محمد جویباری، مدیر مسئول تیرنگ:
در آستانه انتصاب عالی ترین مقام اجرایی استان در دولت چهاردهم قرار داریم که بی شک در حال و آینده استان مؤثر است. منصفانه ترین جمله ای که در خصوص مدیریت استان در دولتهای مختلف می توان گفت این است که فرصت سوزی، ناکارآمدی، بی تدبیری، آمارسازی و… موجب نارضایتی هم استانیها شد و شکاف توسعه استان را در مقایسه با سایر استان ها عمیق تر کرد و استان را با تهدیدهای جدی مواجه ساخت. با آنکه مجموع پتانسیل مردمی و مزیت ها و فرصت های کم نظیر موجود در مازندران را به سختی می توان در یک استان دیگر مشاهده کرد اما توان و همت و جامع نگری و اندیشه لازم در مدیران ارشد برای بهره گیری از این مواهب و تاثیر آن در بهتر شدن وضعیت معیشت و زندگی مردم استان آن طور که باید جدی گرفته نشد.
در این بین مهم ترین مطالباتی که مردم مازندران از رییس جمهور و استاندار دولت چهاردهم دارند که برخی از این مطالبات تامین آب، رونق صنعت، خروج واحدهای تولیدی و صنعتی از رکود و بازگشت به تولید، حمایت از شالیکاران، ممنوعیت واردات برنج، تکمیل طرحهای بیمارستانی، ورزشی و عمرانی است.
مازندران به دلیل دارا بودن پتانسیل های فراوان اقلیمی و وجود مراکز جذاب طبیعی، تاریخی و فرهنگی و قرار گرفتن در ساحل جنوبی بزرگترین دریاچه جهان و همجواری با چند کشور ساحلی و همسایگی با پایتخت ایران از طریق چند محور، از ظرفیتهای مناسبی برای توسعه و پیشرفت برخوردار است اما این استان چالشهایی دارد.
1) دشت مازندران به ویژه در مناطق شرق استان به خاطر اضافه برداشت از چاههای مجاز و حفر چاههای غیر مجاز در معرض تهدید جدی شوری آب قرار گرفته است. بهره وری پایین، کاهش کیفیت، آلودگیها، پایین رفتن سطح آبهای زیر زمین و چاهها از چالشهای این حوزه در استان است.
2) به دلیل نوع محصولات کشاورزی استان (برنج ، گندم دیم، صیفی جات و باغات) ضریب حساسیت استان مازندران به خشکسالی بسیار بالاست، بدین معنا که بر خلاف استانهای دیگر، خشکسالی خفیف تهدید بزرگی برای کشاورزی و اقتصاد مرتبط با آن در استان مازندران خواهد بود.
کشاورزان، باغداران و دامدارهای مازنی از کارشان رضایت ندارند، واردات بی رویه، کوچک شدن زمینهای زراعی، مکانیزه نشدن کامل و اقتصاد واسطه گری سبب شده سود زراعت آن چنان نباشد که جوان ترها را به ادامه حرفه پدرانش ترغیب کند. در سال های گذشته برخی روستاییان زمین های خود را فروخته و صنعت ویلاسازی جای زراعت و باغبانی را گرفت
3) در گذشته درصد بالایی از سواحل کشور تصرف شده و وضع تصرفها در مازندران بالا بود و این استان تقریبا دیگر ساحلی نداشت!
در دولت رئیس جمهور شهید دریاخواری متوقف شد و آزادسازی سواحل تصرفشده در دستورکار قرار گرفت، لیکن این راه دشوار و آزادسازی حریم دریا به نفع مردم استان و کشور، باید محکم تر طی شود.
4)پیشرفت های حوزه راه استان اگرچه محسوس است اما کافی نیست! رفع گلوگاههای ترافیکی نوار ساحلی خزر باید از اولویتهای دولت باشد. در کنار این ها نیاز است برای سرعت بخشی در احداث و تکمیل راههای جدید هم اندیشه کرد
5) در سالهای اخیر میزان صادرات استان مازندران چند برابر شده است، لیکن منفعت صادرات باید ملموس باشد و سودش به تک تک خانوارهای مازندرانی، به ویژه تولیدکنندگان برسد. رفع موانع و ارائه مشوقهای صادراتی و شناسایی کارشناسانهی بازارهای هدف باید در دستور کار قرار گیرد و صادرات مازندران نباید شکننده و فصلی باشد.
۶) مازندران از آن دست استانهایی است که علیرغم دارا بودن منابع و ظرفیتهای بسیار زیاد، برای اشتغالآفرینی دچار چالش است. امروز بیکاری جوانان ما به عنوان یکی از مهمترین مشکلات و دغدغههای مردم و جوانان این استان مطرح است. باید اشتغال پایدار را در راستای تکمیل حلقهها و خلاءهای موجود در زنجیره ارزش دنبال کرد و در کنار تسهیلات به توانمند سازی، آموزش و نهاد سازی توجه ویژهای شود.
7) بر اساس آمارهای رسمی، مازندرانی ها روزانه بیش از سه هزار تن زباله تولید می کنند و این میزان با احتساب زباله تولیدی گردشگران در برخی از فصول سال تا دو برابر افزایش می یابد.
کاهش تولید زباله با برنامه ریزی مدون در خصوص میزان مصرف، استفاده از وسایل با کیفیت و بادوام، مراقبت و نگهداری صحیح وسایل، نگهداری در شرایط مناسب و تفکیک زباله از مبدا نیز ضروری دارد و در کنار این ها باید نیروگاه های زباله سوز مدرن احداث و تکمیل شوند تا بتوان از زباله، انرژی هایی مانند برق تولید کرد.
