تیشه به ریشه کشت و کار
تیشه به ریشه کشت و کار
بر اساس گفته‌های مسئولان، در سال گذشته بیش از دو برابر نیاز کشور برنج وارد شده که این یعنی نابودی تولید داخلی و تیشه به ریشه کشت و کار و صنعت کشاورزی در داخل

تیرنگ:

آنطور که کارشناسان می‌گویند استان گیلان به تنهایی تأمین کننده برنج ۲۰ میلیون ایرانی معادل بیش از ۳۵ درصد کشور است و سهم بسزایی در تأمین امنیت غذایی دارد، اما این روزها شالیکاران و کشاورزان دست پینه بسته گیلانی در سایه شوم «واردات»، حال و روز خوبی ندارند و در آمد، اقتصاد و معیشتشان تحت شعاع قرار گرفته است.
بر اساس گفته‌های مسئولان، در سال گذشته بیش از دو برابر نیاز کشور برنج وارد شده که این یعنی نابودی تولید داخلی و تیشه به ریشه کشت و کار و صنعت کشاورزی در داخل. اما ترکش ویران کننده «واردات» به استان‌های شمال کشور بیشتر اصابت می‌کند چرا که بخش اعظمی از درآمد و اقتصاد شمالی‌ها معطوف به کشاورزی و برنج بوده و معیشت و اقتصادشان را با درآمد برنج برنامه ریزی می‌کنند.
علی رنجبر کشاورز گیلانی در گفت و گو با تیرنگ با بیان اینکه استان گیلان به تنهایی تأمین کننده برنج ۲۰ میلیون ایرانی است، گفت: کشاورز برای مراحل مختلف کشاورزی هزینه زیادی انجام می‌دهد اما با این وجود واردات برنج هر سال ضربه سنگینی به آن وارد می‌کند.
وی قیمت برنج امسال در مقایسه با سال قبل را ارزان تر دانست و گفت: این در حالی است که هزینه کارگر، سم و… بالا رفته است.
او ادامه داد: اقتصاد شمال وابسته به برنج است.
آقایی زاده ویشکایی دیگر کشاورز گیلانی با بیان اینکه مشکل امروز و سال‌های گذشته کشاورزان که منجر به بی‌آبی مزارع شده عدم مدیریت در جاری شدن آب به مزارع پایین‌دست است، گفت: می‌ترسیم عمل مسؤولین نوش دارو بعد از مرگ سهراب باشد.

این پیرمرد کشاورز با بیان اینکه با این شرایط نشاء شالیزار برای کشاورزان به‌صرفه نیست، گفت: کشاورزان از بدو شروع کار برای نشاء شالیزار با مشکل مواجه هستند و روز روزهای نخست کار با بی‌آبی مشکل‌دارند و بعد از برداشت محصول نیز با کاهش قیمت برنج و واردات بی‌رویه برنج مواجه هستیم که کشاورز را برای ادامه این کار سست می‌کند ولی به‌ناچار بازهم مجبور به نشاء هستیم

اعتراض ائمه جمعه گیلان

واردات بی رویه برنج داد ائمه جمعه گیلان را هم در آورده تا جایی که آیت الله «رسول فلاحتی» نماینده ولی فقیه در استان گیلان و امام‌جمعه رشت از مسئولان خواسته تا مشکل کشاورزان برنج‌کار را با تدبیر حل کنند و جلوی واردات بی رویه برنج را بگیرند.

از طرفی حجت الاسلام «سید جواد سلیمانی» امام جمعه لاهیجان هم نسبت به واردات بی رویه انتقاد کرده و گفته؛ واردات بی رویه برنج پدر اقتصاد و معیشت کشاورزان را در آورده است و باید تدبیری برای این چالش بزرگ اندیشیده شود.

با توجه به گلایه‌های شالیکاران و کشاورزان، مسئولان و دغدغه مندان شمال کشور، «محمدعلی نیک بخت» وزیر جهاد کشاورزی از سوی دولت به استان‌های شمال کشور مأمور شد تا در یک سفر چند روزه مسئله برنج دپو شده و روی دست مانده شالیکاران را مورد بررسی قرار دهد.

برداشت ۶۵ درصدی برنج در گیلان

«صالح محمدی» رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در گفتگویی، اظهار کرد: بیش از ۱۵۴ هزار هکتار از اراضی شالیکاری استان گیلان معادل ۶۵ درصد برداشت شده است.

وی ادامه داد: سال گذشته ۱۸۵ هزار هکتار از اراضی شالیکاری استان را به صورت مکانیزه برداشت کردیم، اما امسال برداشت مکانیزه ۱۹۵ هزار هکتار از اراضی شالیکاری با کمباین‌های ویژه برنج هدفگذاری شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به وجود ۱۱ مرکز خرید تضمینی برنج در استان بیان کرد: در ۶ مرکز برنج کیفی هاشمی و ۵ مرکز پرمحصول خرید تضمینی صورت می‌گیرد.

محمدی با اشاره به جزئیات خرید تضمینی برنج در گیلان و ارائه داده‌های آماری اضافه کرد: از ابتدای شروع خرید تضمینی برنج در گیلان، ۳۵۱۰ تن برنج هاشمی با قیمت ۶۳ تا ۶۸ هزار تومان، ۹۱۰ تن برنج شیرودی با قیمت ۴۰۵۰۰ و ۲۳۶ تن برنج فجر با قیمت ۴۶,۶۰۰ تومان خریداری شده است.

وی از کشاورزان خواست برای کاهش آسیب و خسارت حتماً با پیش بینی‌های هواشناسی هماهنگ باشند و افزود: توصیه ما به کشاورزان شالیکار پرورش راتون به عنوان کشت دوم است، زیرا هزینه‌های ابتدای فصل کشت را ندارد و زمینه مبارزه با کرم ساقه خوار را فراهم می‌کند