تیرنگ:
ماجرای تکراری دریافت پول برای ثبتنام در برخی مدارس استان تمامی ندارد؛ مخاطبان گروه رسانهای تیرنگ از تقاضای میلیونی برخی مدارس به عنوان شرط ثبت نام خبر میدهند.
این در حالی است که حسب قانون و دستورالعملهای ابلاغی دریافت وجه برای ثبتنام دانش آموزان ممنوع است؛ ممنوعیتی که به نظر میرسد الزامی برای اجرا در مدارس ندارد و هر مدرسه متناسب با سلیقه مدیریت، مبالغی را از اولیا مطالبه میکنند.
بسیاری از خانوادهها در شرایط اقتصادی امروز، با تنگناهای مالی مواجهاند و برای خرید کیف و کفش و لباس دانش آموزان خود هم به زحمت میافتند.
در چنین شرایطی دریافت هزینههای مازاد، هیچ توجیه منطقی ندارد و مدارس باید برای جبران کسری مالی خود، راههای دیگری چون استفاده از ظرفیت خیرین بهره ببرند.
هر ساله هزینههای زیادی از دانش آموزان در ابتدا یا در طول سال تحصیلی دریافت میشود که در بسیاری موارد گزارشی هم از هزینه کرد این مبالغ به پدر و مادرها اعلام نمیشود.
بسیاری از پدر و مادرها به دلیل نگرانی از عدم ثبتنام فرزندان شان یا تبعات دیگر، مجبور به پرداخت هزینههای غیرقانونی میشوند و مدیران آموزش و پرورش هم گویا در قانونی نانوشته، بر اساس شنیدهها با وجود فراگیری تخلف و آگاهی از اقدام مدارس، چشم خود را بر این تخلف میبندند تا هزینههای مدارس تامین شود!
* مدیریت آموزش و پرورش در ایجاد چرخهی تخلف نقش اساسی دارد
یکی از والدین دانش آموزان در گفت و گو با تیرنگ با بیان اینکه مدیریت آموزش و پرورش در ایجاد چرخهی تخلف نقش اساسی دارد، اظهار داشت: در محلهای ساکن شدهایم که برای نزدیک بودن مدرسه پسرم باید او را در مدرسهای نزدیک منزل ثبتنام کنیم اما این مدرسه در ابتدا میگفت که همان جای قبلی بماند و برایش سرویس بگیرید و نمیشود اینجا ثبتنام کرد، اما بعد از اصرار زیاد قبول کردند که ثبتنام کنند اما هزینهای چند میلیونی باید پرداخت شود و گفتند که موقع ثبتنام اگر یکمرتبه نتواند کارت بکشید تمام تلاشها و رفت و آمدهای شما هدر میرود.
* زمان دادن کارنامه هزینه میگیرند
والدین یکی دیگر از دانشآموزان گفت: مدارس دولتی پس از اتمام سال تحصیلی، زمان دادن کارنامه هزینه میگیرند؛ فرزند من در حال حاضر کلاس پنجم است با این تعاریف بسیاری از خانوادهها از پس خرج تحصیل فرزندان خود برنمیآیند و در این وضعیت اقتصادی به غیر از خرج لوازمالتحریر، هزینه اضافی مدرسه را هم باید پرداخت کنند.
*اصرار بر خرید روپوش مدارس از مکانهای خاص
مادر دانشآموز دبستانی نیز عنوان کرد: سال گذشته مدارس برای روپوش دانشآموزان مکانهای به خصوصی را معرفی میکنند که باوجود هزینه زیاد، کار بدون کیفیتی را تحویل دادند و مدارس هم اصرار بر این دارند که حتماً باید از این اماکن خرید کنید.
* هزینه بازسازی مدارس با والدین است؟!
یکی دیگر از والدین دانشآموزان اظهار داشت: هنگامیکه برای ثبتنام دخترم به مدرسه مراجعه کردم قبل از هر چیزی صحبت از شهریه کردند که دلیل این کار هم تعمیر و بازسازی مدرسه بود؛ مگر هزینه بازسازی مدارس را والدین باید بدهند؟ پس این همه بودجه که سالانه برای مدارس تحت عنوان بازسازی از دولت میگیرند کجا میرود؟
* دستورالعمل ثبتنام دانشآموزان در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲
شایان ذکر است به موجب دستورالعمل ثبتنام دانشآموزان در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲، اخذ هرگونه وجه بهاستثنای وجوه مربوط به «بیمه دانشآموزی»، هزینه «کتب درسی» و «لباس کار» در هنرستانها، خارج از ضوابط این آییننامه، توسط مدیران مدارس ممنوع است.
مقررات مالی ثبتنام دانشآموزان در مدارس برای سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ به این شرح است
۱- به استناد ماده ۱۳۳ آییننامه اجرایی مدارس، در مدارس دولتی اخذ هرگونه وجه بهاستثنای وجوه مربوط به بیمه دانشآموزی و هزینه کتب درسی و لباس کار در هنرستانها، خارج از ضوابط این آییننامه، توسط مدیران مدارس ممنوع است. دریافت یا اعطای کمکهای داوطلبانه مردمی در خارج از فصل ثبتنام مدرسه، بلامانع است.
– نرخ بیمه حوادث و مازاد درمان دانشآموزان برای سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲، بهصورت علیالحساب و بر اساس نرخ سال گذشته است.
