تیرنگ:
وقتی از سالمندی صحبت میشود، نام مازندران هم از نگاه آماری خودی نشان میدهد. استان ما استانی سالمند محسوب میشود و رشد جمعیت سالمند آن نیز قابل توجه است. هر روز در خیابانها و پارکهای شهر و روستاهایمان سالمندان را میبینیم که دور هم جمع میشوند و دقایقی را میگذرانند. برخیها هم دقایق و ساعاتی را به تنهایی سپری میکنند. کافی است یک سری به یک پارک بزنیم تا هم آنها و هم آینده خودمان را ببینیم.
آفتاب کمکم در حال طلوع کردن است که آقای خدمتگزار که متولد سال ۱۳۳۲ است میگوید از سال ۴۲ مشغول کار بوده است و در کار باغداری و کشاورزی کمک حال پدرش بوده است.
خدمتگزار که میگوید از سال ۶۰ وارد بازار کار شده و در یکی از ادارات مشغول خدمت شده است.
با او هم کلام میشوم از هوای دلربای پاییزی میگویم، با لبخندی سن و سالم را میپرسد. وقتی میگویم سی سال دارم از شغل و وضعیت تاهل و… میپرسد پاسخ سوالش را میدهم.
او میگوید ده سال است که همسرش فوت کرده و فرزندانش برای او غذا تهیه میکنند. او از اینکه تنها شده دلگیر است و از این میگوید که دوست ندارد دوباره ازدواج کند چون هیچکسی برای او محبوبه خانم نمیشود.
دکترها میگویند، قلبش بیمار است، از طرفی چشمهایش کمسو شده است، چشم راستش آب مروارید آورده است.
او که حالا خرج و دخلش با هم هم خوانی ندارد از این میگوید که فرزندانش به سختی کار پیدا کردهاند.
آقای رجبی که کنار آقای خدمتگزار نشسته است هم وارد صحبت هایمان میشود.
او تا پنج سال پیش مشغول کار کردن بوده است و حالا نیز برای اینکه حوصله اش در خانه سر میرود به اینجا آمده است.
آقای رجبی ۶۰ سال دارد، از وضعیت اقتصادی گلایه دارد و میگوید که با این شرایط ازدواج، فرزند آوری و خرید مسکن در رویای جوانان باقی می ماند.
او هم همسرش را چند سال پیش بر اثر کرونا از دست داده است و خودش برای خودش غذا تهیه میکند و کارهای منزل را انجام میدهد.
آقای رجبی میگوید حتی زمانی که همسرم در قید حیات بود هم باور داشتم باید کار خانه را با هم انجام دهیم.
پیرشدن آدمهایی که دوستشان داریم همیشه آزار دهنده است. همه ما در اطرافمان افرادی داریم که پیر میشوند و کم کم توانشان را از دست میدهند.
افزایش 10 درصدی ازدواج
«مجتبی فاطمی» مدیر کل ثبت احوال مازندران با بیان اینکه از سال 95 تاکنون نرخ باروری و فرزندآوری در استان روند کاهشی دارد، گفت: طبق برنامه اتاق رصد، افزایش 10 درصدی ازدواج و 30 درصدی تولد برای سال جاری پیش بینی شده است.طبق گفته این مقام مسئول، بررسی آماری نشان می دهد که ازدواج و ولادت در مازندران از سال 95 رو به کاهش است و 35 درصد ازدواج ها در مازندران از سال 95 تا کنون یا اصلا صاحب فرزند نشده اند و یا تک فرزند هستند. وی با بیان اینکه هوشیارسازی مردم نسبت به اهمیت جوانی جمعیت مازندران را همه باید جدی بگیریم، افزود: سال گذشته 16هزار و 790 واقعه ازدواج در استان به ثبت رسیده است که این رقم نسبت به سال 1401 که 18 هزار و 940 واقعه بوده، کاهش پیدا کرده است.
✓ مازندران دومین استان سالمند است
فرشته پازوکی، مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه بانوان پیشران مسائل مختلف در حوزه های مختلف هستند، اظهار کرد: سه مسئله مهم کشور مسئله جوانی جمعیت، خانواده و زیست عفیفانه و راه اندازی کسب و کار پایدار خانواده محور با اولویت زنان به عهده ما گذاشته شد.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران با بیان اینکه مازندران دومین استان سالمند است، گفت: با اقدامات انجام شده در حوزه جمعیت جلوی شیب گرفته شد.
