تیرنگ:
مازندران هر سال هفت میلیون تن انواع محصولات کشاورزی تولید میکند که بخش قابل توجهی از این محصولات قابلیت صادر شدن به کشورهای همسایه را دارند. اما به دلایل مختلف طی سالهای اخیر مازندران به سهم واقعیاش از صادرات نرسیده است.
صادرات سه میلیارد دلاری چشمانداز اقتصادی ترسیم شده برای مازندران از اواخر سال ۱۳۹۶ بوده است، اما طبق آمار رسمی گمرگ استان ارزش صادراتی مازندران با گسترش دیپلماسی که دولت سیزدهم عملیاتی کرد، طی سال گذشته به حدود ۵۰۰ میلیون دلار رسید.
صادرکنندگان در مسیر پر پیچ و خم صادرات با چالش ها و دست اندازهای زیادی مانند هزینه بالای حمل و نقل، وجود کالاهای قاچاق، بی توجهی و حمایت نشدن و عقب افتادگی فناوری، دچار هستند که تعامل سازنده بین بخش خصوصی و دولت می تواند برخی از این چالش را برطرف کند.
ابراهيم نوروزی درونكلا كار دار سابق جمهوری اسلامی در عربستان و رئيس نمايندگی وزارت امور خارجه در مازندران در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه کمک به تقویت و ارتقاء مبادلات تجاری استان از طریق تعامل و همکاری تنگاتنگ با جناب آقای خیریانپور معاون محترم اقتصادی استانداری، ادارات استانی و جناب آقای تقی پور رئیس محترم اتاق بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی از طریق تبادل هیات های تجاری – اقتصادی، برنامه ریزی برای سفر مقامات از استان مازندران به خارج از کشور و بالعکس، برنامه ریزی برای سفر سفرا و دیپلماتهای خارجی مقیم جمهوری اسلامی ایران به استان و اطلاع رسانی فرصت های اقتصادی از جمله نمایشگاه های بین المللی به مراجع استانی؛ خوشبختانه تعامل بسیار خوبی میان استانداری و اتاق بازرگانی با دفتر نمایندگی در این خصوص برقرار می باشد، اظهار کرد: در موضوع تبادل هیات ها، اهداف متعددی تعیین و پیگیری می شود. مسئله اول، ایجاد شناخت متقابل با ظرفیت ها و توانمندی های طرفین می باشد. در همین راستا، در سال گذشته یک هیات اقتصادی – تجاری از استان مازندران به مسقط عمان سفر کرده و ضمن حضور در نمایشگاه آگروفود عمان، ملاقات های متعددی با مقامات سلطنت عمان از جمله قائم مقام وزارت کشاوری تنظیم گردید. در این ملاقات ها، طرف عمانی ضمن استقبال از موضوعات مطروحه، تامین بخشی از نیازهای مواد غذایی و کشاورزی عمان از طریق استان مازندران را در دستور کار خود قرار داد. همچنین استان مازندران میزبان یک هیات اقتصادی از جمهوری قزاقستان بود که در این سفر نیز ظرفیت ها و توانمندی های مازندران به طرف قزاقی معرفی که در ادامه زمینه های خوبی برای همکاری در زمینه کشاورزی و شیلات فراهم گردید. برگزاری وبینارهای اقتصادی از سوی سازمانهای استانی با همتایان خارجی ازجمله وبینار گمرکی با سرویس گمرک فدراسیون روسیه نیز در همین راستا قابل اشاره است.
نوروزی درونكلا كار دار سابق جمهوری اسلامی در عربستان و رئيس نمايندگی وزارت امور خارجه در مازندران با بیان اینکه ارتقاء شاخص سرمایه گذاری خارجی استان از طریق شناسایی و جذب سرمایه گذاری خارجی و پیگیری مسائل و مشکلات سرمایه گذاران خارجی در استان برای حفظ و تقویت آن؛ استفاده بهینه از ظرفیت های خارجی مستلزم تعریف و ایجاد بسته های سرمایه گذاری بی نام و پس از طی تمامی مراحل اداری می باشد تا سرمایه گذار خارجی درگیر بروکراسی اداری نباشد، اظهار کرد: انعکاس و پیگیری مسائل و مشکلات کنسولی شهروندان مازندرانی در خارج از کشور شامل زندانیان، امور ایرانیان و دانشجویان شاغل به تحصیل در خارج از کشور؛ تائید اسناد سجلی، تحصیلی و تجاری دارالترجمه های استان از اقدامات بود.
