شلیک به پیشانی محیط زیست
شلیک به پیشانی محیط زیست
آن طور که کارشناسان می‌گویند: مازندران ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مساحت دارد که حدود ۲۰ درصد از مساحت استان را مناطق حفاظتی تشکیل می دهد. با وجود زیست ۵۰۰ گونه جانوری در اراضی حفاظتی استان، حدود یک سوم از آنها را گونه‌های در خطر انقراض و یا حمایتی تشکیل می‌دهد.

 

 

تیرنگ:

آن طور که کارشناسان می‌گویند: مازندران ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مساحت دارد که حدود ۲۰ درصد از مساحت استان را مناطق حفاظتی تشکیل می دهد. با وجود زیست ۵۰۰ گونه جانوری در اراضی حفاظتی استان، حدود یک سوم از آنها را گونه‌های در خطر انقراض و یا حمایتی تشکیل می‌دهد.

این میزان تراکم جانوری و گونه‌های در معرض انقراض در مازندران در حالی است که کمتر از ۳۰۰ محیطبان حفاظت از این مناطق را بر عهده دارند.

فرسودگی تجهیزات خودرویی، پایین بودن حقوق و دستمزد محیطبانان و کم تعداد بودن این نیروها در کنار بازنشسته شدن بخشی از محیط بانان از گلایه‌هایی است که فعالان این بخش دارند.

شکار غیرمجاز درگیری گاه و بیگاه شکارچیان با محیطبابان، آتش سوزی عمدی و غیرعمدی اراضی حفاظتی از دیگر گلایه‌های محیط بانان مازندرانی است.

✓شمار محیط‌بانان پاسخگوی نیازها نیست

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزایش حمایت قضایی از محیطبانان و ارتقای زیرساخت های پایش و نظارت را جزو برنامه های اولویت دار بیان کرد و گفت: شمار محیط بانان پاسخگوی نیازها نیست.

شینا انصاری در حاشیه افتتاح پنج پاسگاه محیط بانی در مازندران با بیان اینکه شمار نیروهای محیط بان در کشور متناسب با نیازها نیست گفت تعداد نیروها برای حفاظت از مناطق چهارگانه و حفاظت شده مناسب نیست و باید کمبودها جبران شود.

وی استفاده از تجهیزات نوین را برای حفاظت و پایش مناطق تحت پوشش لازم دانست و گفت: باید این امکانات را تأمین کنیم و نسبت به ارتقای آن نیز اقدام داشته باشیم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ارتقای زیرساخت‌های پایش و نظارت را در سراسر کشور از جمله برنامه‌های کلان اولویت‌دار بیان کرد و افزود ارتقای سطح حمایت قضائی از محیط بانان نیز جزو برنامه‌هاست.

انصاری گفت طی نشستی که با قوه قضائیه داریم پیگیر افزایش حمایت قضائی از محیط بانان هستیم زیرا این نیروها قصدشان حفاظت از گونه‌های جانوری و مناطق تحت پوشش است از این رو باید از حمایت ای لازم بهره‌مند شوند.

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با حضور در پاسگاه محیط‌بانی وانای شهرستان آمل، ضمن افتتاح این پاسگاه محیط‌بانی، به صورت همزمان ۴ پاسگاه محیط‌بانی دیگر از جمله: محیط‌بانی نیالا در شهرستان گلوگاه، محیط بانی چنگی در پارک ملی پابند، محیط‌بانی فیلمات در پناهگاه حیات وحش دودانگه و چهاردانگه ساری و محیط‌بانی خرمن جینگا در منطقه حفاظت شده بولای ساری را افتتاح کرد

✓پاسگاه داریم، محیط‌بان نداریم

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران گفت: هم‌اکنون پاسگاه محیط‌بانی به اندازه کافی در استان داریم و الان کمبود پاسگاه نداریم و بیشتر با کمبود نیروی انسانی و نیروی اجرایی محیط بان مواجهه هستیم.

ب عطاالله کاویان در حاشیه افتتاح پاسگاه محیط‌بان دماوند واقع در وانا بخش لاریجان آمل با بیان اینکه همزمان با حضور ریاست سازمان حفاظت از محیط‌زیست پنج پروژه محیط زیست این استان در پاسگاه دماوند روستای وانا بخش لاریجان به بهره‌برداری رسید، گفت: این پاسگاه‌ها با اعتبار بالغ بر 80 میلیارد ریال افتتاح شد.

