تیرنگ، رضا شریعتی:
دکتر عرفان قادری استاد دانشگاه و پژوهشگر علوم جنایی با بیان اینکه گرمای ناگهانی میتواند سبب کاهش آستانه تحمل شود و منجر به بروز جرایم خشونت آمیز گردد، گفت: گرمای ناگهانی میتواند در بروز جرایم جنسی تاثیرگذار باشد، همچنین گرمای ناگهانی میتواند منجر به افزایش سرقت از منازل گردد
وی با بیان اینکه رفتار انسان متاثر از شرایط و اوضاع احوال زیستی، روانی و محیطی است، گفت: مطالعات انجام شده از قبیل تجربی، سنتی و علمی نشان میدهد که تمام عللی که بتواند روحیه و روان انسان را مورد تاثیر قرار دهد در واکنش و کنشهای فرد اثرات مستقیم و غیرمستقیم دارد.
این پژوهشگر علوم جنایی با اشاره به اینکه تشنگی، گرسنگی، بیماریهای جسمی، اختلالات ژنتیکی، افسردگی، اختلالات شخصیتی، بیکاری، فقر، انتقام سیاسی و… از جمله عواملی هستند که می توانند در دگرگونی رفتار انسان موثر باشند، اظهار کرد: حال سوالی کهطرح میشود اینگونه است که آیا دمای محیطی با تاکید بر گرما ، در بزهکاری افراد نقش دارد؟
دکتر قادری در خصوص تاثیر گرما بر وقوع جرایم سالیان گذشته گفت: عدهای از متفکران اروپایی در قالب دیدگاه مکتب جغرافیایی و بر اساس انجام چندین مطالعه آماری بین جوامع مختلف اینگونه به نتیجه رسیدند که ارتکاب جرم و بزهکاری افراد در مناطق سرد و گرم متفاوت است. مطالعات اخیر نیز این موضوع را به اثبات رسانده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه درواقع هر عاملی که آستانه مقاومت انسان را کاهش داده، و روح و روان فرد را دگرگون سازد و سیستم عصبی انسان را به صورت غیرمتعارف تحریک کند می تواند باعث وقوع حوادث خشونت آمیز و جنایی شود، اظهار کرد:با مطالعه آمارهای جرایم به ویژه جرایم فیزیکی در گرمای تابستان میتوان اینگونه بیان نمود که در مناطقی که گرمای شدید ناگهانی و نا متعارف اتفاق می افتد رفتار افراد به ویژه آنهایی که در محیط گرم در فضای باز یا بسته که امکانات سرمایشی ندارد حضور ندارند دچار عدم تعادل میشوند.
دکتر قادری با بیان اینکه کلافگی ناشی از گرما موجب کاهش آستانه مقاومت و افزایش قدرت تحریک پذیری افراد می شود، اظهار کرد: این موضوع در مورد افرادی که با وسیله نقلیه سروکار دارند و شغل آنها رانندگی است و عمدتا در ترافیکهای سرسام آور گرفتار شدهاند مشهودتر است بنابراین وقتی کسی در این شرایط قرار میگیرد فرد متعادل و متعارفی نیست و باید هر لحظه از او واکنشهای عصبی انتظار داشت. طبیعتا وظیفه جامعه و دست اندر کاران این است که با توجیه شرایط و ارائه آموزشهای لازم قدرت خودکنترلی و صبوری را در افراد افزایش دهند.
دکتر قادری ادامه داد: این مطلب را باید قبول کنیم که در مناطق گرمسیری مثل جنوب کشور بلوغ زودرس و تمایلات جنسی بیش از مناطق سردسیر است. در اکثر این مناطق به دلیل تغییر پوشش به ویژه در خانمها و حضور بیشتر مردم در خارج از محیط خانه خطر پذیری در رفتارهای جنسی افزایش پیدا میکند که گرما تنها عامل این رویداد نیست و می تواند یکی از عوامل غیر مستقیم در بروز رفتارهای مجرمانه جنسی باشد.
این پژوهشگر علوم جنایی اینگونه درباره تاثیر سرما بر وقوع جرایم نیز اظهار داشت: در فصل سرما به اعتقاد برخی از اندیشمندان جرایمی که نیاز به تعادل فکری و برنامه ریزی بیشتر دارد افزایش می یابد البته طی سالهای اخیر با گسترش صنعت و پیشرفت فناوری به خصوص ورود آن به شرایط زندگی تاثیر فصول بر وقوع جرایم کمتر شده است اما نباید از تاثیر گرمای مقطعی و نامتعارف غافل شد زیرا در این شرایط نزاع و درگیری افزایش خواهد یافت.
دکتر قادری در نتیجه جهت جمع بندی از مطلب فوق اینگونه اظهار داشت که خود گرما نمیتواند عامل مسقیم جرم باشد، اما واسطهای غیر مستقیم در دگرگونی حالات رفتاری میباشد، ذکراین نکته خالی از لطف نیست ، به نظر میرسد مسائل فرهنگی در این زمینه بیشتر از مسایل محیطی موثر است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: یکی از قضات دادگستری( جناب اقای یاورزاده ) گفت که در پروندهای شخصی پشت چراغ قرمز دیر حرکت کرد و رانندهای به دیگری اعتراض کرده و در نهایت آن دو بدون اینکه همدیگر را بشناسند و بدون اینکه کوچک ترین اختلافی وجود داشته باشد، سر این مساله کوچک درگیر شدهاند و قتل رخ داده است. قاتل علت قتل را کلافگی و عصبانیت به جهت گرما در فصل تابستان اعلام کرد.
دکتر قادری در پایان گفت: برخی جرمشناسان معتفدند گرما به طور غیرمستقیم شرایط ارتکاب جرم را تسهیل می کند مثلاباز ماندن در یا پنجره خانهها در تابستان یکی از دلایلی است که ممکن است جرم سرقت را بیشتر کند