دل به دریا زدن
دل به دریا زدن
دریای خزر به عنوان بزرگترین منبع ماهیان خاویاری در جهان بیش از 90 درصد خاویار جهان را تامین می‌کند.

تیرنگ: مهدی جویباری
دریای خزر به عنوان بزرگترین منبع ماهیان خاویاری در جهان بیش از 90 درصد خاویار جهان را تامین می‌کند.
مروارید سیاهی که در بازارهای جهانی با نام ایران و دریای خزر شناخته می‌شود.
خاویار در یک قدمی ما صید می شود، در حالی که دیدن آن بر سر سفره مردم آرزوی دیرینه‌ای است که علی رغم همجواری با بزرگترین مرکز تولید خاویار جهان در دریای خزر، هنوز خیلی از مردم رنگ این مروارید سیاه را ندیده و مزه‌اش را نچشیده‌اند!
البته این قصه تنها مربوط به خاویار نیست و بسیاری از مردم استان علاوه بر خاویار ماهی‌های دیگر و فرآورده‌های دیگری نظیر آن را مصرف نمی‌کنند.
آنطور که کارشناسان می‌گویند جمعیت آبزیان خزری به سبب صید غیرمجاز و تخریب مراکز زادآوری طبیعی به طرز چشمگیری رو به کاهش است و تعلل در چاره اندیشی برای این چالش، تبعات ناگواری را در پی خواهد داشت.
همجواری استان‌های شمالی با دریای خزر فرصت مغتنمی برای اهالی منطقه به ویژه ساحل نشینان این استان‌ها است تا با بهره گیری از خوان پرنعمت خزر به امرارمعاش بپردازند.
آنطور که کارشناسان می‌گویند با افزایش جمعیت و گسترش قایق‌های موتوری تندرو، خشک شدن رودخانه‌ها و کاهش نزولات جوی، سیر نزولی جمعیت انواع ماهیان خزر مانند کپور، سفید، کفال و حتی ماهیان خاویاری شتاب گرفت تا جایی که اگر تکثیرهای کارگاهی بچه ماهی و رهاسازی آنها در خزر نباشد عملاً سفر دریای کاسپین از انواع ماهیان تهی می‌ماند؛ موضوعی که چاره اندیشی برای آن به یکی از مباحث اصلی مدیریتی استان‌های شمالی تبدیل شده است.
در این باره یکی از صیادان شرکت‌های پره گفته بود که هزینه‌های خرید تور و تعمیر آنها، تعمیرات تراکتور، مشکلات تأمین سوخت در کنار شرایط بد محیط کاری، فعالیت در شرکت‌های ماهیگیری پره را به یک شغل سخت تبدیل کرده است.
او گفت: در برخی مواقع صیادان غیرمجاز به صورت گروهی از تورهای شرکت‌های پره سرقت کرده و دسترنج تلاش شبانه روزی ما را هم به یغما می‌برند.
یکی از کارشناسان شیلات گفت: مهمترین عامل افول جمعیت ماهیان استخوانی و حتی خاویاری در خزر صید بی رویه و غیر مجاز است.

علی ایوانی گفت: صید بی رویه ماهیان مولد و از بین رفتن زیستگاه طبیعی زادآوری ماهیان سبب شد تا نفس ماهیان به شماره بیفتد.

✓میزان صید ماهی در دریای مازندران به ۲ هزار و ۵۷۰ تن رسید

در این باره مدیرکل شیلات مازندران گفت: میزان صید ماهی در دریای مازندران طی پنج ماهه اخیر به ۲ هزار و ۵۷۰ تن رسید.
قاسم کریم‌زاده با بیان اینکه صید ماهی استخوانی در دریای مازندران از مهر ماه امسال شروع شد و کماکان هم ادامه دارد، افزود: میزان صید ماهی در دریای مازندران به ۲ هزار و ۵۷۰ تن رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از افزایش ۱۷ درصدی برخوردار بوده است.

وی ادامه داد: ارزش اقتصادی این میزان ماهی صید شده ۶ هزار و ۹۵۰ میلیارد ریال بوده که نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد رشد داشته است.
مدیرکل شیلات مازندران درباره ترکیب گونه‌های صید شده ماهی، بیان کرد: از بین ماهی‌های صید شده ۵۳درصد از گونه سفید، ۳۷درصد کفال، هشت درصد کپور و ۲ درصد سایر گونه‌ها بوده است.
کریم‌زاده با بیان اینکه متوسط قیمت ماهی در بازار به عرضه و تقاضا بستگی دارد، تصریح کرد: هرچه میزان صید بیشتر باشد میانگین قیمت ماهی تا این لحظه ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار ریال است.
وی یادآور شد: اوج زمان صید ماهی سفید طی ماه‌های اسفند و فروردین است که این روزها شاهد افزایش صید هستیم.
صید ماهی استخوانی تا ۱۵ فروردین ماه سال آینده در دریای مازندران ادامه دارد.