تیرنگ نیوز : معاون بهره برداری و توسعه فاضلاب شرکت آبفا مازندران، از پیگیری اختصاص تسهیلات ۲۶۳ میلیون یورویی برای اجرایی شدن فاضلاب در پنج شهرستان استان از بانک توسعه اسلامی خبر داد.
افشین عبادی 16 شهریور ماه درگفتگو با خبرنگاران گفت: مراحل نهایی تفاهم نامه و عقد قرارداد اجرای فاضلاب شهری در شهرهای قائمشهر، آمل، محمودآباد، تنکابن و رامسر با پیگیریهای مجمع نمایندگان مازندران وشرکت آبفای استان درحال انجام است که پیش بینی میشود حداقل تا پیش از پایان سال تسهیلات درخواستی به استان پرداخت و روند عملیات نیز اجرایی شود.
وی با بیان اینکه تاکنون تصفیه خانه فاضلاب درشهرهای قائمشهر، آمل، محمودآباد وتنکابن خریداری شده و زمین تفصیه خانه در رامسر در مرحله انتخاب زمین برای خرید است، افزود: درحوزه اجرای فاضلاب درون شهری نیز در قائمشهر تاکنون ۲۵ کیلومتر و در آمل حدود ۲۰ کیلومتر شبکه فاضلاب شهری اجرا شده است.
ورود شیرآبههای دپوی زباله، فاضلاب و پساب خانگی و صنعتی و آلودگیهای مرتبط با صنایع آلاینده و پساب دامداری و مرغداریهایی که بخشی از آنها در همجواری مناطق جنگلی و رودخانهها قرار دارند موجب شده تا منابع آبی سه استان شمالی کشور به ویژه مازندران با آلودگی دست و پنجه نرم کند.
در مازندران آبهای ۹ رودخانه بزرگ شامل تجن و نکا، تالار، چالوس، هراز، بابل، چالک رود، چشمه کیله، سرداب رود و… به دریای خزر میریزد و آلودگی منابع آبی ادامه حیات گونههایی از آبزیان در این محدوده را به مخاطره انداخته است. همچنین در مناطقی هم این آلودگی سبب شده تا محصولات کشاورزی که از این منابع آبی تغذیه میکنند کیفیت خود را از دست بدهند یا عامل بیماری افراد شوند و پیامدهای جبران ناپذیری در حوزه محیط زیست به بار آید.
جمعآوری و جداسازی فاضلاب از رودخانهها، برخورد با کارخانهها و صنایع آلاینده در حوزه رودخانهها و دریا، آموزش به دامداران محلی و اقداماتی از این دست ضرورتی انکار ناپذیر برای مقابله با این بحران است. هرچند موارد ذکر شده تنها علل آلودگی منابع آبی نیستند و آن طور که مسئولان گفتهاند برخی از کارگاههای تولید شن و ماسه با وجود دارا بودن سیستم تصفیه در ساعات شب از آن استفاده نمیکنند که موجب آلودگی صنعتی آب رودخانهها و به تبع آن دریا میشود.
فاضلاب ۱۴ شهر مازندران در ردیف اجرا، ۱۸ شهر در مرحله مطالعه
عبادی گفت: از ۵۸ شهر مازندران، طرح فاضلاب شهری در ۱۴ شهر ساری، بابل، بابلسر، جویبار، نوشهر، چالوس، آمل، قائمشهر، محمودآباد، تنکابن، رامسر، بهشهر، نکا و گلوگاه درحال اجرا است.
وی اضافه کرد، درعین حال درشهرهای جویبار، ساری، بابل، بابلسر، نوشهر و چالوس و ۴ شهرک مسکونی استان زیر پوشش طرحهای جمع آوری و تصفیه فاضلاب است.
معاون بهره برداری و توسعه فاضلاب آبفا مازندران، تصریح کرد: مطالعات طرح فاضلاب ۱۸ شهر دیگر استان نیز انجام شده و در ۲۰ شهر دیگر نیز مطالعات طرح فاضلاب درحال انجام است.
*۱۷ درصد از حوزه شهری تحت پوشش طرحهای جمع آوری و تصفیه فاضلاب هستند
مدیرعامل آب و فاضلاب مازندران ظرفیت هر مدول تصفیه خانه فاضلاب ساری را بیش از ۲۲۳ هزار مترمکعب در روز اعلام کرد.
برارزاده در گفتگو با ما اجرای طرح تصفیه خانه فاضلاب را یکی از ملاکهای توسعه یافتگی برشمرد و گفت: همراهی و همکاری مردم در اجرای این طرحها میتواند در توسعه یافتگی منطقه آنها تاثیر گذار باشد و انتظار میرود که مردم همراهی لازم را برای اجرای این طرحها داشته باشند.
بهزاد برارزاده، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مازندران با بیان اینکه ۱۲ درصد از کل جمعیت مازندران و ۱۷ درصد از حوزه شهری تحت پوشش طرحهای جمع آوری و تصفیه فاضلاب هستند، گفت: در بحث فاضلاب عقب ماندگی زیاد داریم، رفع این عقب ماندگی پشتکار ملی میخواهد و همکاری مسئولان استانی را میطلبد.
وی با بیان اینکه باید مازندران یکپارچه و شهر ملی دیده شود، اظهار کرد: لازم است تا اعتبارات ملی برای مازندران جذب شود در این زمینه ۱۸ شهر مازندران ماده ۲۳ برای شبکههای جمع آوری فاضلاب دارد و شش شهر فاضلابی داریم.
