تیرنگ:
خادمی، پیر غلام حسینی با اشاره به پیشینه تاریخی عزاداری محرم در این استان گفت: عزاداری محرم در مازندران به قرنها پیش بازمیگردد؛ این منطقه به عنوان یکی از مراکز مهم اسلامی و شیعه در ایران، از دیرباز محل برگزاری مراسم مذهبی و سوگواری بوده است چرا که دیار علویان است.
وی با بیان اینکه با نزدیک شدن به ماه محرم، محافل عزاداری در شهرها و روستاها شکل میگیرد و مردم با عشق و ارادت به یاد شهدای کربلا به برگزاری این مراسم میپردازند، اظهار کرد: قبل از ورود به ماه محرم، مردم به طور جدی به آمادهسازی مقدمات مراسم سوگواری اقدام میکنند؛ این فرآیند شامل تدارک محافل و مجالس عزاداری، تزئین حسینیهها و تکیهها و همچنین جمعآوری کمکهای مالی از مردم است.
خادمی با اشاره به اینکه در روزهای نزدیک به محرم، تکیهها و حسینیهها با برگزاری مجالسی، عزاداران و اهالی محل را دعوت کرده و به جمعآوری کمکهای مالی برای برگزاری مراسم دهه اول محرم میپردازند، بیان کرد: مردم با حضور پرشور در این مجالس، به صورت خالصانه و با کمال میل، کمکهای خود را به مسئولان هیئتها ارائه میدهند؛ این کمکها شامل نذورات، مواد غذایی و کمکهای مالی است و مسئولان تکیه نام تمامی افراد و میزان کمکهای آنان را در دفتری ثبت میکنند.
وی ادامه داد: چند روز پیش از محرم، فعالان هیئتهای مذهبی، به ویژه جوانان، با همکاری یکدیگر اقدام به غبارروبی، تزئین و آمادهسازی هیئتها میکنند؛ از شب اول محرم، تمامی هیئتهای مذهبی برای ارادتمندان اهلبیت باز میشود و این آغاز یک سفر معنوی و عاطفی برای مردم است.
این پیر غلام با بیان اینکه مراسم عزاداری در محرم، به ویژه در تاسوعا و عاشورا، به شکلی باشکوه برگزار میشود، تصریح کرد: این مراسم شامل قرائت زیارت عاشورا، نوحهخوانی، سینهزنی و زنجیرزنی است؛ مردم با حضور در این مجالس، ضمن سوگواری برای شهدای کربلا، روح و دل خود را با معنویت محافل عاشورایی صیقل میدهند.
وی با اشاره به تقارن محرم امسال و وقایع مرتبط با تجاوز رژیم صهیونیستی به کشور گفت: محرم فرصت خوبی برای تبیین اهداف انقلاب اسلامی و ایجاد انسجام در مقابله با رژیم غاصب صهیونیستی و آمریکای جنایتکار است
خادمی از مردم این دیار به عنوان علاقمندان راستین ائمه اطهار بویژه امام حسین (ع) نام برد و گفت : ماه محرم را می توان جلوه گاه و نمایشگاهی از بروز و ظهور سنت های ریشه دار مردم این دیار دانست چرا که رسومی در این ماه اجرا می شود که ریشه در سالهای دور دارد .
وی افزود : مردم مازندران مراسم ماه محرم را تنها به آغاز این ماه خلاصه نمی کنند و پیش از شروع ماه با انجام رسومی همچون تشت گذاری، قلک شکنی و علم رخت دَکاران مقدمات برگزاری عزاداری پرشور و هیجان را در استان ایجاد می کنند .
وی ادامه داد : حتی این فراهم کردن مقدمات پیش از ماه محرم و در طول سال هم است بطوریکه افراد براساس مشاغلی که در آن مشغول هستند دامدار یا کشاورز به نیت این ماه تعدادی از دامها و یا برنج تولیدی خود را برای اطعام دهی در این ماه نذر می کنند .
این پیر غلام اظهار داشت: در ویژگی مردم مازندران برای برگزاری مراسم ماه محرم می توان به این بخش اشاره کرد که هر کسی براساس وسع وتوان مالی که دارد در این مراسم شرکت می کند حتی افرادی که وسع مالی پایینی دارند با همان حداقل هایی که در اختیار دارند در این مراسم شرکت می کنند .
وی توضیح داد : این نوع رفتار مردم مازندران نشان دهنده علاقه و ارادت خاص مردم این دیار به امام حسین (ع) و ماه محرم است که اینگونه آنها هرآنچه دارند در طبق اخلاص می گذارند .