بمب‌های ساعتی فعال در شهرها
بمب‌های ساعتی فعال در شهرها
 آن طور که کارشناسان می‌گویند  مازندران به دلیل پیشتاز بودن درساختمان سازی با چالش ایمنی دست و پنجه نرم می‌کند که نیازمند بررسی بیشتر و راهکارهایی برای کاهش خطرات انسانی درحوزه کار است.

تیرنگ نیوز:

آن طور که کارشناسان می‌گویند  مازندران به دلیل پیشتاز بودن درساختمان سازی با چالش ایمنی دست و پنجه نرم می‌کند که نیازمند بررسی بیشتر و راهکارهایی برای کاهش خطرات انسانی درحوزه کار است.

آنطور که در رسانه‌ها آمده است سال ۹۵ پلاسکو سوخت و خاکستر شد و مرگ شماری از آتش‌نشانان و شهروندان در این حادثه، خاطره تلخی را برای نه تنها تهرانی‌ها بلکه برای ایرانیان رقم زد. پلاسکو سوخت و بعد از آن همه مسوولان به یاد ساختمان‌های ناایمن و میزان ایمن بودن ساختمان‌های بلندمرتبه افتادند و جلسات و کمیته‌های مختلفی در این راستا شکل گرفت اما بعد از مدتی نتایج جلسات بایگانی شد تا اینکه سال گذشته با فرو ریختن ساختمان متروپل آبادان دوباره موضوع ایمن سازی ساختمان سر زبان‌ها افتاد.

متروپل ساختمانی در حال ساخت که بنا به دلایل مختلف ناایمن بود و فرو ریخت و بار دیگر این حادثه سبب شد که مسوولان به یاد ایمن‌سازی ساختمان‌ها و اساسا شناسایی ساختمان‌های ناایمن بیفتند. باز کمیته‌ها تشکیل و جلسات مختلفی برگزار شد و نهایتا با پای کار آمدن مسوولان در سطوح مختلف مساله ایمن‌سازی ساختمان‌ها وارد مرحله جدیدی شد.

در این باره سید نواب طاهری یکی از فعالان حوزه انبوه سازی و نایب رئیس انجمن انبوه سازان شهرستان آمل در گفت و گویی گفت که صنعت ساختمان حوزه‌ای تخصصی و دارای بینش و همچنین نیازمند برخورداری از علم از جهت شناخت ملزومات است در حالی که بخش قابل توجهی از ساخت و سازها در استان و کشور بر مبنای سلیقه و رفتار سلیقه‌ای صورت می‌گیرد

به گفته طاهری، بی توجهی به نیروی انسانی به عنوان عامل تعیین کننده در حوزه ساخت از نگران کننده‌ترین نتایج ساخت و ساز غیرتخصصی است، زیرا در چنین شرایطی کارفرما توجهی به سلامت و امنیت نیروی کارنداشته و تنها به دنبال صرفه و هزینه کم است.

* نباید اجرای مقررات ملی ساختمان را فدای ملاحظات سیاسی‌ کرد

 

عیسی خانلری فعال حوزه ساخت و ساز در گفت وگو با تیرنگ با بیان اینکه دستگاه‌های اجرایی در نظارت خود به مقاوم سازی و ایمن سازی ساختمان‌ها جدی‌تر عمل کنند، گفت: امروز نباید کیفیت و استاندارد تولید مصالح ساختمانی، طراحی‌های اصولی و اجرای مقررات ملی ساختمان را فدای ملاحظات سیاسی‌، اداری و غیر مستند کنیم.

وی با بیان اینکه امروز مصالح ساختمانی که در استان استفاده می‌شود، استانداردهای لازم را ندارد، اظهار کرد: همه قوانین و مقررات در مهندسی ساختمان کامل است اما به درستی اجرا نمی‌شود.

خانلری  عدم مناسب سازی ساختمان‌ها و معابر برای معلولان، عدم اجرای ضوابط صرفه جویی انرژی در ساختمان سازی و با وجود گسترش بلند مرتبه سازی، نداشتن راهبرد مناسبی برای تایید آتش نشانی را از چالش‌های پیش روی شهرداری‌ها دانست.

