رنجِ شالیکار گنج دلال شد
رنجِ شالیکار گنج دلال شد
بهار پر جنوب و جوش به انتها رسیده و کشاورزان همچنان مشغول رتق و فتق امور کشاورزی هستند تا رنجشان به فرصتی برای آنان تبدیل شود.

تیرنگ نیوز:

بهار پر جنوب و جوش به انتها رسیده و کشاورزان همچنان مشغول رتق و فتق امور کشاورزی هستند تا رنجشان به فرصتی برای آنان تبدیل شود. فرصتی برای امرار معاش و گذران زندگی البته اگر خوش شانس باشد و زمینش در مناطقی که تنش آبی وجود دارد قرار نگرفته باشد. کشاورزان بیچاره استانهای شمالی کشور در هر سال با مشقت‌هاي فراواني مواجهند و در فصول كاشت، داشت و برداشت محصول نگراني‌هاي آنان به اوج مي‌رسد و اين در حاليست كه فرياد آنان را فريادرسي نيست!

فاصله زماني کاشت، داشت ‌ تا تب‌ و تاب‌ برداشت‌ برنج‌ به‌ عنوان‌ عمده‌ترين‌ و مهمترين‌ محصول‌ استان‌هاي‌ شمالي‌ فرصت‌ بسيار مناسبي‌ است‌ تا كارشناسان‌، مديران‌ مربوطه‌ و برنامه‌ريزان‌ اقتصادي‌ در شاخه‌ كشاورزي‌ گرد هم‌ آمده‌ و به ويژه‌ درباره‌ قيمت‌ برنج‌، چگونگي‌ عرضه‌ و توزيع‌ آن‌ در بازارهاي‌ مصرف‌ و كوتاه‌ كردن‌ دست‌ واسطه‌ها كه‌ برنج‌ را از شاليكار در زمان‌ برداشت‌ به خاطر پرداخت‌ به‌ موقع‌ وام‌هاي‌ دريافتي‌ و احتياج‌ مردم‌ به‌ نقدينگي‌ ارزان‌ مي‌خرند و به‌ مصرف‌ كننده‌ ساير نقاط‌ كشور بابت‌ احتياج‌ روزانه‌ به‌ اين‌ محصول‌ حياتي‌ گران‌ مي‌فروشند فكر كنند و تصميم‌ بگيرند تصمیماتی که گاهی ضمانت اجرا ندارند و دردی از کشاورز دوا نمی کند.

*دلالان سرمایه کشاورز را به تاراج می برند

موسی قدمی کشاورز بابلی در این باره به خبرنگار تیرنگ می‌گوید که يكی از مشكلات جدي و اساسي برنجكاران عدم حمايت جدي دولت در فصل برداشت محصول از كشتزارها است به گونه‌اي كه دلالان و واسطه‌هاي سودجو با بهره گيري از فضاي آشفته بازار، پول‌هاي خود را سرازير كرده و با يكه تازي در ميدان به تاراج سرمايه سالانه كشاورزان مشغول مي‌شوند.

وی با بیان اینکه برنج‌ براي‌ ما ايراني‌ها در سبد غذايي‌ روزانه‌ به ويژه‌ در پذيرايي‌ها و مهمان‌نوازي‌ها اهميت‌ فوق‌العاده‌اي‌ دارد، گفت: در استان‌های‌ شمالي‌ ايران‌ با توجه‌ به‌ وجود پتانسيل‌ موجود و اضافه‌ كردن‌ حمايت‌هاي‌ حداكثري‌ دولت‌ از كشاورزان‌ مي‌توان‌ در اين‌ بخش‌ به‌ بالاتر از حد خودكفايي‌ و صادرات رسيد.

قدمی ادامه داد: هزينه‌هاي سرسام آور توليد محصول، تامين نهاده‌هاي زراعي اعم از كود و سم و بذر، دستمزد كارگران و قيمت رو به فزوني تامين اقلام مورد نياز برنجكاران براي فعاليت در زمين‌هاي شاليزاري و… از دغدغه‌هاي بي پايان و هرساله زارعان برنج كار است.

* ۶ هزار هکتار از اراضی شالیزاری شهرستان ساری در استرس تنش آبی

علی ملکی کشاورز ساروی هم در گفت و گو با تیرنگ با بیان اینکه به گفته مسئولان تنش آبی موجب شد تا امسال ۱۳۰۰ هکتار از اراضی شالیزاری ساری به کشت ارقام پر محصول اختصاص یابد، تصریح کرد: امسال حدود ۶ هزار هکتار از اراضی شالیزاری شهرستان ساری در استرس تنش آبی قرار داشتند.

این مهندس کشاورزی با بیان اینکه بهره‌گیری بهینه از آب و استفاده از روش‌های نوین آبیاری اولین گام در جهت حفاظت از منابع آبی و رشد و توسعه کشاورزی و جلوگیری از تنش آبی است، گفت: استفاده از تجربه نیروی انسانی بومی و همسان‌سازی صنعت کشاورزی سنتی با تکنولوژی روز باعث افزایش راندمان در حوزه کشاورزی است.

