تیرنگ:
وضعیت نابسامان سازمان اوقاف بعد از کشته شدن چندین نفر در روستای دانیال بخش سلمانشهر شهرستان عباس آباد و همین طور وضعیت بازار شهر ساری و مسائل گوناگون مربوط به اوقاف در شهرهای مختلف صدای مردم و نمایندگان را در آورد و تا جایی پیش رفت که گزارش کمیسیون فرهنگی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان اوقاف و امور خیریه در نشست علنی روز سه شنبه – ۲۷ تیرماه- در دستور کار مجلس قرار بگیرد و نمایندگان با ۱۷۰ رای موافق، ۱۸رای مخالف و یک رای ممتنع از ۲۰۹ آرای ماخوذه با تقاضای تحقیق و تفحص از سازمان اوقاف موافقت کردند.
از مهم ترین محورهای مطرح شده در تحقیق و تفحص شفاف سازی موضوعات مالی اوقاف و امور خیریه و عدم پاسخگویی مدیران اوقاف به دستگاه های مختلف بود.
✓دیدار بازاریان با نماینده ولی فقیه در مازندران
در شهرستان ساری هم از گذشته تا به امروز بازار با روحانیت ارتباط نزدیکی داشته است و در ایام فاطمیه، محرم، کرونا و…. در خدمت به جامعه و زیر پرچم اهل بیت بوده است اما اکنون حدود چهار سال است که حدود 500 مغازه در سطح بازار شهرستان ساری با مشکلاتی با اداره اوقاف شهرستان ساری مواجه شدهاند. همین موضوع بهانهای شد تا پنجاه تن از بازاریان شهر ساری به نمایندگی از 500 کسبه با آیتالله لائینی، نماینده ولی فقیه در استان نشستی را برگزار کنند.
یکی از بازاریان شهر ساری در این دیدار گفت که زمانی که ما مغازه خریدیم صاحب سرقفلی شدیم تا چهارسال پیش همه چی خوب بود اما چهار سال است که اوقاف به نا حق اجارهها را تا 1500 درصد افزایش میدهد و در قراردادها دست می برد .
وی افزود : من مستند دارم که مغازه را خریدم، هزینه سرقفلی و… را پرداخت کردم همه این موارد در قراردادها هست.
این کسبه بازار شهرستان ساری با بیان اینکه اکنون در اداره اوقاف نظر سویی وجود دارد، گفت: اداره اوقاف قانون سال 56 که حق کسب و پیشه داری و صاحب سر قفلی هستی با قانون سال 76 که گفته شد مستاجر معمولی هستید ادغام کرد، به همین دلیل ارزش ملک ما را تقلیل دادند، به دلیل وقف بودن کسی ملک را نمیخرد، ما از شما تمنا داریم به عنوان بزرگ استان این مسئله را پیگیری کنید.
این بازاری گفت: بزرگواری کنید به داد بازار ساری برسید.
*هیچ فریادرسی به داد بازاریان شهرستان ساری نرسیده است
مهجوری وکیل دادگستری در این زمینه با بیان اینکه قدمت مغازههای شهرستان ساری ( موضوع اداره اوقاف ) بیش از 70 سال می گذرد، گفت: به استناد قراردادهای اجارهای که با اداره اوقاف منعقد نموده بودیم هر سه سال مطابق قانون نسبت به افزایش اجاره بها اقدام و قرارداد را تمدید می نمودیم تا اینکه پس از اتمام دوران قرارداد ( 3 سال قبل )، بازاریان شهرستان ساری که بیش از 500 مغازه می باشند و با احتساب خانواده های آنان که بیش از 2000 نفر بوده به جهت تمدید قرارداد اجاره همچون سالهای قبل به اداره یاد شده مراجعه که بنا به دلائل واهی آن اداره نسبت به تمدید قرارداد اقدامی ننمودند و مراجعات مکرر بازاریان موثر واقع نشد و به صراحت اعلام داشتند ما قراردادتان را تمدید نمی کنیم مگر اینکه قرارداد جدیدی با شما تنظیم نماییم و به همین دلیل برخی از بازاریان شهرستان ساری را مجبور به تنظیم قراردادی نمودند که هیچ اطلاعی از قانون و مقررات و هم چنین قصد و نیت متولیان وقت اداره اوقاف شهرستان ساری نداشتند و صرفا به جهت ترس از دست دادن تنها دارایی خویش و خانواده خود که بیش از 70 سال در تصرف داشته و زحمتهای فراوانی برای توسعه کسب ( مغازه ) خود کشیده بودند به ناچار تن به تنظیم این گونه قراردادهای مغایر با قانون دادهاند و علی رغم اعتراض کسبه بازار شهرستان ساری ، متاسفانه با گذشت بیش از 3 سال از این موضوع تاکنون هیچ فریادرسی به داد بازاریان شهرستان ساری نرسیده است .
