زباله سوز؛ وعده‌ای روی هوا؟!
زباله سوز؛ وعده‌ای روی هوا؟!
یکشنبه هفته جاری –یکم مهر- استاندار مازندران در جلسه کارگروه مدیریت پسماند مازندران رسیدگی به معضل زباله در مازندران طی چهار دهه اخیر را شعاری توصیف کرد و برای شهرداری ساری مهلت یک هفته‌ای در نظر گرفت تا روند همکاری با پیمانکار زباله‌سوز را از سر بگیرد.

 

تیرنگ:
یکشنبه هفته جاری –یکم مهر- استاندار مازندران در جلسه کارگروه مدیریت پسماند مازندران رسیدگی به معضل زباله در مازندران طی چهار دهه اخیر را شعاری توصیف کرد و برای شهرداری ساری مهلت یک هفته‌ای در نظر گرفت تا روند همکاری با پیمانکار زباله‌سوز را از سر بگیرد.

استان مازندران به خصوص شهر سارژ كه در طول سال، شمار بسياری از گردشگران داخلی و خارجی را به خود جلب می‌كند و سالانه محل عبور و اقامت ميليون‌ها زائر حضرت امام رضا(ع ) نيز است، با بحران جدی دفن بهداشتی زباله مواجه شده است .
اين شهر تاريخی كه در نزديكی ساحل دريای خزر قرار گرفته و مركز استان مازندران نيز به شمار می‌رود، جهت دفع و دفن زباله به صورت بهداشتی به حمايت مسئولان در رده‌‌های كشوری و استانی نيازمند است .
بحران زباله اكنون چهره سرسبز اين شهر تاريخی را زشت کرده است .البته این معضل تنها مربوط به مرکز مازندران نبوده و در شهرهای دیگر هم وجود دارد.

تمام شهرهای استان مازندران به علل مختلف از جمله بالا بودن سطح آبهای زيرزمينی، گرانی زمين، مخالفت‌های درست و نادرست محيط زيست و منابع طبيعی و مواردی ديگر از اين قبيل با مشكل دفن زباله مواجه هستند. این مسئله جایی بیشتر به چشم می آید که آلودگی زباله سبب آلوده شدن منابع آبی و مرگ ماهی‌ها در خزر می‌شود.

به همین منظور عملیات ساخت نیروگاه ۴۰۰ تنی زباله سوز ساری سال ۱۳۸۸ شروع شد تا حمل زباله‌های مرکز استان مازندران به دیگر مناطق که علاوه بر این که مشکلات زیست محیطی را ایجاد کرده، سبب تحمیل هزینه‌های هنگفت به شهرداری ساری برای حمل شده بود حل شود. اما این طرح بعد از گذشت چندین سال از دولتی به دولت دیگر انتقال یافت.
با انتخاب رییس جمهور شهید ایشان به همراه هیات همراه دو بار به مازندران سفر کرد و نتیجه دو سفر هیات دولت سیزدهم به مازندران تصویب اعتبار برای حوزه‌های مختلف بود که یکی از این طرح‌ها نیروگاه زباله سوز ساری بود. استاندار مازندران و برخی مسئولان دیگر بعد از سفر رئیس جمهور وعده دادند که این نیروگاه تا بهمن ماه و دهه فجر افتتاح خواهد شد اما تاکنون اثری از افتتاح این نیروگاه دیده نشد.

استاندار مازندران گفت: مشکل زباله های استان به دلیل اهمیت حفاظت از زمین و شکنندگی زیست محیطی باید به صورت فرا سرزمینی حل و فصل شود، موضوعی که طی چهار دهه همچنان به صورت شعاری مطرح است.

یوسف نوری در جلسه مدیریت پسماند مازندران با تاکید بر این نکته که مشارکت در حوزه مدیریت پسماند ضعیف است و همه اظهارات در حد شعار باقی مانده است، اظهار کرد: در عملیاتی شدن طرح‌های کمپوست و زباله سوز اصلا با کمبود اعتبار مواجه نیستیم.

وی با بیان اینکه، مشارکت شهرداری‌ها در اتمام طرح‌های مدیریت پسماند در هر یک از ۱۰ پهنه مشخص شده باید بیشتر شود، افزود: محدودیت های اجتماعی، خرده فرهنگ ها همراه با تعصب، مرز بندی های قومی، طایفه ای، شهرستانی و روستایی سبب شد تا پسماند مازندران به مرحله بحران برسد.

استاندار مازندران با توضیح این که ۱۰ ‌پهنه برای پسماند مازندران در بهشهر، ساری، قایمشهر، بابل، آمل، بابلسر، نور، نوشهر، تنکابن و رامسر در قالب اجرای کارخانه کمپوست و زباله سوز نهایی شده است، ادامه داد: طبق بررسی های کارشناسی مدیریت پسماند استان، برای اتمام و بهره برداری این طرح‌ها به ۱۰۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال سرمایه‌گذاری نیاز است که در بازه زمانی ۱۵ ماهه قابل اجراست.

نوری با بیان اینکه با انجام این طرح‌ها دفن زباله های مازندران به صفر خواهد رسید، گفت: امروز بخش عمده ای از زباله های ۲ شهر بزرگ بابل و ساری استان با هزینه های میلیاردی فقط به خاطر محدودیت های اجتماعی به خارج از استان منتقل می شود.