وی با اشاره به اینکه عملیات اجرایی پروژه ساختمان محیط بانی دماوند در منطقه وانا از سال 97 آغاز شده که بعد از شش سال تکمیل شد، افزود: برای این پروژه محیط زیست 33 میلیارد و 496 میلیون ریال از محل اعتبارات دولتی و چهار میلیارد ریال از سوی خیران نیک‌اندیش هزینه شد.

مدیرکل حفاظت از محیط‌زیست مازندران مساحت زمین این پروژه 350 مترمربع عنوان کرد و گفت: پاسگاه محیط‌بانی مصیب محله نیالا گلوگاه نیز در سال 97 کلنگ‌زنی شده که امسال به بهره‌برداری رسید و بالغ بر 21 میلیارد و 200 میلیون ریال از محل اعتبارات دولتی و مبلغ چهار میلیارد و 300 میلیون ریال از سوی خیران برای این پروژه هزینه شده است.

کاویان با اشاره به اینکه پاسگاه به شکل سازه اسکلت بتنی در دو طبقه به مساحت 200 مترمربع است، ادامه داد: محیط‌بانی فیلمات پناهگاه حیات وحش دودانگه و چهاردانگه ساری به مساحت 45 مترمربع در یک طبقه به بهره‌برداری رسید که عملیات اجرایی این پروژه سال گذشته آغاز شده و با اعتبار 5 میلیارد و 300 میلیون ریال افتتاح شد.

وی با اعلام اینکه عملیات اجرایی پاسگاه محیط بانی چنگی پارک ملی پابند نکا هم از سال گذشته آغاز شده، افزود: این پاسگاه با اعتبار چهار میلیارد و 450 میلیون ریال در یک طبقه به مساحت 50 مترمربع امروز به بهره‌برداری رسید.

مدیرکل حفاظت از محیط‌زیست مازندران ساخت پایگاه محیط بانی خرمن جینگا منطقه حفاظت شده بولا ساری هم را سال گذشته مطرح و بیان کرد: این پاسگاه با اعتبار سه میلیارد ریال از سوی خیران در یک طبقه و 45 مترمربع احداث شد.

کاویان با تاکید بر اینکه در استان تعداد پنج پاسگاه محیط بانی در گلوگاه، نکا، ساری و آمل با اعتبار مجموع 80 میلیارد ریال بهره‌برداری و تجهیز شد، یادآور شد: هم‌اکنون پاسگاه محیط بانی به اندازه کافی در استان داریم، کمبود پاسگاه نداریم و بیشتر با کمبود نیروی انسانی و نیروی اجرایی محیط بان مواجهه هستیم.

✓محیط بانان خستگی نمی‌شناسند

آرش عبدی، فعال محیط زیست با بیان اینکه محیط بانان خستگی نمی‌شناسند، گفت: درزمستان وقتی چند متربرف می بارد و حیوانات هرلحظه ازگرسنگی درانتظارمرگ هستد، آن‌ها هستند که علوفه بردوش می گیرند وپای پیاده کیلومترها می روند تا غذایی به حیوانات برسانند .

وی اظهار کرد: محیط بانی پر از مشقت و سختی است. پیاده روی‌های فراوان دارد. گاهی باید ارتفاعات دو هزار متری را طی کرد تا به قله برسند. تازه در آنجا باید با شکارچی هم روبه رو شوند.

این فعال محیط زیست گفت: محیط بانان زمانی حق استفاده از سلاح را دارند که شکارچی به سمت آنها تیر اندازی کند یعنی تا زمانی که به سمت آنها شلیک نشد، حق تیراندازی ندارند و همین موضوع مشکلاتی ایجاد می کند.

عبدی ادامه داد: محیط بانان گاهی در بالای کوه با شکارچی روبه رو شده که همراه با شکار در حال فرار است. برای اینکه از بند جریمه نقدی رها شود به سمت محیط بان شلیک می کند. وقتی شکارچی شلیک کرد دیگر جانی در بدن محیط بان نخواهد ماند که بخواهد دفاع کند.

این فعال محیط زیست با ابراز امیدواری بر حمایت دولت از این قشر گفت: مهم تر از حقوق پایین و نبود امکانات و کمبود نیرو، امنیت جانی محیط‌بان‌هاست.

عبدی بر لزوم آموزش مردم و محیط بانان تاکید کرد