تیرنگ نیوز: صحنههای غم انگیز غرق شدن در سواحل شمال، هشداری به مسافران، گردشگران و تمامی شهروندانی است که همه ساله برای شنا و استفاده از آبهای ساحلی دریای خزر راهی این خطه میشوند، اما به رغم هشدارهای مختلف سالانه شاهد این حادثه تلخ هستیم.
اگر چه با تدابیر صحیح، همکاری و مشارکت استانداری، اداره کل ورزش و جوانان، جمعیت هلال احمر، پلاژداران، فرمانداریها و شهرداریهای ساحلی مازندران برای ارایه خدمات امداد و نجات به صف شدند، اما طبق آمار پزشکی قانونی و افزایش شمار مغروغین، خطر غرق شدگی همواره در کمین مسافران در سواحل شمالی وجود دارد.
بررسیهای تاریخی نشان میدهد که بیش از ۹۰ درصد از مسافران و گردشگران با هدف استفاده از سواحل دریا به استان مازندران سفر میکنند، به همین دلیل خطر غرق شدن در خزر به دلایل مختلف از جمله بی احتیاطی و شرایط خاص دریا، تهدیدی جدی علیه شهروندان محسوب میشود.
خطر غرق شدن در دریای خزر به دلایل مختلف بیاحتیاطی، نداشتن مهارت شنا، وجود مناطق شنا ممنوعه و ویژگیهای خاص جزر و مد خزر، دغدغه جدی تمامی شهروندان ایران و مازندران شده است.
صد البته کسی منکر استفاده از دریا و لذت آب تنی نیست اما استفاده از مکانهای امن و در طرحهای تدارک دیده شده اطمینان خاطر را به خانوادهها خواهد داد که امکان بروز حادثه در این مکان ها به حداقل ممکن خواهد رسید.
بر اساس آمار اداره کل پزشکی قانونی مازندران از سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ به ترتیب ۱۰۹، ۹۹، ۱۴۷، و پارسال ۱۶۱ نفر در دریای خزر غرق شدند.
بنابر این گزاش از مجموعه ۵۱۶ نفری که هموطنان در چهار سال گذشته در سواحل مازندران جانشان را از دست دادند، ۶۴ نفرشان زن و مابقی مرد بودند، همچنین طبق بررسیهای صورت گرفته، ۹۰ درصد این افراد غیر بومی و در مناطق شنا ممنوعه (خارج از طرح های سالمسازی) غرق شدند.
دست اندرکاران مازندران همسو با اهمیت حفظ جان شهروندان و جلوگیری از خطر احتمالی غرق شدگی در یک اقدام عملی، ۶۰۰ ناجی غریق واحد امداد و نجات جمعیت هلال احمر مازندران را قبل از شروع طرح سالمسازی در مناطق مختلف سواحل مازندرانی خزر استقرار دادهاند.
این تعداد ناجیان غریق جمعیت هلال احمر در ۳۰۰ نقطه حادثه خیز سواحل دریای خزر در محدوده استان مازندران حضور دارد تا ضمن هشدار به افراد برای پرهیز از شنا در مناطق ممنوعه به غریقهای احتمالی نیز کمک کنند.
از آن جایی که طرح سالمسازی دریا به دستور وزارت کشور از اول تیرماه آغاز میشود، امسال براساس ضرورتهای موجود از جمله تعطیلات پیش رو در خرداد ماه زودتر از زمان اعلان این طرح حدود ۶۰ درصد ناجیان غریق هلال احمر استان به سواحل اعزام و مستقر شدند.
اجرای آزاد سازی حریم ۶۰ متری و دسترسی بیشتر شهروندان به سواحل مازندرانی خزر
نگرانی در باره احتمال افزایش شدید مرگ و میر ناشی از غرق شدن در سواحل مازندران امسال نیز دوچندان شده است، چراکه علاوه بر افزایش دمای هوا و بالا رفتن انگیزه بریا شنا کردن، با اجرای طرح آزادسازی سواحل، به مراتب نقاط دسترسی ساحلی دریا برای عموم مردم بیشتر شد.
از آنجا که اهمیت حوزه گردشگری به ویژه استفاده از سواحل دریای خزر استان مازندران بسیار مهم و از برنامههای توسعهای اولویت نخست است، همواره برنامههای متعددی برای حفظ جان مردم در سواحل و به صفر رساندن آمار مغروغین عملیاتی میشود.