وی به مشکلات زیست محیطی پسماندهای موجود در سایت تعطیل شده انجیل سی بابل اشاره کرد و افزود: اکنون با جلوگیری مردمی از فعالیت کارخانه کمپوست، این سایت در شرایطی رها شد که مشکلات زیست محیطی آن دوچندان شده است.

وی با تاکید براینکه با توقف سایت انجیل سی بابل عملا دستگاه های اجرایی به دلیل حکم دادگاه نمی توانند ورود پیدا کنند، گفت: روزانه ۱۰۰ متر مکعب شیرابه زباله در انجیل سی تولید و فقط ۶۰ درصد آن تصفیه و مابقی در طبیعت رها می شود.

✓مهلت یک هفته ای استاندار مازندران به شهردار ساری برای همکاری با پیمانکار زباله سوز

استاندار مازندران با بیان اینکه شخص شهرداران گذشته و کنونی ساری در حل مشکلات زباله سوز مقصر هستند، گفت: طبق بررسی های کارشناسی شهردار ساری در جلسه با شرکت طرف قرارداد زباله سوز همکاری نمی کند و مشارکت جدی ندارد.

نوری با بیان اینکه شهردار ساری باید جوابگوی مردم باشد، اضافه کرد: راه حل برای معضل پسماند مرکز مازندران وجود دارد اما مدیریت شهردار بسیار ضعیف است.

وی ادامه داد: در حالی که برای حل مشکل زباله سوز مرکز مازندران شخص رییس جمهور شهید، وزیر کشور و استانداری ورود و همکاری همه جانبه داشته و دارند اما شهردار ساری کم کاری می کند.

استاندار مازندران یادآور شد: زباله سوز ساری باید چهار ماه پس از سفر اول ریاست جمهوری شهید افتتاح می شد اما به دلیل اختلاف داخلی در مدیریت شهری، همچنان در جمع‌آوری و حمل زباله به خارج از استان هزینه های میلیاردی از جیب مردم برداشت می شود.

نوری مهلت یک هفته ای را برای شهردار ساری برای ارایه آخرین وضعیت زباله سوز اعلام کرد و گفت: اکنون شهرداری به دلیل سهل انگاری در مشارکت و پرداخت در هزینه‌های طرح زباله سوز با پیمانکار، این طرح متوقف شده است.

وی افزود: در نشست بین شهرداری و شرکت های پیمانکار قرار شد مشکل آب، جاده دسترسی و محوطه سازی زباله سوز ساری حل شود اما همچنان این مسایل حل نشده باقی مانده است.

استاندار مازندران گفت: شرکت خارجی در تکمیل زباله سوز ساری قرارداد دلاری دارد و ضرر و زیانی متوجه این شرکت نمی شود.

✓ضرورت معرفی بانیان طولانی شدن ساخت زباله سوز

فرماندار ساری با تاکید بر ضرورت معرفی بانیان طولانی شدن فرآیند ساخت نیروگاه زباله‌سوز ساری، خواستار ورود دستگاه‌های نظارتی و قضایی به پرونده زباله‌سوز مرکز استان و بررسی قرارداد این طرح بزرگ حوزه پسماند استان شد.

محمدعلی نوبخت در جلسه بررسی آخرین وضعیت پروژه احداث نیروگاه زباله‌سوز ساری اظهار کرد: با وجود تخصیص بیش از ۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال اعتبار ملی و استانی برای تکمیل این پروژه همچنان طرح نیمه‌کاره مانده و به بهره‌برداری نرسیده است.

وی افزود: در مسیر اجرای قانون و حفظ منافع مردم و بیت‌المال با احدی تعارف نداریم و درخواست می‌کنیم که با توجه به طولانی شدن این پروژه و اهمیت آن دستگاه‌های نظارتی و قضایی به موضوع و قرارداد زباله‌سوز ساری ورود کرده و بانیان وضع موجود را به مردم معرفی کنند.

نماینده عالی دولت در مرکز مازندران خاطرنشان کرد: با توجه به این‌که روزانه حدود ۳۰۰ تن زباله در ساری تولید می‌شود، اجرا و راه‌اندازی نیروگاه زباله‌سوز باید با دغدغه و شتاب بیشتری انجام شود.

نوبخت تصریح کرد: بنا بر دستور استاندار محترم نسبت به تعیین تکلیف نهایی این پروژه، با ارائه زمان‌بندی دقیق از جانب سرمایه‌گذار و پیمانکاران به منظور بررسی اقدامات و فعالیت‌های آنان گام برمی‌داریم.
وی تکمیل نیروگاه ۴۵۰ تنی زباله‌سوز ساری را یکی از مهم‌ترین طرح‌های عمرانی زیست‌محیطی در مازندران برشمرد و گفت: بی‌شک از تمام ظرفیت‌ها و امکانات موجود و ظرفیت نماینده ولی فقیه، استاندار و نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تامین اعتبار مورد نیاز به منظور تکمیل نهایی این نیروگاه به شکل مطلوب استفاده خواهیم کرد و بر روند اجرای آن را به صورت میدانی نظارت‌ خواهیم کرد.