بومگردی بال صنعت گردشگری استان
بومگردی بال صنعت گردشگری استان
مازندران استانی گردشگر پذیر است و وجود بیش از سه هزار روستا و داشتن بیش از ۴۰۰ کیلومتر نوار ساحلی، داشتن جاذبه‌های بکر جنگلی و ییلاقی، این استان را بیش از دیگر مناطق ایران زمین، مستعد اجرای طرح‌های بومگردی و اقامتگاه‌های سنتی کرده است .

 

تیرنگ:

مازندران استانی گردشگر پذیر است و وجود بیش از سه هزار روستا و داشتن بیش از ۴۰۰ کیلومتر نوار ساحلی، داشتن جاذبه‌های بکر جنگلی و ییلاقی، این استان را بیش از دیگر مناطق ایران زمین، مستعد اجرای طرح‌های بومگردی و اقامتگاه‌های سنتی کرده است .

از طرفی بخشی از سهم اشتغال مربوط به گردشگری است و بخش گردشگری قابلیت هم افزایی در زمینه اشتغال دارد و جزو مباحثی است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. در واقع  با گردشگری و بومگردی می‌توانیم هم اشتغال و هم ارزش ایجاد کنیم.

توجه به طرحهای بومگردی در کشور چندسالی است که در دستور کار متولیان امر قرار دارد. در این باره وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: طرح‌های بوم‌گردی حمایت و تقویت می‌شوند..

عزت‌الله ضرغامی اظهار داشت: در راستای توسعه زیرساخت‌های گردشگری در نقاط مختلف کشور اقدامات خوبی صورت گرفته و طرح‌های مهمی در دست اجرا است.

وی توسعه بوم‌گردی را یکی از برنامه‌های مهم در استان‌ها دانست و اضافه کرد: بوم‌گردی در ایجاد اشتغال و درآمدزایی نقش مهمی دارد و به صورت ویژه مورد حمایت قرار می‌گیرد.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی افزایش ظرفیت‌های اقامتی را نیازمند توسعه بومگردی دانست و ادامه داد: چنین طرح‌هایی با مشارکت مردم می‌تواند زمینه‌ساز دستیابی به اهداف مد نظر در حوزه گردشگری باشد.

وی حفظ و تقویت فرهنگ‌های ارزشمند ملی را از نتایج توسعه بوم‌گردی عنوان کرد و ادامه داد: چنین طرح‌هایی هم به لحاظ ظرفیت اقامتی و هم فرهنگی ارزشمند است.

اجرای طرح‌های بومگردی و گردشگری سبب فعال شدن اقتصاد روستایی می‌شود.

شاید کمتر کسی باشد که دوست نداشته باشد هنگام حضور در یک بافت فرهنگی سنتی و بومی، طعم غذای اهالی آن منطقه را نچشد یا بخشی از زندگی روزمره آنان را احساس نکند.

به همین دلیل است که بومگردی و سفر به روستاها هر سال افزایش می‌یابد. این فرآیند نقش مؤثری هم در اشتغال روستایی مازندران ایفا کرده است. اما با نگاه ویژه به واحدهای بومگردی، این اشتغالزایی شکلی ساختارمند گرفت.

* بومگردی مازندران می‌تواند مورد توجه گردشگران خارجی باشد

در این باره دکتر «محمدرضا طبیبی» -عضو هیأت علمی دانشگاه مازندران و استادیار گروه مدیریت بازرگانی این دانشگاه- معتقد است که بومگردی مازندران می‌تواند مورد توجه گردشگران خارجی هم قرار بگیرد.

وی در گفت و گویی با بیان اینکه گردشگری یکی از راه حل‌های مناسب برای ارزش‌آفرینی اقتصادی در کشورهاست، گفت: اگر بخواهیم دقیق‌تر در مورد کشور خودمان بگوییم، گردشگری می‌تواند درون‌زایی اقتصادی داشته باشد. گردشگری بخش‌های مختلفی دارد که بومگردی هم یکی از شاخه‌های صنعت توریسم است. هر کدام از شاخه‌های گردشگری در منطقه‌ای از دنیا عاملی برای توسعه همه جانبه و پایدار است.