او افزود: ۶ کمیته اطلاع رسانی، مردمی، آموزش و سلامت و حمایتی برای تسهیل گری در امر ازدواج، فرزندآوری و خانواده تشکیل شد و به دنبال آن هستیم با اجرای طرح فتان در محله به محله استان مشکل عدم فرزندآوری را پیدا کنیم.
پازوکی از فعالیت ۲۰۰ نفر به عنوان راهبران طرحهای جوانی جمعیت در استان خبر داد و اظهار داشت: هوشیار سازی مسئولان از وضعیت پیری جمعیت و لزوم ازدواج و فرزند آوری نیز بسیار مهم و ضروری است.
پازوکی با بیان این که هوشیار سازی طرحهای جوانی جمعیت در بین فرماندهان سپاه، ائمه جماعت مساجد و بهورزان در روستاهای مازندران در حال انجام است، ادامه داد: باید اقدامات عملی علاوه بر تسهیل در امر ازدواج، بستههای تشویقی اقتصادی معیشتی، سلامت و بهداشت را برای فرزند آوری در نظر بگیریم.
وی با بیان این که بیش از هفت هزار ساعت برای اجرای طرحهای جوانی جمعیت کشور کار میدانی در دولت سیزدهم عملیاتی شده است، گفت: ساختار جمعیتی از ازدواج شروع میشود، بنابراین شاخص ازدواج، باروری، ناباروری، فاصله ازدواج و فرزندآوری، سقط جنین و طلاق از مقولات مهم در رسیدن به شاخصهای مطلوب جوانی جمعیت است.
این مسئول با ذکر این نکته که احصاء مشکلات جوانی جمعیت در محلات شهرها و روستاهای مازندران انجام شده است، گفت: اتاق رصد وضعیت جمعیت شهرستانهای مازندران ۲۷ شاخص جوانی جمعیت را در استان احصاء کرده است.
سالمندان و بازنشستگان كوله باری از تجربه حاصل از حداقل نیم قرن زندگی در دنیای پر تلاطم بشری را به همراه دارند كه استفاده از تجربیات آنان می تواند برای نسل جوان مفید و چراغ راه باشد.
استفاده از تجربه دیگران در پیمودن مسیر رشد و تعالی و پیشرفت سفارش همه ادیان الهی بویژه دین اسلام، بزرگان و عالمان است، هرچند در گرفتاری های زندگی شاید كمتر بكار بسته شود.
افراد سالمند و به اصصلاح مو سپید جامعه سرد و گرم روزگار را چشیده و كوله باری از تجربه در زندگی فردی و اجتماعی را به همراه داشته و حاضرند آن را به رایگان در اختیار دیگران قرار دهند، اما ما فراموش می كنیم كه به تجربیات و خود این بزرگان نیازمندیم.
پدر و مادر، پدربزرگ و مادربزرگ از نخستین سالمندان و بزرگان هر خانواده ای هستند كه می توان از تجربیات با ارزش آنان كه دلسوزانه در اختیار فرزندان می گذارند، به بهترین شكل در زندگی فردی و اجتماعی استفاده نمود.
آنچه مسلم است دوران سالمندی و كهولت سن یكی از ادوار زندگی و به عبارتی ایستگاه آخر زندگی جوانی است كه در پس دوران های ‘كودكی، نوجوانی، جوانی و میانسالی’ به سراغ انسان می آید و هیچ گریزی نیز از آن نیست، اما بكار بستن تجربه آنان جوانی و سالمندی ما را شاید آسانتر و پربار تر كند.
چین و چروك صورت، موی سپید، آهسته و لرزان قدم برداشتن، بهره مندی از عینك و عصا برای كمك به دیدن و راه رفتن، پوشیدن لباس های نامتعارف فصل، داشتن كلاه بر سر و شال به كمر و بعضا خمیدگی پشت از جمله ویژگی های افراد پا به سن گذاشته است.