تیرنگ نیوز- سرویس اقتصاد: بی تردید یکی از مهمترین اقدامات تیم اقتصادی دولت ها در کشورهای مختلف، کنترل و مهار تورم است تا در سایه آن بتوانند اهداف و برنامه های دولت در حوزه های مختلف را جامه عمل بپوشانند.
مهار تورم، نکته ای اساسی است که هر چه در این مهم موفق تر عمل شود اقتصاد آن کشور شکوفاتر و آن جامعه رو به توسعه خواهد رفت.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و وقوع برخی عوامل خارجی چون جنگ تحمیلی، تحریم های گسترده و تهدیدهای متوالی و برخی عوامل داخلی مثل سوءمدیریت های احتمالی در برخی حوزه ها، عدم توجه کافی به تولید و قرار نگرفتن کالای ایرانی در جایگاه واقعی خود، ارحجیت ضوابط بر روابط، و… می توان گفت که در طول این 4 دهه، نرخ تورم کشور ما به طور متوسط رو به بالا بوده و روند افزایشی داشته است.
اگرچه می توان گفت تحریمها تا حدود بسیاری اصلی ترین عامل محرک تورم ۵۰ درصدی بود، اما نباید از برخی سیاستهای اشتباه داخلی غفلت ورزید که موجب تشدید تورم در کشور شد.
شاید ما تنها کشور جهان باشیم که بیش از 4 دهه متوالی نتوانستیم در کنترل تورم موفق عمل کنیم و غالبا نرخ تورم دو رقمی را تجربه کردیم و نتیجه آن، وضعیت امروز اقتصاد ایران است که می بینیم دچار گرانی های پی در پی و بحران های ریشه ای و ساختاری است.
تا جایی که در مقاطعی مجبور شدیم برای کنترل تورم -خواسته و ناخواسته- به سمت افزایش نقدینگی و تزریق منابع مالی برویم تا به نوعی و در کوتاه مدت بتوانیم مشکلاتی چون کسری بودجه و ناترازی بخش پولی و نظام بانکی کشور را به نوعی مرتفع سازیم.
وابستگی به نفت و وابستگی به منابع بانکی دو مشکل اصلی اقتصاد کشور ماست که رفع آن ها یا بهبود وضعیت نابسامان موجود در نهایت ما را به خلق پول و رشد نقدینگی می رساند تا شاید هرچند مقطعی از بخشی از فشارها خلاصی یابیم.
موضوعی که موافقان و مخالفان بسیاری دارد و هر کدام برای خود دلایلی را ذکر می کنند که ممکن است در کوتاه مدت یا بلندمدت مورد توجه قرار گیرد.
اخیر علی بابایی کارنامی نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس و نایب رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در توئیتر به این موضوع واکنش نشان داد و به مخالفت با خلق پول برای مهار تورم پرداخت.
وی که دارای تحصیلات رشته اقتصاد در مقطع دکتراست، خلق پول به ازای درآمدهای ارزی را یکی از علل تورم در اقتصاد کشور برشمرد و افزود: جلوگیری از خلق پول اگر با قدرت ایجاد شود یکی از اقدامات ماندگار دولت سیزدهم خواهد بود.
وی بیان کرد: خلق پول به ازای درآمدهای ارزی طی ۵۰ سال اخیر یکی از علل تورم در اقتصاد کشور است.
بابایی کارنامی ادامه داد: در سالهای اخیر این اقدام به ازای درآمدهای ارزی صورت گرفت که حتی دسترسی به آنها وجود نداشت و فاجعه آفرید. جلوگیری از خلق پول اگر با قدرت ایجاد شود یکی از اقدامات ماندگار دولت سیزدهم خواهد بود.
کسانی که سررشته ای از اقتصاد دارند به خوبی درک می کنند که اظهارات آقای نماینده تا چه حد برای آینده اقتصاد کشور مفید است و فایده آن در دراز مدت به همه می رسد.
همانطور که می دانیم لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ یکشنبه ۲۱ آذرماه توسط رئیس جمهور تقدیم مجلس شد و نیاز است مسائل اینچنینی در بودجه هر سال لحاظ شود تا به نتایج مطلوب برسیم.
از آنجا که مساله اقتصاد ما ریشه ای می باشد، بهتر است ابتدا علل رشد نقدینگی را برطرف سازیم و آن را در درازمدت به کمتر از ۱۰ درصد برسانیم. همچنین بخش عمده تورم موجود، ناشی از عملیات های تکلیفی و فرابودجهای به بانک هاست که ضرورت دارد به مرور تسهیلات تکلیفی بانک ها را برداریم و حتی برای حل مشکلات به سراغ منابع بانکی نرویم!
براساس آخرین آمار «میزان نقدینگی در مردادماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳۹.۱ درصد رشد داشته است و از ۲۸۹۱ هزار میلیارد تومان به ۳۹۲۱ هزار میلیارد تومان رسیده است».
روندی که نمی تواند جالب باشد و در طولانی مدت به کار اقتصاد کشور آید چرا که بسیاری از کارشناسان معتقدند که خلق پول جز تورم افسار گسیخته عایدی ندارد و آسیب جدی به معیشت مردم است.
بنابراین باید تلاش شود همانطور که بابایی کارنامی عنوان کرد از خلق پول با قدرت جلوگیری شود و مسئولان و مدیران برای تحقق پروژهها به خلق منابع روی بیاورند تا به مرور شاهد بهبود وضعیت اقتصادی کشور باشیم.
امیدواریم این اقدام در دولت سیزدهم به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد و در چشم اندازی معین شده خلق پول ریشه کن و خلق منابع جایگزین گردد.