تیرنگ:
مردم استان مازندران مومن و معتقد به دین اسلام هستند و در ماه رمضان سنتهای خاصی دارند، رسیدگی به احوال یتیمان، توزیع افطاری بین مستمندان، صله رحم، مراسمهای مذهبی و… از سنتهای قدیمی و میراث معنوی مردم این منطقه است.
در روز اول ماه رمضان، روزه داران با دیدن هلال ماه و اعلام شب اول رمضان ضمن تبریک به یکدیگر برای بیداری سحر آماده میشوند، بانوان نیز برای سحر غذا آماده میکنند. روزه داران شب اول در هنگام سحر برای یکماه روزهداری و عبادت نیت میکنند.
مازندرانیها از شب اول ماه رمضان، پس از صرف افطار در مساجد و حسینیهها مراسم قرآنخوانی با حضور جوانان و نوجوانان انجام میدهند.
از شب نوزدهم ماه رمضان همزمان با ضربت خوردن حضرت علی (ع) مردم مراسم احیا و شب زندهداری دارند و با خواندن دعای جوشن کبیر و تلاوت قرآن تا سحر بیدار میمانند. پختن نذورات به خصوص آش و شله زرد برای روزه داران در این شب انجام میشود
عید فطر از مهمترین اعیاد مسلمانان ایران است، روزهداران در استان مازندران هم پس از یک ماه عبادت به درگاه خداوند پس از به جا آوردن نماز عید به دیدار اقوام و آشنایان و بزرگترها رفته و جشن میگیرند.
پویامهر شهروند نکایی در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه پیامبر عظیم الشان اسلام نیز در این خصوص فرمودهاند، ماه شعبان، ماه من است و ماه مبارک رمضان، ماه خدای تبارک و تعالی است، گفت: خداوند از درهای رحمت خود را گشوده و ما باید با آمادگی کامل به استقبال این ماه برویم و در این استان مرسوم است که عدهای سه روز قبل از آمدن این ماه به استقبال آن میروند.
وی افزود: طی ۱۱ ماه غبار معصیت و خطا بر قلوب نشسته است وقتی با آمادگی وارد ماه رمضان می شویم، این غبار غفلت و خطا را با همه لوازم آن و توجه ویژه، شستشو می دهیم.
او گفت: خدا فرموده که رمضان ماه من است، پس پاداش این ماه را خود خواهم داد و بنا بر فرموده امام سجاد نیز رمضان، ماه پاکسازی و اخلاص است.
✓تهیه و تدارک نیازمندیها در ماه مبارک رمضان
نماینده ولی فقیه در مازندران در شورای فرهنگی استان، بر لزوم اتخاذ تدابیر مناسب برای برای تهیه و تدارک نیازمندیها در ماه مبارک رمضان، و سال نو تاکیدکرد.
آیت الله محمدباقر محمدی لائینی د نشست شورای فرهنگ عمومی استان افزود: ماه مبارک رمضان سازوکارهای خاص خودش را از نظر فضاسازی، تدبیر برای تهیه و تدارک نیازمندیها، تشویقهای لازم از نظر توجه به اینکه گردشگران حرمت این ماه را رعایت کنند و هم سال نو را در پیش داریم که مباحث فرهنگی و اجتماعی خاص خودش را دارد.
لائینی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: دبیرخانه، نهادهایی مثل میراث، ستاد اقامه نماز، کانونهای مساجد را باید در ماه رمضان و نوروز فعال کند تا مساجد و امامزادههای بین راهی که ضرورتهای این ایام است فعالیت خوبی داشته باشند.
وی تصریح کرد: سلسله برنامههای ورزشی در شبهای ماه رمضان برگزار میشود اولا باید همزمان با برپایی نماز جماعت و برنامههای مذهبی نباشد و با دو ساعت تاخیر باشد، نکته دیگر اینکه میگویند که اماکن ورزشی با بودجه دولتی ساخته شده، اما به بخشهای خصوصی اجاره میدهند که قیمتهایی دارند که در توان قاطبه مردم نیست از این رو نباید اجاره بدهند.
نماینده ولی فقیه در مازندران خاطرنشان کرد: در رابطه با بحث سرویسهای بهداشتی در ایام ماه رمضان و تعطیلات سازمان میراث فرهنگی باید فکری کند و هر ۵۰۰ متر حتی شده سرویس بهداشتی سیار مستقر کند، چرا که طهارت برای اقامه نماز ضرورت دارد.
امام جمعه ساری ادامه داد: دوم اینکه هیئات مذهبی باید همت کرده و در این ایام فضای چشم انداز را مذهبیتر و ارزشیتر کنند، دستگاههای نظارتی همچون امر به معروف و نهی از منکر و اماکن حتما باید به وظیفه خود عمل کنند.
این مسئول تاکید کرد: کارهای فرهنگی و ایجابی به معنای این نیست که نظارتها را نداشته باشیم، دستگاههای نظارتی هم باید در این ایام به وظایف خود توجه بیشتری داشته باشند.
وی گفت: ما تدبیرمان برای اینکه فضای عمومی جای تظاهر به روزهخواری نشود را باید داشته باشیم و مسئله دیگر این است که با هنجارشکنان عمدی برخورد شود.