در برخی شهرها ورودی فاضلاب بیشتر از ظرفیت تصفیهخانه است
برارزاده با اشاره به اجرای طرح فاضلاب شهری در ساری، بابل، نوشهر و چالوس گفت: در برخی شهرها ورودی فاضلاب بیشتر از ظرفیت تصفیه خانه است. ما باید در شهرستانهای بابل، نوشهر و ساری ظرفیت ایجاد کنیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مازندران با بیان اینکه وجود شبکههای جمع آوری و تصفیه فاضلاب یکی از اصلیترین عوامل توسعه پایداری شهری است، اظهار کرد: در برخی شهرها نظیر فریدونکنار، گلوگاه، بهشهر و نکا با حمایت نمایندگان و استاندار مازندران پیگیر هستیم تا بر اساس برنامه پنج ساله که نوشته شد، از محل اخذ ماده ۲۳ مجوز و اعتبار برای شهرهای جدید گرفته شود.
وی با بیان اینکه برخی استانها در تمام شهرها از محل اخذ مجوز ماده ۲۳ بودجه و اعتبار دارند، اظهار کرد: در سفر رئیس جمهور به مازندران ۴۷ میلیارد تومان اعتبار برای فاضلاب این شهرها در نظر گرفته شد، از طرفی از محل اعتبار ملی و استانی هم اعتباراتی برای فاضلاب مازندران در نظر گرفته شد و در سفر رئیس جمهور ۶۲۰ میلیارد اعتبار اختصاص یافت که ۴۲۰ میلیارد آن برای فاضلاب است. همچنین به دنبال آن هستیم تا از محل شهرهای ساحلی هم ۴۵۰ میلیارد پول و اعتبار برای فاضلاب شهری بگیریم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مازندران با بیان اینکه انتظار داریم اصحاب رسانه کمک حال ما در جذب اعتبارات و خدماترسانی بهتر به شهروندان باشند، اظهار کرد: ما در سطح ملی عقب ماندگی داریم و امیدواریم صدای ما به مسئولان کشوری رسانده شود.
برارزاده اظهار کرد: در حالی که جهان به سمت استفاده از منابع آبی پایدار و آبهای سطحی پیش میرود در ایران ۵۳ درصد و در مازندران فقط ۱۲ درصد از آبهای سطحی استفاده میشود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مازندران همچنین با بیان اینکه متأسفانه استان دربخش فاضلاب نیز دچار یک عقب ماندگی محسوس نسبت به دیگر استانهای کشور است، گفت: یکی از جدی ترین دلیل این امر کمبود منابع اعتباری است.
شهرداریها برای اصلاح شبکههای آب به کمک آبفا بیایند
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مازندران دربخش دیگری با اشاره به اینکه افزایش ساخت وسازهای مسکونی وشهری، درخواست خدمات از این شرکت را نیز همزمان افزایش داده است، گفت، بسیاری از شبکههای انتقال آب در شهرهای استان قدیمی و فرسوده شده واین وضعیت باعث شکستگی وهدر رفت آب میشود.
برارزاده افزود: برای اصلاح ونوسازی شبکههای توزیع آب در شهرهای استان به طور جدی نیاز هست شوراهای اسلامی و شهرداریها نگاه حمایتی وکمکی داشته باشند.
* در مازندران مجموع فاضلاب تولیدی شهری و روستایی عدد ۲۰۰ میلیون متر مکعب در سال است
عطاء الله کاویان، مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در گفتگو با ما با بیان اینکه محیط زیست در حوزه فاضلاب، بازیافت فاضلابهای شهری و مدیریت آن نقش نظارتی و پیگیری را دارد، گفت: مجموعه شرکت آب و فاضلاب نقش اجرایی را در این حوزه بر عهده دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با بیان اینکه در استان مازندران مجموع فاضلاب تولیدی شهری و روستایی عدد ۲۰۰ میلیون متر مکعب در سال است، گفت: از این مقدار عددی حدود ۲۵ میلیون مترمکعب تقریباً ۱۰ تا ۱۲ درصد تصفیه میشود که نشان میدهد در حوزه تصفیه فاضلاب مازندران توفیق چندانی نداشت و میانگین پایینی در حوزه تصفیه فاضلاب در کشور دارد.
کاویان با بیان اینکه در حوزه شهرسازیها مسیرهای فاضلاب و کانال کشی به گونهای است که بخشی از فاضلاب حوزه شهری وارد رودخانهها میشود، اظهار کرد: اگر رودخانه وضعیت خوبی داشته باشد منابع آبی خودپالایی رو انجام میدهد اما اگر در رودخانه دارای کیفیت آب بالایی نباشد فرایند خود پالایی به خوبی انجام نمیشود و رودخانه آسیب میببیند.
اگرچه مازندران دارای عقب ماندگیهایی در حوزه آب و فاضلاب است اما چنانچه اقداماتی چون اجرای طرح تصفیه خانه فاضلاب در شهرها و روستاها تداوم یابد و از تخصیص۶۲۰ میلیارد اعتبار از سوی دولت در سفر رئیس جمهور که ۴۲۰ میلیارد آن برای فاضلاب مازندران است به درستی بهره برداری شود میتوان امیدوار بود که مشکلات این حوزه برطرف شود.