مازندران غرق در گرد و غبار صحرای قره‌قوم
مازندران غرق در گرد و غبار صحرای قره‌قوم
در گام نخست برای چاره جویی این مشکل با بررسی ها و تحقیقات میدانی علمی درصدهای غبار از خواستگاهها و منشاء های آن به صورت دقیق بررسی و برای آن چاره جویی شود.

تیرنگ:
اخیرا گرد و غبار ناشی از صحرای قره قوم ترکمنستان و هشدارهایی که داده شد و احتمال درگیری سالمندان و بیماران زمینه‌ای با بیماری‌های تنفسی و سرطان ریه و عواملی از این دست ساکنان مازندران زیبا و سرسبز را نگران کرده است که مبادا این استان دوباره با مشکلات آلودگی هوا و ریز گردها مواجه شود. مازوت سوزی، آلودگی اتومبیل‌ها و خودروها، آلودگی ناشی از گازهای خانگی، توسعه صنایع و… کم بود که در شهریور ماه شاهد دو بار پدیده گسترش گرد و غبار در هوای مازندران در تاریخ 4 شهریور ماه و 21 ام همین ماه بودیم.
چهارم شهریور ماه مدیرکل هواشناسی مازندران اعلام کرد؛ گرد و غبار از صحرای قره‌قوم ترکمنستان وارد کشور شده و مناطق مرکزی و شرقی استان را تحت تاثیر قرار داده است.
رضوی در توصیه‌ای گفت: افرادی که مشکلات آسم و ریوی دارند در شهرهای آلوده از منزل بیرون نروند و یا در صورت نیاز ضروری، از ماسک استفاده کنند زیرا ذرات بسیار ریز است و بر ریه اثر گذار خواهد بود.
او همچنین 21 ام شهریور ماه گفت: گردو غبار از صحرای قره‌قوم ترکمنستان وارد کشور شده و مناطق شرق تا مرکز استان را تحت تاثیر قرار داده است.
سیدمحمدرضا رضوی با اشاره به منشاء این پدیده که از صحرای قره قوم ترکمنستان بوده گفت: پس از عبور از شمال و غرب گلستان و دریای خزر، مناطق مرکزی و شرقی استان را تحت تاثیر قرار داده است که نمونه این پدیده در روز شنبه ۴ شهریور ۱۴۰۲ نیز به وقوع پیوست
در همین باره مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان این که منشا عمده ریزگردهای کشور، خارجی بود، ترکمنستان را مهمترین کانون انتشار ریزگردهای اخیر دانست.

عطاء الله کاویان در جلسه بررسی وضعیت آلودگی هوا با بیان اینکه به دلیل آنکه در گذشته درگیر آلودگی هوا نبودیم ایستگاه‌های مناسب پایش و اندازه‌گیری وضعیت کیفی هوا را در استان راه اندازی نشد، گفت: تنها یک مرکز و ایستگاه پایش داده‌های هوا در ساری مستقر شده است.
وی با بیان اینکه نیازمند آن هستیم تا داده‌های مربوط به آلودگی ذرات را پیگیری کنیم، گفت: کانون‌های انتشار گرد و غبار در کشور ما منشأ خارجی دارند و علاوه بر این چند کانون داخلی شناسایی شده است.
وی با اظهار این که هشت کانون آلودگی و ریزگرد در اطراف کشور ما شناسایی شده است، گفت: کانون شماره ۶، ترکمنستان را به عنوان یکی از مهمترین کانون‌های آلودگی معرفی کرده است.
کاویان تصریح کرد: ما باید به فکر آن باشیم که با توجه به شرایط اقلیمی و تغییرات آب و هوای احتمال بروز ریزگرد در آینده نیز وجود دارد و صحرای ترکمنستان این استعداد را دارد و ریزگردهای آن می‌تواند خراسان، خراسان شمالی و رضوی، گلستان و حاشیه جنوبی دریای خزر را درگیر کند.
وی گرمای بی سابقه در ترکمنستان را از دیگر دلایل بروز ریزگردها بیان کرد و گفت: باید در شرایط اضطرار تکالیف خود را مشخص کنیم و اعلام شرایط اضطرار با توجه به پروتکل‌هایی باید صورت گیرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه ایستگاه‌های پایش آلودگی هوا باید افزایش یابد، گفت: شهرداران شهرهای بزرگ باید نسبت به خریداری و تجهیز ایستگاه پایش هوا هزینه کنند.
وی با بیانی که سه دستگاه پایش هوا با اعتبارات محیط زیست خریداری شده است، گفت: این ایستگاه‌ها در چالوس، آمل و نکا راه اندازی می‌شود.
وی گفت: وضعیت مازندران در گرد و غبار در رده قابل قبول بود و فقط یک شهر ناسالم برای گروه حساس شده بود و تلفیق ریزگرد با برداشت معادن در آمل این شهر را برای گروه‌های حساس ناسالم کرده بود.

