تیرنگ:
دفع نامناسب زبالههای پزشکی تبدیل به زنگ خطری شده که نواخته شدن آن، بازی با جان هزاران نفر از مردم را به دنبال خواهد داشت.
«آمپول، سرنگ و …»، اینها از جمله زبالهها و پسماندهای تولید شده در بیمارستانها و مراکز بهداشتی هستند؛ زبالههایی که اگر به درستی امحاء، دفع و دفن نشوند، هر یک همچون تیری خواهند بود که سلامتی انسانها را نشانه میروند
عفونتهای منتقل شده توسط پسماندهای پزشکی که به درستی بی خطرسازی نشدهاند، مسألهای است که نگرانیهای زیادی را در سراسر جهان به وجود آورده و اینکه سالانه چند میلیون نفر در جهان، جان خود را به دلیل مدیریت ناصحیح پسماندهای بیمارستانی از دست میدهند، خبری است که نگرانیها را بیشتر میکند.
شاید سالها پیش کمتر کسی به مسائل زیست محیطی همچون عاقبت پسماندهای پزشکی اهمیت میداد اما امروزه مردم خواستار روشنتر شدن وضعیت این نوع پسماندها هستند به خصوص با منتشر شدن اخباری مبنی بر عدم مدیریت درست این پسماندها و دفع آنها همراه با زبالههای عادی، نگرانیهای مردم در این زمینه بیشتر شده است.
انتشار خبری مبنی بر انتقال پسماند بیمارستانی بدون رعایت استانداردهای لازم به سایت زباله تنکابن در شبکههای اجتماعی، این روزها در فضای حقیقی نگرانیهایی برای اهالی منطقه و فعالان محیط زیست ایجاد کرده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران با اشاره به انتشار اخباری در فضای مجازی مبنی بر “فاجعه زباله های بیمارستانی و بی تفاوتی محیط زیست وعلوم پزشکی!! ” گفت: براساس قانون، بیمارستانها و مراکز درمانی که پسماند عفونی دارند مسوول جمع آوری و امحای بهداشتی پسماند عفونی هستند و این کار توسط شرکتهایی در سطح کلان انجام میشود. چراکه برای برخی مراکز درمانی بهداشتی دولتی و خصوصی امکان خرید تجهیزات برای امحای پسماند عفونی بیمارستانی وجود ندارد، بنابراین این کار از طریق شرکتهای متولی انجام میشود.
عباس علیپور با اشاره به اینکه در تمامی بیمارستانهای خصوصی و دولتی استان این دستگاه پسماند زبالههای عفونی وجود دارد، اظهار داشت: به خاطر مشکل بوجود آمده در دستگاه پسماند زبالههای عفونی بیمارستان شهید رجایی تنکابن، این بیمارستان با عقد قراردادی، شرکتی را مسوول جمع آوری و امحای این زبالههای عفونی کرده است.
وی افزود: از ۲ هفته قبل با به وجود آمدن مشکلی برای این شرکت، جمع آوری زبالههای در این بیمارستان با تاخیر انجام شد.
علیپور با اشاره به اینکه روزهای پایانی هفته گذشته مشکلات پیش آمده شرکت برطرف شده است، ادامه داد: از آن تاریخ زبالههای عفونی بیمارستان تنکابن به محل دفن زباله شهرستان منتقل و در آنجا با دستگاه موردنظر زبالههای عفونی خنثی سازی شد
وی توضیح داد: زبالههای عفونی با قرار گرفتن در کیسه زرد به محل انباشت زبالههای عفونی منتقل میشود اما به دلیل حجم بالای زبالههای این بیمارستان، سهوا تعداد کمی از زبالههای عفونی در داخل کیسههای زباله مشکی قرار داده شد و در خنثی سازی این زبالهها مشکلاتی به وجود آمد.
علیپور گفت: این موضوع باعث ایجاد نگرانی برای اهالی منطقه شده است در حالیکه بروز چنین موضوعی سهوا و ناشی از حجم بالای زبالههای دپو شده در بیمارستان بود.