وی گفت: خشکسالی، عدم مهار آب‌های سطحی‌، سنتی و خاکی بودن انهار کشاورزی، برداشت‌های بی رویه از چاه‌ها و سنتی بودن ۹۵ درصد از سردهنه‌‌های کشاورزی از جمله چالش‌ها و معضلات ما در این حوزه دانست.

* مازندران قلب تولید کشاورزی کشور است

حسن عنایتی کلیجی رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در نشست خبری با اصحاب رسانه با بیان اینکه امنیت غذایی و اقتدار غذایی برای تامین نیازهای کشور در راستای منویات رهبری و ریاست جمهوری، بسیار مهم است، اظهار کرد: مازندران قلب تولید کشاورزی کشور است و به تنهایی برخی از مزیت‌ها را در حوزه‌های مختلف کشور به دوش می‌کشد و ما در نظر داریم با حمایت‌های همه متولیان و مسؤولان استانی این روند را بهبود ببخشیم.

وی افزود: به لحاظ شرایط تحریمی و اقتصادی کشور باید بیشتر تلاش کنیم تا کلمه امیدبخش مقام معظم رهبری که را اخیرا در سالگرد ارتحال امام راحل فرمودند به جامعه تزریق کنیم. یکی از بخش‌های امیدبخش جامعه، تحقق امنیت غذایی است.

 

 

عنایتی افزود: در حوزه اجرای الگوی کشت کشور برای اولین بار در سال ۱۴۰۱ در محصولات زراعی شروع کردیم و توانستیم تا پایان سال قبل بیش از ۱۴۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی و ملی را تعیین تکلیف کنیم  از وظایف اساسی دولت است که اراضی کشاورزی را سند دار کند و این برنامه تا پایان سال ۱۴۰۳ به بیش از ۵۵۰ هزار هکتار خواهد رسید.

وی ادامه کرد: در سال گذشته ۳۶ هزار تن گندم کشاورزی و ۸ هزار و ۳۰۰ تن کلزا توسط کشاورزان تولید شد و نزدیک به ۵۰ هزار تن کودهای شیمیایی تحویل کشاورزان شده است.

حسن عنایتی کلیجی رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران اظهار کرد: مازندران جزو استان‌های کم بارش است و به همین دلیل امسال کسری منابع آب برای فعالیت در حوزه کشاورزی به ویژه کشت برنج داریم.

وی ادامه داد: امسال با توجه به شرایط خشکسالی و کم آبی شرایط خاصی برای کشاورزی را شاهد هستیم و چون ذات کشاورزی به اقلیم وابسته است و قطعا در این حوزه با چالش‌هایی مواجه خواهیم بود.

عنایتی خاطرنشان کرد: امسال ۱۷۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری زیرکشت برنج رفت اما بخشی از اراضی زیرکشت نرفت و نگرانی وجود دارد چراکه معیشت کشاورزان به کشاورزی بستگی دارد.

* دست‌های پشت پرده کشاورزان را به زمین زده‌ است

نماینده مردم آمل در مجلس هم طی گفت و گویی با اشاره به اینکه دست‌های پشت پرده کشاورزان را به زمین زده‌ است دلیل انباشت برنج ایرانی در انبار را واردات دانست و گفت: دلیل اصلی واردات برنج‌های خارجی نیز سود و نفعی است که برخی تجار و شرکت‌ها از جمله مافیای واردات برنج به جیب می‌زنند.

 

رضا حاجی‌پور ضمن اشاره به دلایل عدم خرید تضمینی و انباشه شدن برنج ایرانی در انبارها بیان کرد: در حال حاضر ۱۷ استان کشورمان قابلیت کشت برنج دارد. مسئولان مربوطه باید پاسخ بدهند با توجه به حجم تولید برنج چه دلیلی برای واردات برنج بی‌کیفیت وجود دارد؛ با کدام مجوزی وارد کشور و توزیع شده است.

نماینده مردم آمل در مجلس با تأکید برضرورت حمایت از تولید داخلی گفت: انصاف داشته باشید و کمی به حمایت از تولید داخلی گام برداریم و تولید داخلی خود را این گونه از بین نبریم. کشاورزان با افزایش چندبرابری نهادها، کود، امکانات اولیه، هزینه کارگر و نشاءکار و … برنج اصیل ایرانی تولید می‌کنند اما اینگونه محصولشان از بین می‌رود.

وی با اشاره به دلیل انباشه شدن برنج ایرانی بیان کرد: مافیا با سود بالایی برنج وارداتی را توزیع می‌کنند. از سویی برنج ایرانی را با کمترین قیمت خریداری می‌کنند و به دلیل توزیع برنج وارداتی انباشت برنج ایرانی روز به روز در حال افزایش است.