وی با بیان اینکه از سوی دیگر مطابق شرع و قانون، مغازه های یاد شده مشمول قانون مالک و مستاجر سال 1356 بوده، اظهار کرد: در قرارداد تحمیلی جدید مشاهده شد در بندی از قرارداد، مغازههای مذکور را مشمول قانون روابط مالک و مستاجر سال 1376 نمودند و به تصور اینکه چون مستاجرین ذیل قرارداد را امضا نمودند پس این قرارداد صحیح و لازم الاجراست، غافل از اینکه قراردادهای قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 ( مربوط به محلهای کسب ) تنها بر قراردادهای تجاری که قبل از 1376 منعقد شده حاکمیت دارند و از آنجاییکه کلیه مغازههای یاد شده قدمتی بیش از 70 سال دارند و مشمول قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 میباشند بنابراین احکام قانون یاد شده آمره است به این معنی که توافق بر خلاف شرایط و احکام مقرر در این قانون باطل و بلااثر است فلذا تنظیم قراردادهای یاد شده فاقد وجاهت قانونی است .
مهجوری ادامه داد: افزون بر آن، به چه دلیل و مستند به چه قانونی، ریاست محترم وقت اداره اوقاف شهرستان ساری و بخش خصوص مستقر در آن اداره، بر خلاف شرع مقدس اسلام و قصد و نیت واقف که در ماده 55 قانون مدنی مقرر داشته وقف عبارتست از اینکه عین مال حبس و منافع آن تسبیل شود، قانون آمره یاد شده را نقض و اقدام به تغییر قانون در قراردادهای اجاره داده اند ؟ !!! به همین دلیل کلیه افرادی که در تحمیل و تنظیم قرارداد غیر قانونی با کسبه نقش داشته اند می بایست در مراجع ذیربط پاسخگو باشند .
این وکیل دادگستری گفت: علی ایحال از نماینده محترم ولی فقیه در استان مازندران تقاضای حمایت از بازاریان و تذکر به اداره اوقاف شهرستان ساری مبنی بر ابطال قراردادهای تحمیلی و تمدید قراردادهای اجاره در راستای قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 با رعایت و اعمال شرع و قانون در قانون یاد شده فی مابین کسبه بازار و اداره اوقاف شهرستان ساری مورد استدعاست .
* اصناف و بازاریان حامی دین و حوزههای علمیه هستند
نماینده ولی فقیه در مازندران از اصناف و بازاریان به عنوان حامی دین و حوزههای علمیه یاد کرد و حمایت از این قشر را لازم دانست
آیت الله محمدباقر محمدی لائینی اظهار کرد: جامعه بازاریان و اصناف همواره حامی دین و حوزههای علمیه بودند، بازار در کنار معابر، مساجد بود و بازاریان ضمن عبادت به دین خدمت میکردند از این رو مقامشان نزد خداوند گرامی و والاست.
وی با اشاره به ارزش خون شهیدان و جوهر علم و کار حلال گفت: اصناف و بازاریان در راه خدا خون دادند و در خدمت علما بوده و هستند و به حق شایسته و لازم است که هم دولت حق و حقوق جامعه بازار را عادلانه ببیند تا زندگی خود را به راحتی بچرخانند.
امام جمعه ساری با اشاره به تعیین عادلانه خمس توسط خداوند، اعلام کرد: در پایان هر سال یک پنجم مازاد بر مخارج باید بهعنوان خمس پرداخت شود و اصل مالیات هم خوب است اما دریافت آن نیز باید عادلانه باشد.
این مسئول خاطرنشان کرد: انتظار ما از جامعه بازاریان، اصناف، جامعه تولیدکنندگان و توزیع کنندگان این است که همچون سابقه دیرینه و پرافتخار تاریخی خودشان که همواره ارزشها را در محل کسب و کار پاس میداشتند و میان بازاریان چهرههای دیندار و نامآوری داشتیم، عمل کرده و جامعه بازار نماد ارزشها باشند.
وی با بیان اینکه بشر نیاز به معاش و معاد دارد، ادامه داد: معاش یعنی زندگی چند ساله این دنیا و معاد یعنی زندگی ابدی، انسان نیاز به دو عقل معاش و عقل معاد دارد.
نماینده ولی فقیه در مازندران با بیان اینکه معاش انسان از نگاه دین هم باید بچرخد و راکد نباشد، اظهار کرد:
فعالان اقتصادی و تجاری از بهترین انسانها هستند که میخواهند چرخ اقتصادی به غیر از خانواده خودشان برای دیگران هم بچرخد. خداوند برای آنها ارزش بالا قائل است .
امام جمعه ساری با بیان اینکه چهار قطره ارزش دارد؛ قطره خون شهید، اشک چشم انسانی که از خوف غذا در نیمه های شب گریه می کند، قطره جوهر و مرکبی که یک عالم می نویسد و واقعیتها و معارف را به تاریخ به یادگار می گذارد، قطره عرق جبین، افزود: جامعه اصناف از هر چهار قطره برخودار است.
وی با بیان اینکه از ده جز عبادت نه جزش کاسبی حلال است، خاطرنشان کرد: در اسلام به کفاف و عفاف تاکید شد. هیچگاه بین خودتان از تبادل اموال در جهت حرام مبادله نداشته باشید.
نماینده ولی فقیه در مازندران با بیان اینکه معاش باید در خدمت معاد باشد، خاطرنشان کرد: بازاریان در مدت کرونا کمکهای مومنانه زیادی کردند و حامی مردم بودند.
وی با بیان اینکه جامعه بازاریان جامعه فرهیختهای است، اظهار کرد: انشالله با مساعدت مسئولان این مشکل بر اساس قانون و شرع حل میشود.