سیلی سیل
سیلی سیل
آخر هفته گذشته براثر شدت باران در محدوده دربند محدوده بالای مرزن‌آباد محور کندوان و ازدیاد مصالح حاصل از سیل و انباشت گل و لای، رودخانه طغیان کرد

 

تیرنگ:
آخر هفته گذشته براثر شدت باران در محدوده دربند محدوده بالای مرزن‌آباد محور کندوان و ازدیاد مصالح حاصل از سیل و انباشت گل و لای، رودخانه طغیان کرد و سیلاب تعدادی از خودروهایی که در محدوده رستوران پارک کرده بودند را با خود برد و سیل در مازندران کام مردم استان را تلخ کرد و آسیب‌های جدی به منازل، شبکه راه‌ها و تاسیسات، ابنیه عمرانی و … وارد کرد این موضوع علیرغم هشدارهای قبلی سازمان هواشناسی بود.

جاده کندوان با همه زیبایی‌ها و خوشی‌هایی که به یادگار می‌گذارد نامش با سیل و سنگ نیز همراه است. هر سال یا سیلاب و بارندگی و طغیان رودخانه چالوس در آن حادثه می‌آفریند و یا ریزش و رانش سنگ و کوه خانواده‌هایی را داغدار می‌کند و این بار نوبت به سیلاب رسید.

بارندگی پنجشنبه شب گذشته در محدوده رستوران در بند و وقوع سیلاب خاطره تلخی را در این مسیر زیبا به جا گذاشته است. بارش‌های سیل آسا از کوهستان شروع شد و با تخریب یک واحد پذیرایی و بردن چند دستگاه خودرو نام کندوان را بار دیگر تیتر رسانه‌ها کرد.
سیلاب در محدوده دربند محور کندوان موجب خسارت شد به‌طوری‌که براین اساس شدت سیل در حدی بوده که موجب  آب‌بُردگی تعدادی از خودروها در حالت توقف در این مسیر شده است.

حسینعلی محمدی مدیرکل مدیریت بحران مازندران در همین خصوص اظهار کرد: سیلاب چهار خودرو که در محدوده دربند محور کندوان توقف داشتند، را با خود بُرد.

محمدی با اشاره به حضور استاندار و سرپرست جدید هماهنگی امور عمرانی استاندار و تیم‌های امدادی و خدماتی در منطقه، تصریح کرد: در منطقه تیم‌های امدادی و عملیاتی درحال جست و جو برای مصدومان احتمالی و پاک‌سازی محور هستند.
وی اضافه کرد: از همان لحظات اولیه سیل فرماندار شهرستان به همراه مدیران دستگاه‌های اجرایی خدمات رسان در منطقه حاضر شدند و تاکنون در حال رفع مشکلات به وجود آمده هستند.

متاسفانه علیرغم وعده های مسئولان استانی و کشوری که در طول دهه های مختلف بارها و بارها بر اهمیت پیشگیری و ممانعت از وقوع سیل تاکید می کرده‌اند همچنان با هر بارندگی شدید شاهد وقوع سیلاب و خسارت های کم و بیش در استان هستیم.
یک کسبه که نسل اندر نسل در حاشیه جاده کندوان به فعالیت می‌پردازد و در سیلاب اخیر نیز خسارت دیده است، می‌گوید چند بار بر اثر حوادث خسارت دیدیم و اگر دستگاه‌های مختلف وظیفه‌شان عمل می‌کردند این حادثه تکرار نمی‌شد.

وی ادامه داد: متولیان امر حتی اجازه برداشت مصالح و لایروبی را ندادند و خود نیز به اجرای لایروبی طرح‌های آبخیزداری اقدام نکردند و نتیجه آن خسارتی است که به حاشیه نشینان این جاده زده می‌شود.

✓روایت مسافران و اهالی از سیلاب مخرب

مسافران رهگذر جاده کندوان از سیلاب پنجشنبه شب روایت‌های مختلف و گوناگونی دارند. حادثه‌ای که می‌توانست فاجعه‌ای بیشتر به بار آورد وخانواده‌های زیادی را داغدار کند اما به لطف خدا چنین نشد.

یکی از حاشیه نشینان جاده کندوان از آن شب حادثه می‌گوید: شامگاه پنجشنبه بود که به دلیل وقوع یک تصادف ترافیکی را در بالا دست قبل از سیلاب شاهد بودیم و این حادثه سبب شد تا جاده خلوت تر از قبل شود.

وی افزود: اگر حکمت خداوند نبود چنین مسأله‌ای رخ نمی‌داد و قطعاً تعداد خسارت دیدگان و خانواده‌هایی که درگیر سیلاب می‌شدند در این حادثه بیشتر بود اما به لطف خداوند این حادثه تلفاتی نداشت.

جاده کندوان و در کنار آن رودخانه چالوس همیشه پرحادثه است و ایمن سازی نشدن آن شدت تخریب‌ها و خسارت‌ها را بیشتر می‌کند.
مهدی صفایی رئیس اداره راهداری چالوس که از لحظه وقوع حادثه با تیم راهداری امدادی مشغول خدمات رسانی بوده است، می‌گوید: لایروبی نشدن رودخانه از مسائلی است که شدت تخریب را بیشتر کرده است.

وی با اشاره به تلاش نیروهای خدماتی و امدادرسانی برای بازگشایی جاده گفت: لایروبی رودخانه و ایمن سازی در کاهش خسارت نقش بسزایی دارد و باید به آن توجه شود.
اگرچه وقوع سیل امری اجتناب ‎ناپذیر است اما می توان با طراحی برنامه ای مدون، جلوی تاثیرات مخرب آن را گرفت یا به حداقل رساند از جمله این اقدامات پیش بینی سیل، لایروبی و تشکیل و فعالیت ستاد بحران در شهرستان‌ها است.
استفاده از ظرفیت‎های اطلاع ‎رسانی به ویژه رسانه‌ها و آموزش‌های محله محور از راهکارهای دیگر برای آموزش به عموم مردم است.