تصرف حریم سواحل دریای خزر معضل چند دههای در استانهای شمالی بود. تعریف حریم ۶۰ متری برای سواحل خزر دارای قانون مصوب با قدمت بیش از یک دهه است که پیش از این به علت مقاومت دستگاههای دولتی بدرستی اجرایی نشده بود، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم، رییس جمهور دهم بهمن ماه سال گذشته در دستوری صریح همه دستگاههای دولتی را بدون استثنا موظف به آزادسازی مناطق ساحلی تصرف شده دریا تا مرز قانونی حداقل ۶۰ متر از ساحل کرد.
همسو با این دستور صریح و پیگیری همه جانبه دولتمردان، طبق اعلام استاندار مازندران تاکنون ۹۴ درصد از حریم ۶۰ متری سواحل خزر در این استان آزاد شده و مازندران در این زمینه پیشتاز بوده است. ۶ درصد باقی مانده در اختیار بندر نوشهر، بندر فریدونکنار، بندر امیرآباد، نیروی دریایی ارتش، دستگاههای نظامی، نیروگاه، کشتی سازی صدرا، سکوی نفتی شمال و یا مراکزی است که نباید از ساحل فاصله داشته باشند.
مازندران دارای ۱۵ شهرستان ساحلی است که در این میان شهرستانهای محمود آباد با ۳۰ کیلومتر ساحل آزاد و بیش از ۱۲۰ راه دسترسی دارای ۱۶ طرح، بابلسر با ۲۷ کیلومتر نوار ساحلی و ۱۳ کیلومتر نوار ساحلی قابل شنا، از شاخصترین شهرستانهای مرکزی استان در اجرای این طرح محسوب میشوند.
آیا مردم و مسافران تابستانی میدانند که جریان پرشتاب، اما حتی کم عمق آب هم میتواند سبب غرق شدگی و مرگ شود؟ آیا آنان میدانند که بدون کسب فنون شنا هرگز نباید شنا کنند و وارد نواحی پرعمق شوند؟ آیا آنان میدانند که آب راکد کم عمق میتواند برای کودکان کم سن و سال خطرناک باشد؟ آیا آنان میدانند که در مناطق تحت حفاظت و طرحهای سالم سازی باید شنا کنند؟ آیا آنان میدانند که برای پیشگیری از غرق شدگی کودکان باید از جلیقه نجات استفاده کنند؟ آیا آنان میدانند که نباید هرگز داخل آبی که کف آن را نمیبینند یا از عمقش اطلاع دقیقی ندارند، شیرجه بزنند؟ آیا آنان میدانند که برای کمک به غریقی که فاصلهاش با شما زیاد است بهترین کار بستن وسیله مثل کیسه طناب، یا لاستیک تیوپ به سر طناب و پرتاب آن به سمت غریق است؟
نکات مورد تاکید کارشناسان در استفاده از سواحل دریای خزر
آگاهی از چگونگی شنا در سواحل دریا میتواند به افرادی که قصد شنا در دریا را دارند کمک کند تا دچار مشکل نشوند. مهمترین نکتهای که کارشناسان بر لزوم رعایت آن برای شنا در دریای خزر تاکید میکنند موج و جریانهای ناشی از آن است که به اصطلاح جریان شکافنده نامیده میشود ، جریانی که دلیل اصلی تلفات انسانی ناشی از شنا در آبهای ساحلی است. بیشتر جریانهای ساحلی به دلیل حضور امواج و شکست آنها ایجاد میشوند و این جریانها آنقدر قوی هستند که حتی ممکن است شنا گران ماهر را هم غرق کنند.
این جریان را میتوان با قرار گرفتن در ارتفاع با چشم مشاهده کرد. چنان چه اگر روی برآمدگی ماسهای پایتان را بگذارید تصور میکنید که عمق آب کم است، ولی با کمی جا به جایی ناگهان عمق آب افزایش مییابد، بنا براین باید مواظب تغییر ناگهانی عمق آب باشید تا دچار مشکل نشوید.
کارشناسان پیشنهاد میکنند هنگامی که در مسیر جریان شکافنده قرار گرفتید هیچگاه با آن مبارزه نکنید و خلاف جهت جریان به سوی ساحل شنا نکنید بنا بر این آرام باشید و با جریان همراه شوید.
ذوق زدگی دیدن موج و جزر و مد دریای آبی خزر و به آب افتادن در هر نقطه از سواحل، بی احتیاطی محض است که برخی از شهروندان را به کام مرگ خاموش میکشاند. خانوادهها باید به نکات ایمنی و تابلوهای هشدار دهنده مناطق ممنوعه شنا توجه جدی داشته باشند چراکه خطر غرق شدن در این مناطق به مراتب بیشتر از نقاط سالمسازی دریا است
- منبع خبر : ایرنا