*هوای مازندران آلوده است
سید محمدرضا رضوی چندی پیش در گفت و گو با تیرنگ با بیان اینکه هوای مازندران آلوده است، گفت: این آلودگی در روز در دریا است و شب به شهرها می‌آید و دوباره جریانات جنوبی که شکل می‌گیرد به سمت دریا می رود.
رضوی گفت: این آلودگی تنها به مازوت مربوط نیست، خودروها، استفاده از گاز شهری که آلودگی آن با چشم دیده نمی‌شود از عوامل آلودگی هوای مازندران است.
مدیرکل هواشناسی مازندران با بیان اینکه خطر آلودگی همین الان مازندران را درگیر کرده است، گفت: یکی از مواردی که باعث آلودگی پنهان مازندران شده گاز حاصل از سوزندن ضایعاتی است که مورد استفاده قرار نمی‌گیرد؛ سوزاندن یونولیت‌های معیوب دیگر علت آلودگی مازندران و گسترش سرطان ریه است.
رضوی با بیان اینکه متاسفانه راهکاری برای مقابله وجود ندارد، گفت: باید در این زمینه به مردم آموزش داده شود و نباید تمام تقصیر را به گردن دولت انداخت.
وی با بیان اینکه یک اصل علمی است که کره‌ی زمین مسقف است و آلودگی از کره زمین خارج نمی‌شود؛ اظهار کرد: جالب این است که ریه زمین جنگل‌های آمازون است. اکنون 30 درصد آمازون به زمین کشاورزی تبدیل شده و فرصت تصفیه هوای اروپا، آسیا و… را ندارد.
مدیرکل هواشناسی مازندران معتقد است که مازندران اکنون در بین استان‌های دارای آلودگی هوا محسوب می‌شود و باید هر چه زودتر برنامه‌های جدی و پیشگیرانه‌ای را برای مدیریت این پدیده در استان مد نظر قرار داد و اجرا کرد.
رضوی سرسبزی مازندران را پوششی بر آلودگی هوای این استان و عاملی در کمتر به چشم آمدن معضل آلودگی هوا می‌داند و معتقد است که باور موجود درباره مازندران مبنی بر همیشه سالم بودن و سالم ماندن آب و خاک و هوای آن در حال آسیب زدن به محیط زیست این استان و سلامت ساکنانش است.
وی وجود خودروهای شخصی تک سرنشین و وجود صنایع آلاینده ناسازگار با محیط زیست وضعیت هوای استان مازندران سبب آلودگی مازندران شده است، افزود: در فصل سرد سال این آلودگی به دلیل وارونگی هوا در ارتفاع کم پراکنده می‌شود.
رضوی با ابراز تاسف از اینکه کسی به افزایش آلودگی مازندران توجهی نمی‌کند، یادآور شد: از یک دهه قبل تاکنون این استان آلوده تر شده است و افزایش ترددها با خودروهای شخصی از سایر استانها به خصوص تهران و ساخت و سازهای بلند مرتبه از دیگر دلایل افزایش آلودگی است.
وی تاکید کرد: هرکسی که فکر می‌کند مازندران آلوده نیست اشتباه بزرگی می‌کند که تاوانش را ما مازندرانی‌ها پس می‌دهیم .
در همین باره لازم است که در گام نخست برای چاره جویی این مشکل با بررسی ها و تحقیقات میدانی علمی درصدهای غبار از خواستگاهها و منشاء های آن به صورت دقیق بررسی و برای آن چاره جویی شود.