8) در نوار شمالی ایران سرطان دستگاه گوارش مانند معده، روده بزرگ و مری شایع است. از سوی دیگر پزشکان خانواده، مراکز درمانی و بیمارستانهای استان مطالبات زیادی از بیمهها دارند و این معضل در روند درمان بیماران تاثیر منفی می گذارد.
باید کیفیت بهداشت و درمان در مازندران با ترویج تغییر سبک زندگی و گرایش به سمت زندگی سنتی و پرتحرک گذشته با مصرف غذاهای سالم و رفع موانع سه ضلع مثلث پزشکان، مراکز درمانی و بیماران به سمت بهبود پیش برد.
۹) مازندران مهد فرهنگ و هنر و سرزمین شاعران و مرثیه سرایان و خطاطان و موسیقیدانان و نویسندگان و محققان نامی است. هنرمند و اهالی رسانههای ما نباید دغدغه بیمه و مسکن به عنوان نیازهای اولیه زندگی را داشته باشند. روح هنر و فرهنگ و رسانه باید در سلولهای همه مردم و مسئولان تجلی یابد و فرهنگ و هنر و رسانه خانگی و دست یافتنی ارزان شود.
۱۰) گردشگری بر خلاف بسیاری از سایر فعالیتهای اقتصادی،بدون پیش نیازهای زیست محیطی، توانایی رقابت با سایر بخش ها را ندارد. افزایش تعداد گردشگران بدون توجه به ملاحظات زیست محیطی، زمینه آلودگی بیشتر و انهدام تدریجی منابع طبیعی منطقه را به دنبال خواهد داشت.
از این رو برخورداری هر پروژه گردشگری و اجرای آن از یک پیوست زیست محیطی و نظارت دقیق بر اجرای آن، یک ضرورت و بی توجهی به آن هم زیانبار و هم غیر قابل توجیه است.
ایجاد کارگاههای متمرکز، انجام پژوهش برای نوآوری در طراحیها و تولیدات و برند سازی، گسترش برگزاری نمایشگاههای ملی و به ویژه بین المللی و شناسایی بازارهای هدف، اختصاص ردیف بودجه مجزا برای حمایت از صنایع دستی میتواند راه گشا باشد
۱۱) ما در مازندران مشکلات زیر ساختی داریم. در حوزه فرهنگ سینما کم داریم، شهرک سینمایی شعارش داده شد اما ساخته نشد. بر این باوریم که بسیاری از مشکلات ما ریشه فرهنگی دارد. برای مثال همین طلاق که آمار آن در استان مازندران افزایش داشته، بیشتر از مسائل اقتصادی و بیکاری در فقر فرهنگی ریشه دارد. مشكلات فرهنگی استان به آسيب شناسی نیاز دارد. در صدر همه رکن ها، خانواده قرار دارد و کارهای فرهنگی بایسته و مستمری باید برای خانواده ها اجرا شود.
۱۲) توزيع نامتوازن شهركهای صنعتی يكی ديگر از مشكلات صنعتی در استان است. تعداد اندك كارگاههای صنعتی بالاتر از 100 نفر كارگر در مازندران نيز نشان می دهد كه بخش صنعت در مازندران سهم شايستهای در ايجاد اشتغال ندارد. کارخانه نساجی یک ظرفیت است که در گذشته تا مرز نابودی پیش رفته است.
برخی از راهكارهای پيشنهادی برای توسعه صنعت در مازندران عبارتند از:
استفاده از فرصتها، پتانسيلهای موجود از جمله استفاده از قرار گرفتن در ساحل جنوبی بزرگترين درياچه جهان و همجواري با چهار كشور ساحلی تركمنستان، قزاقستان، روسيه و آذربايجان؛ استفاده از امكان حمل و نقل دريايی با كشورهای همسايه از طريق منطقه ويژه و بندر نوشهر، امير آباد و بهشهر و اسكله نفتی نكا و بندر فريدونكنار و اتصال آن به شبكه سراسری راه آهن كشور؛ استفاده از شبكه ارتباطی بسيار قوی و گسترده در استان از بندرلاوان (روسيه) تا ساحل دريای مازندران و… و امكان دسترسی سريع به پايتخت از طريق وجود فرودگاه ها و سه جاده ارتباطی با تهران و بزرگراه در حال ساخت تهران_شمال (چالوس).
اجرای سياست های اعتباری و مالی صحيح به وسيله بانك ها و بازنگری شيوه پرداخت تسهيلات و وام هاب صنعتی و توليدی با سود كم به نحوی كه منابع بانكی در راستای توليد، اشتغال زايی، خودكفايی و صادرات هزينه شود، مشاركت فعالانه دانشگاهها در توسعه صنعت و ارائه آموزشهای كاربردی بر اساس خواستها و نيازهای صنايع و پژوهشهای دانشگاهی در راستای حل معضلات صنعتی استان و ايجاد و فعال سازی مراكز تحقيق و توسعه در مراكز صنعتی كه تأثير قابل توجهی در بهبود كيفيت و افزايش راندمان بهره وری و كاهش هزينه ها دارند است كه بايد مورد توجه بيشتر مسئولان بخش دولتی و بخش خصوصی در حوزه صنعت قرار بگيرد.
۱۳) مازندران مهد کشتی، فوتبال و ورزش است از باشگاه نساجی تا حسن یزدانی و ورزشکاران و پهلوانان دیگر ظرفیت هستند و باید برای بالابردن سهمیه کشور در عرصه بین المللی ورزش از این ظرفیتها استفاده کرد. به همین جهت تکمیل طرح های نیمه تمام ورزشی نظیر تکمیل سالن کشتی جویبار از اهمیت بالایی برخوردار است.
مشکلات فراوان است اما امیدواری به حل آنها را داریم نباید فرصت را از دست داد، درنگ جایز نیست