ساعت حوالی 21 روز سه شنبه 27 دی ماه زمین لرزه ای 4.2 ریشتری ساری را لرزاند. این زمین لرزه به بزرگی ۴.۲ ریشتر در عمق ۲۳ کیلومتری زمین در موقعیت ۳۶.۵۵ درجه شمالی و ۵۲.۹۶ درجه شرقی در ۹ کیلومتری ساری، ۱۲ کیلومتری جویبار و ۱۳ کیلومتری قائمشهر ثبت شده است و چند شهر استان این زمین لرزه را احساس کردند..
کشور ایران زلزله خیز است و زلزلههاي پي در پي کشور ما را ميلرزاند. هنوز داغ قربانيان زلزلههاي بم، رودبار و کرمانشاه بر دل هموطنان ما است. اما مشکل هنوز هم رفع نشده کافیست تا به بافت شهرها و طریقه ساخت منازل در استانها نگاه کنیم. در مازندران خودمان در اکثر خيابانهاي شهرهاي کوچک و بزرگ وحتي مناطق خارج از شهر ساخت و سازهاي جديد به شدت ادامه دارد اين امر با توجه به رشد شتابان جمعيت جوان طبيعي مينمايد اما آيا براي مقاومسازي اين بناها که بيشتر مسکوني نيز هستند فکري شده است و قوانين استحکام بنا به اجرا درميآيد؟
کارشناسان امور مسکن وزارت راه و شهرسازی میگوید: آمارها نشان از این دارد که ۷۷ درصد شهرهای کشور بر روی گسل و پهنه بندی زلزله قرار دارند و حدود ۳۰ درصد جمعیت شهرها به لحاظ عدم توسعه متوازن از شرایط بحرانی برخوردارند که بافتهای ناکارآمد را تشکیل دادهاند و نیاز به توجه ویژه دارند.
سامنژاد در ادامه بیان کرد: براساس تحقیقات به عمل آمده، کشور ما بر روی گسل بنا شده که هر لحظه امکان وقوع زمین لرزه دارد اما می توانیم در کنار هم با توجه به تجربیات، خسارت جانی و مالی را کاهش بدهیم.
او ادامه داد: با توجه به مشوقهای بسته شهرسازانه میتوان گفت در محدوده بافتهای فرسوده دیگر بنبستی برای نوسازی بافتهای فرسوده وجود ندارد.
از آنجا که کشور ايران در کمربند زلزله قرار دارد و استان مازندران يکي از استانهاي زلزلهخيز است رعايت استانداردهاي لازم در امر ساخت بناها به خصوص بناهاي مسکوني از اصول مهم و اساسي است که بايد از سوي دستگاههاي اجرايي ذيربط جدي گرفته شود و در بين عموم مردم رعايت آن نهادينه شود.
مردم مازندران بارها در مصاحبهها گفتهاند که در شهرهای مازندران در سالهاي اخير ساخت و سازهاي فراواني صورت گرفته و در حال حاضر هم با سرعت در حال انجام است، آنچه ما از بيرون نگاه ميکنيم ساختمانهايي شيک با نماهايي خيرهکننده است اما تا چه حد مسائل ايمني و مقاومت در مقابل حوادث پيشبيني نشده در آنها رعايت شده است؟ با توجه به نحوه و سرعت ساخت وسازها، رعايت مسائل ايمني در ساخت و سازها به طور کامل بعيد به نظر ميرسد.
مصطفوی مهندس عمران در اين رابطه ميگويد: « مهندسين ناظر مطابق با دستورالعمل اجرايي که دراين زمينه تهيه شده بر کار ساخت يک بناي مسکوني نظارت دارند اما براي آنکه تمامي مسائل و نکات در رابطه با مقاومسازي ساختمان به طور کامل به اجرا درآيد يک مهندس ناظر بايد وقت زيادي را صرف نظارت بر ساخت واحد مسکوني نمايد تا بتواند به طور دقيق از ايمني آن مطمئن باشد.»
البته به نظر میرسد بسياري مواقع به دليل مشکلات فراوان از جمله حقالزحمههاي نامتناسب، عجله کارفرما، کم بودن اعتبار و دهها مشکل ديگر اين امر محقق نميشود.
البته کارشناسان اذعان دارند که در حال حاضر به دليل رشد فرهنگ مقاومسازي ساختمانها در کشور، عمر مفيد بناها افزايش پیدا کرده است اما براي مقاومسازي تمامي واحدهاي مسکوني درمقابل زلزله دستگاههاي اجرايي مختلفي دخيل هستند که هرکدام از آنها اگر به طور کامل به قوانين و تعهدات مرتبط پايبند باشند و از طرفي
مقاومسازي بناها به عنوان يک اصل اساسي در بين عموم مورد توجه کاربردي قرار گيرد ميتوان اميدوار بود که تاحدود زيادي مشکلات مربوط به مقاومسازي واحدهاي مسکوني حل شود.
محمدی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران از آسیب چهار ساختمان و واحد مسکونی براثر زمین لرزه ۴.۲ ریشتری در ساری خبر داد.
مدیرکل مدیریت بحران مازندران خواستار توجه به قوانین و مقررات برای مقاوم سازی ساخت وسازها تاکید کرد و گفت: خسارتهای ناشی از حوادث نشان می دهد که توجه چندانی به ایمنی و مقاوم سازی در ساخت و سازها نمی شود.
اسعدي از کارشناسان لرزهنگاري در اين رابطه گفته بود که استان مازندران به دليل قرار گرفتن بين دو گسل البرز و خزر يکي از مناطق کشور است که احتمال وقوع زلزله در آن وجود دارد، پس براي مقاومسازي واحدهاي مسکوني آن از تمامي توان بايد استفاده شود و از کوچکترين نکته هم دراين زمينه غافلنبود که براي فراهم آوردن چنين شرايطي، آموزش، اطلاعرساني و استفاده از رسانههاي همگاني براي بالا بردن سطح آگاهيهاي عموم مردم ميتواند بسيارموثر باشد چرا که تصميمگيرنده و عملکننده افراد و عموم مردم جامعه هستند. اگر مردم خطر را احساس کنند و به مقاومسازي واحدهاي مسکوني ايمان بياورند خودشان اين کار را جلوتر از دستگاههاي اجرايي ذيربط انجام ميدهند.
کارشناسان میگویند که امروزه کشورهایی مانند ژاپن در زمینه مقاوم سازی ابنیه و آثار تاریخی دارای تجربه و دانش بسیار زیادی هستند که می توان از آن برای مقاوم سازی در کشور استفاده کرد تا به این ترتیب تاثیرات زلزله بر کشور و مازندران را به حداقل برسانیم.