تیرنگ، سرویس اقتصادی:
صنعت در افزايش توان مالی جامعه و افزايش توليد و بهره وری نقش اساسی دارد، به طوری كه امروزه رشد و توسعه صنعتی محور و كليد توسعه اقتصادی شده است. به همين دليل دو اصطلاح كشورهای توسعه يافته و صنعتی در بسياری از موارد به جای يكديگر به كار برده میشود، زيرا كه غالب كشورهای توسعه يافته كشورهای صنعتی هستند.
با توجه به تحليل وضعيت صنعت استان مازندران بر اساس دو شاخص مهم توليد ناخالص داخلی و جذب سرمايه گذاران داخلی و خارجی در استان، پايين بودن سهم بخش صنعت و معدن در توليد ناخالص داخلی استان و کمبود جذب سرمايه گذاران داخلی و خارجی، بسيار نگران كننده و هشدار دهنده است.
البته همین تعداد سرمایهگذاران جذب شده نیز مشکلاتی دارند.
✓ دریافت دستمزد دلاری
رضا دادو فعال اقتصادی در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه
واحدهای تولید و صنعتی استان به شدت با مشکل تامین نیروی کارگری و متخصص مواجه هستند، گفت: عمده علت کمبود نیروی کارگری و متخصص در استان مهاجرت این افراد به کشورهای منطقه برای انجام کار و دریافت دستمزد دلاری است.
وی افزود : برخی افراد دارای مدارک تحصیلی دانشگاهی نیز به علت عدم تطبیق رشته تحصیلی آنان با فعالیتهای تولیدی استان، رغبتی برای انجام کار کارگری نشان نمی دهند و در نتیجه به عنوان نیروی بیکار جامعه به دنبال شغل و کار مناسب خود هستند.
دادو رفع مشكلات واحدهای توليدی را از راهكارهای مهم و تاثير گذار در رونق توليد و ايجاد اشتغال پايدار دانست.
البته مشکلات دیگری نیز در بخش تولید وجود دارد مثلا فعالان صنعتی مازندران با چالشهای زیادی از جمله عدم ایفای تعهدات و مطالبات معوق روبرو هستند و با آنکه طبق سفارش شرکتها و خودروسازان به تولید قطعات پرداختند، اما تولیدات روی دست آنان مانده است.
✓ تحریمهای داخلی
مجتبی روشن یک فعال صنعتی که در زمینه فولاد و تولید قطعات صنایع خودروسازی کار میکند، میگوید: به علت عدم ایفای تعهد شرکتهای طرف قرارداد، سفارش و تولید قطعات صنایع خودرو سازی در آمل دپو شده است.
وی افزود: حدود ۲۲۰۰ نفر در این شرکت مشغول به کار هستند و قطعی برق در تابستان و قطعی گاز در زمستان از دغدغههای صنایع است.
روشن گفت: بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان طلب داشته و هیچ ایفای تعهدی در این زمینه صورت نگرفته و بحث قیمت گذاری و تحویل خودرو به خطهای تولیدی نیز خدشه وارد کرده است.
این فعال صنعتی با اشاره به بازدید شهید جمهور در آخرین سفر استانی به مازندران از خط تولید این واحد تولیدی اظهار کرد: مصوباتی پس از بازدید شهید رئیسی تهیه شد که پس از شهادت وی این مصوبات لغو و مشکلات همچنان ادامه دارد.
وی با اشاره وجود تحریمها گفت: تحریمهای خارج از کشور تأثیری بر روند تولید نداشته اما اگر تحریمهای داخلی برداشته شود مشکلات ما تا حدی رفع خواهد شد.
وی در پایان تاکید کرد: با راه اندازی خط فولاد آلیاژی میزان تولید به ۲۵۰ هزار تن خواهد رسید و بیش از ۱۸۰ میلیون یورو از خروج ارز جلوگیری میشود و بعد از یزد تنها کارخانهای هستیم که میتواند این حجم تولید داشته باشد.
دیگر واحدهای تولیدی استان مازندران مشکلات مشابهای دارند، آنان نیز از بازار فروش و حمایت نشدن، بخشنامههای ضد قوانین و تولید گلایه میکنند.
✓کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش
قربانی مدیر کنترل کیفیت یک شرکت تولیدی در مازندران نیز با اشاره به فعالیت ۴۰۰ نیروی کار به صورت مستقیم و هزار نفر به صورت غیرمستقیم در این واحد تولیدی میگوید: میزان تولیدات روزانه به بیش از ۷۰ تن میرسد.
