تیرنگ:
یکی از موضوعاتی که سال گذشته وزارت آموزش و پرورش را با چالش مواجه کرده بود؛ موضوع نیروهای خرید خدماتی بود که بر اساس قانون استفاده از آنها برای وزارت آموزش و پرورش ممکن نبود.
آن طور که رسانهها گزارش دادهاند در حالی که وزارت آموزش و پرورش در سالهای اخیر با کمبود شدید نیرو مواجه است؛ بر اساس قانون تنها از دو مسیر دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی و آزمونهای استخدامی میتواند نیروی مورد نیاز خود را جذب کند و جذب نیرو غیر از این دو راه غیر ممکن و غیر قانونی است.
با این حال تعداد زیادی از معلمان حق التدریسی و خرید خدماتی در چند سال اخیر خواستار این مسئله بودند که بدون برگزاری آزمون استخدامی به صورت رسمی عضو آموزش و پرورش شوند. این افراد به دلیل اینکه چند سال از عمر خود را در کلاسهای درس گذرانده بودند این توقع را از نظام آموزش کشور داشتند که بدون برگزاری آزمون استخدامی آنان را جذب کند و یا حداقل یک آزمون استخدامی جداگانه برای آنان در نظر گرفته شود به طوری که اکثریت آنان جذب وزارت آموزش و پرورش شوند.
طرف قرارداد بسیاری از این معلمان خرید خدماتی، ادارات کل آموزش و پرورش شهرستانها بودند و در بسیاری از موارد این معلمان از عدم پرداخت چندین ماهه حقوق و مزایای خود شکایت داشتند.
۱۱ آبان ۱۴۰۲ بود که وزیر آموزش و پروش گفت: اگر سازمان اداری و استخدامی اجازه بدهد، میتوانیم معلمان خرید خدمت خود را بصورت «قرارداد کار مُعین» پذیرش کنیم.
رضا مراد صحرایی در حاشیه برگزاری «گردهمایی بزرگ نومعلمان تمدنساز استان اصفهان” در پاسخ به وضعیت معلمان خرید خدمت به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: قانون اجازه نمیدهد در مسیری غیر از آزمون، معلمی را جذب کنیم اما این مساله را در مجلس با اعتقاد عرض کردم که ما آمادگی داریم تا معلمانی را که گزینش شده و عملکرد آنها به تایید رسیده است، جذب کنیم.
وی تصریح کرد: البته سازمان اداری و استخدامی باید مجوز بدهد تا ابتدا بصورت قرارداد کار معین، آنها را تبدیل وضعیت کنیم.
وزیر آموزش و پرورش اضافه کرد: در سالجاری نیز چهار هزار نفر از این معلمان پذیرفته شدند و درواقع آزمون امسال طوری طراحی شده بود که معلمان خرید خدمت امتیاز بیشتری داشته باشند.
صحرایی بیان داشت: تا زمانی که این معلمان در آزمون استخدامی قبول شوند، پیشنهاد ما این است و این آمادگی را هم در وزارتخانه داریم که این افراد بصورت قرارداد کار معین به فعالیت خود ادامه دهند تا با آسودگی خاطر به فعالیت آموزشی بپردازند.
*آخرین وضعیت تبدیل وضعیت معلمان خرید خدماتی
بنابر اظهارات معاون حقوقی و امور مجلس وزیر آموزش و پرورش، گرچه رایزنی بین وزارت آموزش و پرورش و سازمان اداری و استخدامی در خصوص تبدیل وضعیت معلمان خرید خدمات آموزشی به قرارداد معین انجام شده اما تا لحظه این پیگیری به نتیجه نرسیده است و از طرفی مجوز جذب حدود ۲۰ هزار نیروی خدماتی و سرایداری برای مدارس صادر شده اما همچنان در خصوص شیوه به کارگیری، درصد جذب، سهمیه آزاد یا غیرآزاد و جذب از طریق آزمون این نیروها ابهام وجود دارد.
قاسم احمدی لاشکی در گفتوگویی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۲۰ هزار معلم خرید خدمات آموزشی داریم، اظهار کرد: وزیر با سازمان امور اداری و استخدامی مکاتبه کردند تا این نیروها را تبدیل به قرارداد معین کنیم اما تا این لحظه هنوز خروجی این امر به دست ما نرسیده است.
وی نسبت به تعیین تکلیف معلمان خرید خدمات آموزشی اظهار امیدواری کرد و گفت: این تعیین تکلیف هم خواسته مجلس و وزارت آموزش و پرورش و هم خواسته معلمان است. اگر سازمان امور استخدامی و برنامه و بودجه همراهی کنند تعیین تکلیف این حدود ۲۰ هزار نفر به نتیجه می رسد. امسال نیروی خرید خدماتی جدیدی جذب آموزش و پرورش نشد اما آنهایی که از گذشته با ما همکاری هستند امسال نیز در مدارس ماندند و درحال همکاری با آموزش و پرورش هستند.
معاون حقوقی و امور مجلس وزیر آموزش و پرورش در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر آخرین وضعیت جذب نیروی خدماتی و سرایداری در مدارس نیز تصریح کرد: مجوز عددی حدود ۲۰ هزار نیروی خدماتی و سرایداری برای مدارس به ما داده شده است اما هنوز در خصوص شیوه به کار گیری و جذب این افراد ابهام وجود دارد. در حال رایزنی هستیم تا شیوه به کارگیری اعم از اینکه از طریق آزمون داخلی باشد یا خیر، چگونگی درصدهای جذب افراد از طریق سهمیه آزاد یا غیر آزاد و… مشخص شود. از این رو هنوز در شیوه جذب و به کار گیری این افراد ابهام وجود دارد.
لاشکی همچنین در پاسخ به سوالی دیگر درباره تعیین سقف سنی ورود به دانشگاه فرهنگیان، توضیح داد: همچنان همان مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش یعنی ۲۴ سال برای دوره تعهد دبیری و ۴۰ سال سن برای آنهایی که از طریق ماده ۲۸ و با مدرک لیسانس جذب آموزش و پرورش می شدند، در این رابطه پابرجاست. در خصوص رای دیوان عدالت اداری هم هماهنگ کردیم و درخواست اعمال ماده ۹۱ دادهایم. این درخواست هم اکنون در هیات عمومی دیوان عدالت اداری است و دوستان در حال بررسی هستند.
وی درباره اینکه گفته میشود سقف سنی باعث میشود بعضا افراد با اختلاف یکی دو روز نتوانند وارد آموزش و پرورش شوند، ادامه داد: نباید در عدد خیلی ریز شد، بالاخره آن کسی که نمره ۹.۷۵ بگیرد فقط ۰.۲۵ نمره میخواهد تا ۱۰ گرفته و قبول شود. ۱۰ نمره قبولی و ۹.۷۵ نمره قبولی نیست. در این خصوص هم اگر سن افراد از آن عدد تعیین شده بالاتر باشد ولو اینکه یک روز بالاتر باشد، اجازه قانونی برای جذب فرد را نداریم مگر اینکه قانون به ما این اذن را دهد.