وی با بیان اینکه جناب آقای نوری استاندار محترم مازندران خواهان افزایش تعاملات خارجی در استان است و اخیرا نیز خواستار فعال شدن بخش بین الملل ادارات استانی شدهاند، اظهار کرد: ایجاد این سازوکار و افزایش هم افزایی با دفتر نمایندگی نقش موثری در تسریع همکاری های خارجی مازندران خواهد داشت. در مقوله روابط خارجی و براساس قوانین و دستورالعمل های ابلاغی، همه نهادی های ملی و استانی، موظف هستند جهت جلوگیری از ایجاد ناهماهنگی و اتلاف در وقت و هزینه های مادی و معنوی، مراتب را از طریق وزارت امور خارجه و نمایندگی های استانی پیگیری و اجرا نمایند.
این مسئول با بیان اینکه استان مازندران با توجه به توانمندی های موجود، نیازمند هلدینگ های فعالتری در حوزه صادرات و تقویت موضوع برندینگ می باشد، اظهار کرد: صادرات محور شدن استان مازندران مستلزم ایجاد زیرساختهای جدید، تقویت ساختارهای فعلی و وجود نگاه سیستمی با مشارکت فعالانه همه سازمان های استانی می باشد. اگرچه معتقد هستم با همین ساختار های فعلی هم می توانیم حجم صادارت استان را افزایش دهیم به شرطی که از همه ظرفیت های موجود به نحو احسن استفاده نمائیم.
رئيس نمايندگی وزارت امور خارجه در مازندران در ادامه گفت: موضوع مهمی که در اینجا می خواهم به آن اشاره نمایم، اهتمام به تعهدات و قراردادهای بین المللی است. ارسال به موقع کالای تعهد شده، حفظ کیفیت کالا مطابق با قرارداد و رعایت سایر اصول تجاری، نقش بسیار مهمی در استمرار مناسبات تجاری با همتایان خارجی و جلوگیری از مخدوش شدن وجهه کشور دارد.
✓حواله و مجوز فروشی واردات و صادرات محصولات کشاورزی از چالش های جدی تولید کنندگان
رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفتوگویی که در ایرنا منتشر شده با بیان این که کشتارگاه های استان در حالی زیر ۵۰ درصد فعالیت می کنند که عمده مرغ های استان به صورت زنده به خارج از استان به خصوص تهران ارسال می شود، گفت: ۲۱ کشتارگاه های صنعتی طیور مازندران از پیشرفتهترین تجهیزات برخوردارند.
بابک مومنی با ذکر این نکته که در حالی که صادرات مرغ مازندران به راحتی قابل اجرا است اما عده ای مانع می شوند، افزود: دغدغه صادر کنندگان استان نسبت به چالش های تعهدادت ارزی و ثبت سفارش کاملا درست دقیق است.
وی حواله و مجوز فروشی واردات و صادرات محصولات کشاورزی را از چالش های جدی برای تولید کنندگان در بازار دانست و گفت : ظرفیتهای تولیدات کشاورزی مازندران به دلیل غفلت در ساماندهی بازار به راحتی به هدر می رود.
استاندار مازندران نیز دولت و بخش خصوصی را همانند ۲ بال یک پرنده توصیف کرد و گفت: اصلاح فرایند اداری در سرمایهگذاری، صدور مجوز و پروانه های بهره برداری ضروری است.
یوسف نوری با تاکید بر این که باید بخش خصوصی و دولتی همدیگر را بدون موانع ببینند، افزود: اضافه نویسی در بخشنامه ها باید از بین برود.
وی بیان داشت : امروز مازندران توانایی ساماندهی بازار محصولات کشاورزی را دارد و باید با تمرکز زدایی و عملیاتی کردن تصمیم ها و مصوبات شورای گفت و گو بخش خصوصی و دولت، بازار را به نفع تولید کنندگان و مصرف کنندگان ساماندهی و دست دلالان را قطع کنیم.