تیرنگ نیوز: روز گذشته مراسم اختتامیه جشنواره فرهنگی هنری جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سالن اجتماعات مصباح مجتمع دانشگاهی پیامبر اعظم ساری برگزار شد.
این مراسم با حضور دکتر صادقیان مشاور فرهنگی وزیر بهداشت، دکتر غلامی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران، تنی چند از مسئولان استانی و شهرستانی و نیز برگزیدگان جشنواره برگزار شد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه با کاهش جمعیت ترکیب سنی جمعیت به هم خواهد خورد، گفت: در مازندران چهل سال آینده جمعیت نصف شده و چهل درصد سالمندان یا فرزند ندارند یا یک فرزند دارند، به همین دلیل ترکیب جمعیتی بهم خواهد خورد.
علیپور با بیان اینکه امید به زندگی در کشور هفتاد پنج تا هشتاد سال است، گفت: اگر به همین منوال پیش برویم در کشور جمعیت سالمندان ما از سال ۲۰۲۰ تا سال ۲۰۵۰ به مراتب بدتر خواهد شد.
وی میزان ناباروری را بالا دانست و گفت: مقام معظم رهبری با ورود به موضوع جمعیت، یکی از خطاهای صورت گرفته در تصمیم و سیاستگذاری کلان کشور در دهههای گذشته را تهدید نسل عنوان کرد.
وی تصریح کرد: تولد سالانه در مازندران ۳۰ هزار نفر است که با احتساب میزان ناباروری حدود ۱۰ درصدی این جمعیت اگر تنها ۳۰ درصد این افراد را درمان کنیم مشکل جمعیتی ما را بدون هیچ اقدام دیگری تا حد زیادی مرتفع خواهد کرد.
معاون دانشگاه علوم پزشکی مازندران افزود: باید در اصلاح قانون جمعیت اقدامات جدی صورت گیرد و اعتبارات مناسبی در این بخش دیده شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران متذکر شد: ما نمیتوانیم با یک نسخه در تمام کشور عمل کنیم و باید در هر استان سیاستهای جداگانهای با توجه به تحصیلات، وضعیت اقتصادی، فرهنگ و سایر موارد مرتبط، اتخاذ شود.
وی تاکید کرد: دولت سیزدهم در این برهه حساس باید اقدامات جدی را در این خصوص انجام دهد و نباید این فرصت طلایی حداکثر ۶ ساله را از دست دهیم.
این مسئول مطرح کرد: مهاجرت، سقط جنین، افزایش طلاق و کاهش ازدواج از دیگر موانع رشد جمعیتی محسوب میشود.
علیپور نسبت به بروز چالش جمعیتی در استان هشدار داد و گفت که آمار موالید در مازندران در فاصله سال ۱۳۹۴ تا ۱۴۰۰ حدود ۳۵ درصد کاهش یافته است.
دکتر عباس علیپور توضیح داد : در حالی که سال ۱۳۹۴ تعداد نوزدان متولد شده در مازندران طبق آمار ثبت احوال ۴۶ هزار و ۶۴ نفر بود ، این رقم در سال ۱۴۰۰ با کاهش محسوس به ۳۰ هزار و ۲۰۳ نوزاد رسید.
وی یکی از تبعات فوری کاهش موالید و جایگزین نشدن جمعیت را بروز بحران سالمندی برشمرد و افزود : براساس آخرین گزارش رسمی، آمار جمعیت سالمندان استان هم اکنون دستکم ۴۲۰ هزار نفر است که با این روند در آینده نزدیک استان دچار پیری جمعیت و بحران جمعیتی خواهد شد.
علیپور با این هشدار که رشد جمعیت در مازندران اکنون به کمتر از یک درصد رسیده است، گفت : پنجره جمعیتی استان رو به بسته شدن است و اگر نرخ جایگزینی جمعیت از هشت دهم درصد کنونی به پنج دهم درصد برسد به تَله جمعیتی میافتیم و دیگر امکان جبران از بین میرود.
وی با توضیح این که پنجره جمعیتی فرصتی است که نسبت جمعیتی هر منطقه و در ورای آن فرصت جبران و رشد جمعیت را نشان میدهد، افزود : اکنون دو سوم جمعیت مازندران بین ۱۵ تا ۶۵ سال سن دارند و در واقع جمعیت استان هنوز پیر نشده است ولی باید این فرصت را غنیمت شمرد و با اجرای طرح تشویقی برای ازدواج جوانان و فرزندآوری، نرخ رشد جمعیت را افزایش داد و جلوی پیری جمعیتی را گرفت.
معاون دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: با بررسی روندهای آماری میتوان نتیجه گرفت که هنوز ۲۵ سال تا بسته شدن پنجره جمعیتی در مازندران فرصت داریم و اگر این زمان را هم از دست بدهیم چالش سالمندتر شدن استان حتمی است.
وی گفت که در حال حاضر زنان با ۲۱۳ هزار نفر بیشترین جمعیت سالمند مازندران را تشکیل می دهند و به عبارتی نسبت سالمندان زن به مرد در مازندران بیشتر است.
علیپور آمار جمعیت مردان سالمند مازندران را هم ۲۰۷ هزار نفر اعلام کرد و افزود : شاخص امید به زندگی در مازندران سال ۱۴۰۰ برای زنان ۸۱ سال و برای مردان ۷۶ سال بود.
×ارسال ۳۱۰ اثر به دبیرخانه جشنواره ملی «جوانی جمعیت»
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران از ارسال ۳۱۰ اثر به دبیرخانه جشنواره ملی «جوانی جمعیت» در استان خبر داد.
سیمین بابایی اظهار داشت: ۳۱۰ اثر به دبیرخانه ارسال شد که از این بین ۲۲۰ عنوان اثر، موفق شدند به مرحله داوری راه یابند و در ۵ گروه داوری مورد ارزیابی قرار گرفتند که در نهایت ۱۵ اثر توسط هیئت داوران جشنواره حائز رتبههای برتر شدند و دو اثر نیز قابل تقدیر شناخته شدند.
مسئول کمیته رسانه جشنواره ملی جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مازندران ادامه داد: معرفی آثار برتر و اهدای حکم، تندیس و جوایز به برگزیدگان، تجلیل از خانوادههای پرجمعیت شاغل در حوزه سلامت و برگزاری آئینهای فرهنگی و سنتی از جمله برنامههای مراسم اختتامیه بود.
×لزوم توجه به سیاست جوانی جمعیت
در این باره چندی پیش معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار مازندران با اشاره به مشکلات فرهنگی جامعه در گفت و گوی تلفنی با تیرنگ گفت: آمار بالای طلاق، باروری کم، سالمندی و ازدواج پایین از مشکلات حوزه جمعیت در مازندران محسوب میشود.
روحالله سلگی با اشاره به روند پیری جمعیت استان بر لزوم توجه به سیاست جوانی جمعیت تاکید کرد و گفت: خطر انقراض قوم مازندرانی در کشور جدی است.
سلگی با اشاره به تهدید هویت قوم مازندرانی، افزایش سرمایهگذاری فرهنگی برای اجرای طرح جوانی جمعیت در این استان را خواستار شد.