 

* تاریخچه و وضعیت فیزیکی ساختمان‌های نا ایمن مازندران مطالعه می‌شود

رضا علیخانی معاون عمرانی استاندار مازندران در نشست کارگروه ساختمان‌های ناایمن مازندران با بیان اینکه تاریخچه و وضعیت فیزیکی ساختمان‌های نا ایمن مازندران مطالعه می‌شود، گفت: در شناسایی ساختمان‌های ناایمن، توجه به بستر، عرصه، مقاومت و استحکام بنا‌ها مورد توجه قرار می‌گیرد و در این دو صورت می‌توان تصمیم گرفت که ساختمان‌ها از ایمن کافی برخوردار هستند یا ناایمن هستند.

 

او با اشاره به اینکه این دو کار باید با دامنه وسیع تحقیقاتی انجام شود، افزود: پهنه بندی به ویژه برای شهر‌های بزرگ به سرعت انجام شود و در مطالعه نیز ریسک‌های مربوط به ایمنی ساختمان به حداقل برسد.

معاون عمرانی استاندار مازندران از آغاز طرح شناسایی ساختمان‌های ناایمن در شهر‌های بالای ۲۰۰ هزار نفر استان خبرداد و یادآورشد: در این شهر‌ها ساختمان‌های مرتفع با جمعیت بالا و اماکن عمومی که امنیت مردم را به خطر می‌اندازد و احتمال فرونشست و رانش را دارند در اولویت شناسایی قرار بگیرند.

 

علیخانی با بیان اینکه بنا‌های قدیمی و تاریخی که ناایمن هستند، ایمن سازی شوند، گفت: هم زمان نیز اصلاح بافت فرهنگی و تاریخی این اماکن برای ایجاد مرکز تفریحی و تجاری انجام شود.

 

وی با اشاره به اینکه دلایل نا ایمن بودن ساختمان‌ها که بر اساس شاخص‌های اعلام شده تعیین شد است باید برای آن‌ها تصمیم گرفته شود تا کار آغاز گردد، افزود: تصمیم گیری برای ساختمان‌های شهرستان‌ها از جلسات بعد با حضور شهرداران آغاز می‌شود.

 

معاون عمرانی استاندار مازندران از بررسی ۳ موضوع ساختمان‌های ناایمن، فرونشست و حریق در کارگروه خبر داد و گفت: ساختمان‌ها به سه دسته ویژه، مهم و حساس تقسیم می‌شوند و اولویت با ساختمان‌های بلند مرتبه و مهم است تا در جلسات کارگروه مطرح شود.

 

وی با بیان اینکه کمیته پایش ساختمان‌های ناایمن راه اندازی و فعال شود، افزود: آمل، بابل، قائم‌شهر و ساری ۴ شهر اولویت اجرای طرح است و آغاز کار از ساری به عنوان مرکز استان خواهد بود.

 

معاون عمرانی استاندار مازندران با اشاره به اینکه همه جوانب از مسائل معیشتی و کسب و کار نیز در حین مطالعات ساختمان‌ها دیده می‌شود، تصریح کرد:تصمیمات باید مبنای بر عقل، خرد و تجربه باشد و ساختمان‌ها از لحاظ فنی و عمرانی به صورت دقیق بررسی شود.

علیخانی از رصد و پایش ساختمان‌های ناایمن در شهرستان‌ها و کدگذاری و لکه گذاری جهت طرح در کارگروه تصمیم گیری برای آن‌ها خبر داد و یادآورشد: ساختمان‌های با ناایمنی بالا پلمپ خواهد شد و دستگاه‌های نظارتی و قضایی نیز جهت بررسی دقیق به کارگروه دعوت می‌شوند.

 

وی گفت: تمامی جوانب از تاسیسات تا ابنیه بررسی و از افراد بهره بردار در این ساختمان‌ها نیز کسب اطلاعات می‌شود تا نقاط بحرانی و ایرادات ساختمان به صورت اصولی و ریشه‌ای شناسایی شود.

 

همان طور که گفته شد متاسفانه مسئولان پس از آنکه این بمبهای ساعتی فعال شدند به فکر استحکام ساختمان‌ها می‌افتند و دوباره چند ماه بعد از حوادث پلاسکو و متروپل فاجعه از یادشان می رود. مسئولان استان مازندران با توجه به شرایط استان باید در این زمینه اقداماتی انجام دهند تا شاهد متروپلی دیگر در مازندران نباشیم.