این عضو عضو هیأت علمی دانشگاه مازندران با بیان اینکه در واقع یکی از ویژگی‌های اقتصاد گردشگری، پایداری برای خودش و سایر صنایع است، خاطرنشان کرد: اما نکته جالب این است که انواع گوناگونی از گردشگری در مازندران قابلیت توسعه دارد. از طرفی ما در منطقه آسیای میانه و مرکزی و خاورمیانه قرار داریم و در مرز بین این دو منطقه قرار گرفتیم. نزدیک‌ترین فاصله را با یکی از بزرگترین شهرهای دنیا یعنی تهران داریم و ارتباط زیادی بین مازندران و استان‌های بزرگ کشور وجود دارد. حتی از طریق دریا با کشورهای آسیایی و اروپایی هم مرز هستیم. همه این‌ها نشان می‌دهد که چقدر موقعیت‌مان برای حضور در عرصه گردشگری مناسب است.

طبیبی با بیان اینکه روی دیگر مناسب بودن مازندران این است که گرانی ارز سفرهای خارجی را محدود می‌کند، خاطرنشان کرد: آلودگی شهرهای بزرگ را هم داریم. جمعیت سالمند قابل توجهی هم در کشور زندگی می‌کنند، همچنین جوانانی که نیازمند تخلیه انرژی هستند. بنابراین می‌توانیم با گردشگری و بومگردی هم اشتغال ایجاد کنیم و هم ارزش. دانش‌آموختگان حوزه گردشگری در استان به راحتی می‌توانند با هدف ساماندهی بازنشستگان تهرانی و شهرهای کلان برای دوره‌های روزانه، هفتگی یا حتی دو ماهه استفاده کنند و در قالب تورهای گردشگری آن را اجرا کنند. می‌شود در این حوزه دسته‌بندی‌هایی بر اساس رده سنی یا علاقه‌مندی‌ها تدوین کرد، اما این ضعف دانش کسب و کار است که مانع می‌شود از این فرصت استفاده کنیم.

 

* بومگردی از جمله پتانسیل‌های روستاها برای رونق صنعت گردشگری

 

صادق برزگر گفت: زیرساخت‌های استان مازندران پاسخگوی این تعداد گردشگر نیست و امیدواریم با جذب سرمایه‌گذاری بیشتر در استان، فضاسازی و زیرساخت‌های لازم برای گردشگران فراهم شود.

مدیرکل میراث فرهنگی مازندران بومگردی را از جمله قابلیت‌ها و پتانسیل‌های روستاها برای رونق صنعت گردشگری بیان کرد و گفت: به عنوان نمونه اهالی روستاهای بخش دودانگه می‌توانند اقدام به دریافت مجوز بوم‌گردی برای خانه‌های قدیمی خود کنند زیرا صدور مجوز می‌تواند یک اتفاق خوب برای این منطقه و در اقتصاد آنها رقم زند.

برزگر در خصوص حوزه گردشگری بخش دودانگه ساری، گفت: بخش دودانگه ظرفیت خوبی بخش دودانگه در گردشگری روستایی و خلاق دارد که با ساختار بومی این روستا همچنان توانست هویت روستایی خود را حفظ کند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران ادامه داد: با توجه به پتانسیل‌های خوب در راستای ایجاد زیرساخت‌های اقامتی در این روستاها با تاکید بر بوم‌گردی وجود دارد.

* فضای بوم‌گردی بازسازی فرهنگ روستا است

استاندار مازندران، گفت: فضای بوم‌گردی به نوعی بازسازی فرهنگ روستا و ایجاد المان‌های روستایی است از این‌رو باید تلاش کنیم تا صنعت بوم‌گردی در روستاها ترویج یابد.

سید محمود حسینی‌پور با اشاره اینکه احداث هتل در مناطق روستایی با فضای فرهنگ و بوم روستا فاصله دارد، اظهار کرد: هرگونه ساخت و ساز و اجرای پروژه گردشگری باید منطبق با فرهنگ و سنت منطقه باشد.

وی با تاکید براینکه مازندران باید به قطب گردشگری تبدیل شود و مجوز دادن به برخی از پروژه‌های گردشگری نیاز به کارشناسی دقیق است، افزود: تقویت زیرساخت‌های گردشگری در روستاها راهبردی هوشمندانه در جذب گردشگر است بنابراین با افزایش شمار اقامتگاه بوم‌گردی در استان باید برای توسعه گردشگری استان گام برداریم.

استاندار مازندران، تصریح کرد: فضای بوم‌گردی به نوعی بازسازی فرهنگ روستا و ایجاد المان‌های روستایی است از این‌رو باید تلاش کنیم تا صنعت بوم‌گردی در روستاها ترویج یابد.

این مسئول با اعتقاد به اینکه تقویت زیرساخت‌های گردشگری در روستاها با ایجاد بوم‌گردی رونق گردشگری را به همراه دارد با احداث پروژه بوم‌گردی در روستا موافقت کرد.

 

  • منبع خبر : اختصاصی تیرنگ