– مطابق شیوهنامه سفارش و توزیع کتابهای درسی سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ به شماره ۱۰۱/۴۷۱ مورخ ۱۴۰۱/۱۲/۱۶، بهای کتابهای درسی برای ثبت سفارش گروهی صرفاً بر اساس قیمتهای ثبتشده در پشت جلد کتاب((ثبتشده در سامانه مربوط) بوده و دریافت هرگونه وجه اضافی ممنوع است.
– اطلاعرسانی نرخ بیمه حوادث و کتب درسی و نصب جدول مبالغ موردنظر در محل ثبتنام الزامی است.
– دریافت وجوه مربوط به سرویس حملونقل دانشآموزان، کمکهای مردمی و فعالیتهای فوقبرنامه با هماهنگی و موافقت انجمن اولیاء و مربیان مدرسه و با رعایت سایر قوانین و مقررات، صرفاً بعد از شروع سال تحصیلی امکانپذیر خواهد بود.
– دریافت هرگونه وجه مجاز صرفاً از طریق دستگاه کارتخوان یا واریز به شماره کارت مجازی یا حسابجاری با پیششماره ۴۱۵ به نام مدرسه مجاز است و درصورتیکه مدیر مدرسه مجبور به دریافت چک از والدین شود مقابل عبارت «در وجه …» شمارهحساب جاری مدرسه و نام مدرسه قید گردد تا وجوه مستقیماً بهحساب مجاز مدرسه واریز شود. دریافت وجه نقد و دریافت چک در وجه حامل ممنوع است.
۲- مدارس هیئتامنایی از نوع مدارس دولتی محسوب میشود و دریافت هرگونه وجه (بهجز وجوه مربوط به بیمه حوادث دانشآموزی و کتابهای درسی) در زمان ثبتنام در این مدارس مجاز نیست.
ضمناً در خصوص دریافت هزینههای خدمات آموزشی و پرورشی فوقبرنامه این مدارس که به تصویب شورای آموزش و پرورش رسیده است با رعایت دقیق مقررات پس از شروع سال تحصیلی اقدام لازم به عمل آید.
۳-به استناد بخشنامه شماره ۶۱۲۹۸ مورخ ۱۳۹۷/۰۴/۱۱ برقراری هرگونه رابطه مالی مدارس با مؤسسات در خصوص برگزاری آزمون و کتابهای کمکدرسی ممنوع است.
۴ – فرایند استفاده از خدمات حملونقل دانشآموزان متعاقباً از طرف دفتر انجمن اولیاء و مربیان ارسال خواهد شد.
– دریافت هرگونه وجه بابت سرویس ایاب و ذهاب دانشآموزان از طرف مدیران مدارس تا زمان تعیین تکلیف نهایی وضعیت خدمات حملونقل دانشآموزی ممنوع است.
– مدیران مدارس استفاده کننده از سرویس روستا مرکزی (دولتی) موظفاند هنگام ثبتنام مشخصات دانشآموزان استفاده کننده از این نوع سرویس را در محل تعبیه شده در سامانه سیدا ثبت کنند تـا توسط اداره منطقه تأیید شود.
– با توجه به اینکه در سالهای اخیر بیشترین سوانح، تصادفات و آسیب به دانشآموزان در حوزه مدارس روستایی اتفاق افتاده است، مدیران این مدارس با هماهنگی انجمن اولیاء و مربیان مدرسه و اداره آموزش و پرورش منطقه نسبت به پیشبینی خدمات ایمن و سلامتمحور برای دانشآموزان اقدام کنند و هرگونه استفاده از خودروهای غیرمجاز و شخصی تهدیدکننده امنیت و سلامت دانشآموزان توسط والدین را به اداره آموزش و پرورش منطقه خود گزارش کنند.
۵- مدیران مدارس مجاز به عقد هیچگونه قراردادی با تولیدکنندگان لباس فرم دانشآموزی نیستند.
فرایند نحوه تهیه لباس فرم دانشآموزان پس از تعیین تکلیف نهایی از طرف دفتر انجمن اولیاء و مربیان ارسال خواهد شد.
– به جهت عدم تحمیل هزینههای اضافی به خانوادهها، مدیران مدارس تدبیری اتخاذ کنند که دانشآموزان بتوانند از لباس سالم و قابلاستفاده سالهای پیش استفاده کرده و والدین در صورت تمایل با رعایت رنگ و مدل مصوبه مدرسه میتوانند خود نسبت به دوخت و تهیه لباس فرزندشان اقدام کنند.
هر چند در قانون، برای رسیدگی به چنین تخلفاتی، مراجع نظارتی درون دستگاهی و برون دستگاهی دیده شده و والدین میتوانند به سادگی تخلفات را به نهادهای نظارتی گزارش کنند، اما گزارشهای مردمی نشان از این دارد که متاسفانه برخی شیطنتهایی در مدارس صورت میگیرد که لازم است تا برخورد قاطعانهای در این زمینه صورت گیرد.
در پایان لازم به ذکر است گروه رسانهای تیرنگ، پبرو برخی درخواستهای مخاطبان و افکار عمومی به این موضوع پرداخته، آمادگی دریافت و انتشار اظهارات مسئولان آموزش و پرورش مازندران پیرامون این موضوع را دارد.
- منبع خبر : اختصاصی تیرنگ