وی اظهار داشت:ضمن احترام به افکار عمومی بابت قصوری که صورت گرفته است با هماهنگیهای انجام شده با مسوولان محلی از جمله سرپرست فرمانداری شهرستان تنکابن و همکاری دهیار منطقه، شرکت جمع آوری و امحاکننده زبالههای عفونی بیمارستان در حال فعالیت و نقصهای گذشته در حال برطرف شدن است.
✓رفع مشکل سایت پسماند عفونی تنکابن به مداخله دستگاه ها نیاز دارد
مشاور رییس دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: مشکل سایت زباله و پسماند عفونی پرده سر تنکابن با مداخله فوری دستگاههای مرتبط حل میشود.
سیمین بابایی در گفت وگو با خبرنگاران با اشاره به موضوع دفع پسماندهای عفونی بیمارستانی در منطقه غرب استان، با بیان اینکه طی هفتههای گذشته بخشی از سایت امحاء پسماندهای عفونی یکی از سه شرکت دارای مجوز برای امحاء پسماندهای عفونی در سطح استان واقع در منطقه پرده سر شهرستان تنکابن است، توسط افراد ناشناس به آتش کشیده شده و خسارات قابل ملاحظهای به بار آورد، اظهار کرد: پس از چند هفته از این حادثه و به دنبال احیا مجدد سایت مذکور، تعدادی از ساکنان در منطقه با حضور در محل منتهی به سایت و بعضاً با اعمال خشونت مانع انتقال پسماندهای عفونی تولیدی در منطقه به سایت شدند.
بابایی افزود: در همین خصوص فرمانداری شهرستان تنکابن جلسهای با هدف مرتفع کردن مناقشات و مشکلات حادث شده برگزار کرد و تصمیم بر این شد تا فعالیت شرکت را به حیطه شهرستان مذکور محدود کند، همچنین شرکت صرفاً به مدت ۲ ماه پسماندهای عفونی شهرستانهای عباس آباد و رامسر را جمع آوری کند.
مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اظهار نگرانی از اینکه مصوبات شورای مذکور بدون هماهنگی با دانشگاه علوم پزشکی مازندران به عنوان مرجع صدور مجوز برای فعالیت شرکتهای فعال در عرصه مدیریت پسماندهای عفونی اتخاذ شده و این تصمیمات به جهت تبعات اجتماعی ایجاد شده، منجر به تلمبار شدن پسماندهای عفونی در شهرستانهای نوشهر و چالوس شده و زمینه به خطر افتادن سلامت آحاد مردم را فراهم آورده است، تصریح کرد: احساس ناامنی شدید توسط عوامل شرکت سلامت گستر تنکابن برای فعالیت در سایت و همچنین مبهم بودن تکلیف پسماندهای عفونی شهرستانهای نوشهر و چالوس و شهرستانهای عباس آباد و رامسر موجب شکل گیری بستر بروز تهدید علیه سلامت عمومی جامعه شده است.
وی با بیان اینکه به نظر میآید فرمانداری شهرستان تنکابن در حال حاضر همکاری بسیار خوبی برای حل معضل حاد رخ داده شده دارد، اما تاکید کرد: این موضوع تنها با مداخله فوری همه دستگاههای مسئول حل خواهد شد و در صورت عدم تصمیم گیری فوری زمینه شکل گیری تهدید سلامت عمومی مرتفع نمیشود و وارد شدن آسیب جدی بر سلامتی آحاد مردم منطقه به دنبال تهدیدات ذکر شده بسیار محتمل خواهد بود.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران توصیه اکید کرد؛ به منظور صیانت از سلامت مردم منطقه غرب استان مازندران، مسئولان ذی ربط با قید فوریت اقدام به افزایش محدوده فعالیت شرکت با رعایت کامل مسائل بهداشتی و زیست محیطی و همچنین حمایت جدی تأمینی از روند انتقال پسماندهای عفونی به سایت بیخطرسازی پرده سر جهت بی خطر سازی را در دستور کار خود قرار دهند.