طرح ها را در مقوله پدافند غیرعامل طی مراحل مختلف ذخیره و تامین گندم، تولید آرد و نان مازندران مطلوب ارزیابی کرد و در عین حال گفت: باید بیشتر به این موارد توجه شود.
وی با بیان این که صدور پروانه برای خبازی ها با سهمیه کمتر از هفت کیسه در مازندران باید تغییر کند، گفت: همچنین کسر کردن سهمیه آرد برای خبازان متخلف توجیه منطقی ندارد و در واقع اجحاف در حق مردم است.
نماینده عالی دولت در مازندران با ذکر این نکته که کاهش سهمیه آرد نانوایی ها صف طولانی را ایجاد می کند و با این اقدام فقط حق مردم منطقه اجحاف می شود، گفت: طبق گزارش های رسیده سهمیه آرد خانه پز در استان نیز دارای انحراف است و در خارج از شبکه توزیع می شود که باید بیش از پیش نظارت کنید.
نوری بر لزوم تجلیل از خبازان نمونه مازندران بر اساس رتبه بندی تاکید کرد.
✓کسر سهمیه آرد برای خبازان متخلف روش صحیحی نیست
معاون هماهنگی امور اقتصادی و گردشگری استاندار مازندران گفت. صدور پروانه بهرهبرداری برای واحد های نانوایی با سهمیه کمتر از هفت کیسه اصلا توجیه ندارد و این امر سبب تخلف می شود.
حسن خیریانپور نیز در جلسه کارگروه آرد و نان استان افزود: در حالی که ما با توزیع بیش از ۳۵۰ هزار کیسه آرد مناسبتی بین خبازان را شاهد هستیم که با کم کردن سهمیه آرد برای متخلفان واحدهای نانوا ها، مردم را بیشتر دچار چالش می کنیم.
وی کسر سهمیه آرد برای خبازان متخلف را روش تنبیه ای صحیحی ندانست و اظهار کرد: باید از روش های بازدارندگی بهتری استفاده کرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و گردشگری استاندار مازندران خطاب به فرمانداران گفت که باید نسبت به چگونگی فعالیت های نانوایی های استان اهتمام بیشتری داشته باشند. امروز کیفیت نان در بعضی از واحدهای نانواییها بسیار نامطلوب است و اصلا قابل مصرف نیست.
خیریانپور به اهمیت نظارت بیشتر دهیاران وبخشداران نسبت به توزیع آرد خانگی درروستاهای مازندران اشاره کرد و گفت: بررسی ها نشان می دهد که سهمیه آرد خانگی روستایی در خارج از شبکه استفاده می شود و به ذینفعان واقعی نمی رسد.
وی به اهمیت نوسازی ناوگان شرکت های حمل و نقل آرد در مازندران نیز اشاره کرد گفت: نوسازی خودروهای شرکت حمل و نقل آرد در استان از خواسته های جدی کارگروه آرد نان است.
خیریانپور به تعطیلی بدون برنامه و خودسرانه بعضی از نانواییهای مازندران به عنوان یک چالش اشاره کرد و ادامه داد: تعطیلی ها باید بر اساس برنامهریزی کارشناسی و به لحاظ موقعیت واحد ها صورت بگیرد.
معاون استاندار مازندران از فرمانداران خواست تا نوسازی نانواییهای استان را با تامین و پرداخت تسهیلات اهتمام و پیگیری کنند، گفت: ساعت کار نانواییهای مازندران باید با نصب تابلو اعلانات و رعایت دقیق به مردم اطلاع رسانی شود.
✓ مردم نباید برای گرفتن دو قرص نان دو ساعت جلوی صف باشند
اصغر محمودی، رئیس اتحادیه سنگ بر و سنگ تراش مرکز استان و رئیس سابق اتحادیه نانوایان مرکز استان در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه بنده دوازده سال به عنوان عضو اتحادیه آرد و نان بودم، اظهار کرد: دوست داشتم اصحاب رسانه میپرسیدند چطور زمانی که من مسئول بودم تا ساعت دو شب نان داشتیم، دوستان میگویند در سیستم کلان کشور سیستم نانو باعث این موضوع شده اما در استانهای دیگر میبینیم اینطور نیست و این مشکلات را نداریم.
وی با بیان اینکه اکنون مردم نباید برای گرفتن دو قرص نان دو ساعت جلوی صف باشند، گفت: حاضرم در حضور اصحاب رسانه با آنان مناظره کنم.
محمودی با بیان اینکه سرانه یک شهروند در زمان ما هفت کیلو و نیم به صورت ماهانه بود، اظهار کرد: سرانه کم شد، گفتند جلوی قاچاق را میگیریم که اینطور نبود.
وی با بیان اینکه آقای چراغی به عنوان رئیس اتحادیه تلاش میکند، گفت: او یک نفر است و توانش کافی نیست انتظار داریم اصحاب رسانه پای کار بیایند. متاسفانه نمایندگان استان پای کار نیامدند.