وی در خصوص صادرات محصولات به کشورهای مختلف نیز گفت: کالاها و محصولات تولیدی به کشورهایی نظیر عراق، امارات و روسیه، ترکیه و غیره ارسال میشود و هر هفته ۵ کانتینر محصول ارسال میشود.
این فعال صنعتی کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش را از مشکلات اساسی واحدهای تولیدی در استان مازندران ذکر کرد.
✓ صادرات درس پیشنیاز سرمایهگذاری است
بخشی با بیان اینکه باید در استان مازندران به بحث امنیت سرمایه گذاری توجه داشته باشیم، اظهار کرد: در استان کارهای خوبی انجام شده است اما مهم ترین بخش برای مازندران زیر ساخت است ما چهل شهرک صنعتی داریم در برخی شهرکها واحدها آماده تولید هستند و برق ندارند، بهتر بود یک شهرک صنعتی داشتیم اما میگذاشتند با ظرفیت صد درصدی کار میکرد.
مدیر کل دفتر هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال مازندران در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه کل برق مصرفی واحدهای صنعتی ما برابری میکند با برق یک کارخانه به نام فولاد مبارکه سپاهان در اصفهان است، اظهار کرد: ما اگر زیر ساخت را فراهم نکنیم نمیتوانیم از تمام توانشان بهره ببریم.
بخشی با بیان اینکه مازندران تنها استانی بود که در دفاع مقدس لشکر ویژه داشت، گفت: مازندران باید در سکو باشد اگر سرمایه گذاری انجام ندهیم و بهبود فضای کسب و کار را نداشته باشیم نتیجه لازم را نمیگیریم
این مسئول با بیان اینکه در دولت شهید رئیسی ۱۲۷ درصد تعهد اشتغال محقق شد، اظهار کرد:واحدهای صنعتی ما حمایت میخواهند ما در بحث منطقه آزاد که در توسعه نقش داشت به دلیل اختلافات گذشته عقب افتادیم .
وی با بیان اینکه مازندران یک استان مرزی با سه بندر و فرودگاه و مزایایی فراوان است، اظهار کرد: ما باید دو کار را انجام دهیم یک زیر ساخت را فراهم کنیم و دو در توسعه واحدهای صنعتی محل استقرار واحدهای صنعتی را در نظر بگیریم متاسفانه هنوز سند زمین ۱۰۰۰ هکتاری شهید سلیمانی صادر نشد. ما در استان مازندران نیاز به زیر ساخت نظیر راه، برق، گاز و… داریم.
بخشی با انتقاد از اینکه واحدهای لبنی ما شیر از استان دیگر می آورند در حالی که مجوز داریم اظهار کرد: در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی دبیرش بخش خصوصی است هرگونه قانون بخشنامه و… که مخل باشد میتواند در خواست بدهد تا حل شود.
مدیر کل دفتر هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال مازندران با بیان اینکه شهرکهای ما باید تجهیز شوند، گفت: با دیپلماسی که استان دارد حدود ۱۷۰ میلیون دلار مجوز خارجی صادر شد.
بخشی با تاکید بر اینکه ما باید واحدهای متوسط و بزرگ را جذب کنیم، گفت:بحث تمرکز و واگذاری امور به استانها و استاندار به عنوان عالی ترین مقام استان و شورای برنامه ریزی به عنوان پارلمان بخش خصوصی باید محقق شود چراکه نمیتوان نسخه خوزستان را برای مازندران پیچید.
این مسئول با بیان اینکه امروز دولت در بحث مشاغل خانگی و خرد اعتبار خوبی گذاشت، گفت : هر فردی که متقاضی خود اشتغالی باشد میتواند تسهیلات ارزان قیمت دریافت کند.
بخشی صنایع تبدیلی را در استان واجب دانست وافزود:صادرات درس پیشنیاز سرمایهگذاری است، اجازه بدهیم سرمایهگذاران ما کار کنند.
در استان مازندران ۴۲ شهرک و ناحیه صنعتی وجود دارد و با تلاش صنایع و واحدهای تولیدی در سال جاری بیش از ۶۶۰ هزار تن انواع کالا از استان به ۳۹ کشور جهان صادر شد و رفع موانع فراروی واحدهای تولیدی سهم بری استان مازندران را در افزایش صادرات و بازارهای جهانی رشد خواهد داد.