خوشمزه مثل گرماس
خوشمزه مثل گرماس
گاهی یک غذای خاص، چنان با اقبال مردم مواجه می‌شود که می‌تواند به عنوان «برند» غذایی یک منطقه مطرح شود. یکی از این غذاها اگر به درستی از ظرفیتش استفاده شود گرماس است.

 

تیرنگ:
گاهی یک غذای خاص، چنان با اقبال مردم مواجه می‌شود که می‌تواند به عنوان «برند» غذایی یک منطقه مطرح شود. یکی از این غذاها اگر به درستی از ظرفیتش استفاده شود گرماس است.
گِرماس و یا “گرماسی پلا ” ، یک خوراک محلی مازندرانی است که به شیر، کدو حلوایی، برنج، ماست و کره نیاز دارد.
کته تازه ( پلا تازه) پخته و آن‌ را در دیگ بزرگتر ریخته و سپس شیر ولرم آهسته آهسته به آن (کته ) افزوده و آنها را هم زده تا به خوبی آمیخته شوند و تا جاییکه این آمیخته دارای قوام باشد .
پس از آن ماست تازه را آهسته آهسته با آنها افزوده و هم می‌زنند . سپس اندکی کره محلی به آن اضافه می‌شود.
در این باره قنبرزاده سرآشپز مازندرانی در گفت‌وگو با ما با بیان اینکه مازندران از تنوع غذایی بسیاری برخوردار است و به دلیل رونق کشاورزی و دامپروری غذاهای محلی و بومی مازندران هنوز در خانه‌های این استان پخت می‌شود، گفت: غذاهایی مانند گرماس، کئی پلا (کدو پلو)، ماهی شکم پر، انارتیم پلو، کرک بپرس، هلی قورو، ملا قرمه، لوه کباب (کباب دیگی)، شامی بابلی، کچلیک هاوریش، ته چین پلا، بنه بزه آش، آش ترش، آش گزنه و دیگر غذاها که در بین مردم بومی به خصوص مناطق روستایی بسیار مرسوم است به زحمت در چند رستوران یا اقامتگاه بومگردی انگشت شمار سرو می‌شوند.
وی افزود: متاسفانه با وجود رشد گردشگری و حتی ایجاد خانه‌های بومی برای استقبال از گردشگران که نمایش سبک، شیوه و تغذیه بومی مردم استان را ضروری می‌کند، باز هم شاهد غذاهای حاضری یا غیر بومی بر سر سفره گردشگران هستیم.
وی با بیان اینکه زنان روستایی مازندرانی سرشار از عطوفت‌های انسانی‌اند و در کدبانوگری نظیر ندارند، ادامه داد: استفاده از غذاهای غیر بومی در رستوران‌ها امروز از یک موضوع اقتصادی به یک موضوع فرهنگی تبدیل شد تنها راهکار آن اقدامات فرهنگی است.

✓گرماس، غذای مقوی

شهربانو مصطفوی که پیرزنی ساده و روستایی با چارقدی مشکی است و در یکی از روستاهای لفور زندگی می‌کند به تیرنگ گفت: گرماس، غذای مقوی است که دامداران جنگل نشین مازندران با امکانات موجود آن را تهیه می‌کردند.
او می‌گوید: دامداران مازندرانی و مردم مازندران به این غذا علاقه شدیدی دارند.
او ادامه می‌دهد: متاسفانه غذاهای شمالی به فراموشی سپرده شده و نسل جوان طعم گرماس و شیر برنج را نچشیده‌اند.

✓فرصت گردشگری روستاها

استاندار مازندران گفت: اهالی روستاهای مازندران برای توسعه گردشگری و ایجاد اقامتگاه های بوم گردی در چارچوب قانونی اقدام کنند.
حسینی پور گفت: وضعیت روستاها به دست روستاییان باید متحول شود، روستاها باید به سمت ایجاد فرصتهای گردشگری و بومگردی بروند.