✓بالغ بر ۴۸۰ هزار تن گندم نیاز داریم
عباسعلی وفایی نژاد، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مازندران در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه شرکت غله رسالتی در تامین برخی اقلام مورد نیاز نظیر گندم برای تامین نان دارد، اظهار کرد: استان مازندران تامین کننده نان برای بالغ بر ۳/۵ میلیون به علاوه مسافران و گردشگران است.
وفایی نژاد با بیان اینکه مازندران استانی است که در بسیار از محصولات کشاورزی در رتبه اول است، گفت: ما در نوع نگرش هر مسئولی حضور مییابد داشته ها را بیان میکنیم در حالیکه باید نداشته ها را بیان کنیم.
این مسئول با بیان اینکه ما بالغ بر ۴۸۰ هزار تن گندم نیاز داریم، بیان کرد: کیفیت گندم موضوع مهمی است کردستان رتبه دوم تولید گندم و گلستان رتبه سوم تولید گندم است ما از ده استان گندم وارد میکنیم و گندم ما یکنواخت نیستند
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مازندران با بیان اینکه باید از کیفیت تعریف درستی داشته باشیم، اظهار کرد: گندم باید از لحاظ کیفی ارزش غذایی داشته باشد با نگاه دانشگاه علوم پزشکی و غله به سمت گندم با کیفیت رفتیم.
وفایی نژاد با بیان اینکه کسانی که مافیا آرد و نان هستند سالها به سمتی رفتند ملاک آرد خوب را آرد سفیدتر بیان کنند، اظهار کرد کیفیت آرد توسط دانشگاه علوم پزشکی و ما آنالیز میشود.
وی با بیان اینکه ۸۰ درصد مصرف ما نان بربری است گفت که تاکنون بالغ بر ۱۰۴ هزار تن گندم مازاد بر مصرف نیاز کشاورزان این استان به صورت تضمینی خریداری شده است.
وفایی نژاد افزود: با اقدامات صورت گرفته تاکنون ۱۱ هزار میلیارد ریال از مطالبات گندم کاران مازندران پرداخت شد.
وی میزان مصرف سالانه آرد مازندران را ۴۷۰ تا ۴۸۰ هزار تن ذکر کرد و اظهار کرد: تاکنون ۲۶۸ هزار تن گندم وارد این استان شد.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: علاوه بر این حدود ۱۷ هزار تن گندم از بنادر شمالی و حدود ۱۵ هزار تن نیز از طریق بنادر جنوب کشورمان وارد مازندران شد.
وی میزان مصرف ماهانه آرد در مازندران را نیز حدود ۳۲ هزار تن اعلام و تصریح کرد: با بررسی ها و آزمایش های صورت گرفته، حدود ۸۰ درصد گندم های وارداتی به مازندران از کیفیت مناسبی برخوردار است.
مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ۲ کشور در مازندران گفت که ۱۱۲ هزار کیسه آرد نیز در قالب ترمیمی در اختیاران فرمانداران شهرستان های استان قرار گرفت تا نسبت به نحوه توزیع آن در بین واحدهای خبازی استان اقدام کنند.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مازندران با اشاره به فرمایشات رهبر در خصوص جلوگیری از هدررفت نان اظهار داشت: بخش عمدهای از گندمی که با هزاران مشقت توسط بخشهای مختلف سرمایه گذاری و تولید میشود، به هدر میرود و این یک معضل بزرگ است که انشاالله با تولید گندم با کیفیت و آموزشهای لازم و برنامه ریزی مناسب میتوان موجب ارتقای کیفیت نان و جلوگیری از هدر رفت آن شد.
این مسئول گفت که هوشمندسازی مسیر آرد را به مسیر شناسنامه دار میبرد ایراداتی هست که باید برطرف شود
وفایی نژاد تصریح کرد: استفاده از ظرفیت بنادر شمالی در توسعه تجارت با کشورهای همسایه دریای خزر و توجه به ظرفیتهای ذخیره سازی استان در تأمین کالاهای اساسی و تحت کلید گمرک قراردادن انبارها و سیلوها در استان منجر به رشد مبادلات تجاری و رونق اقتصاد در استان مازندران خواهد شد.
وی با بیان اینکه استفاده از ظرفیتهای داخل استان موجب افزایش درآمد ناخالص و اشتغال زایی در استان میگردد، اظهار کرد: به دلیل اهمیت بالا و تأثیرگذاری این اقدام در اقتصاد استان، ضرورت دارد تا با همسویی همه دستگاههای مسئول این حوزه، اقدامات مؤثری برای تسهیل و تسریع در امر خدمت رسانی به مردم استان صورت پذیرد.
مشکلات نان و نانوایی در مازندران نیز همانند دیگر مناطق وجود دارد و از بسته شدن نانواییها قبل از ساعت ۱۸ عصر گرفته تا کم بودن سهمیه آرد و مشکل فروش نان به اتباع غیرمجاز بیگانه و غیره از مسائل روز نانواییهای استان به شمار میرود.