محمد جویباری، مدیر مسئول تیرنگ:
آقای رئیس جمهور!
خبر گرانی و کمیابی دارو چند سالی است که با ظهور کرونا و بیماریهای فصلی، تکرار میشود. با حذف ارز ترجیحی در سال ۱۴۰۱ قیمت دارو با رشد بیشتری افزایش یافت. اگرچه تلاشهایی برای کنترل قیمت دارو نظیر طرح دارویار نیز اجرا شد اما قیمت دارو هنوز به طور کامل کنترل نشده و گرانفروشی شرکتهای داروسازی و داروخانهها ادامه دارد.
از تحریمهای دارویی علیه بیماران ایرانی که جنایت علیه بشریت است، چیزی نمیگویم که خود مثنوی هفتاد من است.
آقای رئیس جمهور، رنج مضاعفی که بیماران خاص در گذرگاه کمبود، گرانی و تحریم دارو تجربه میکنند درد بی درمان دیگری است.
برای مثال از بیمار تالاسمی میگویم؛ این بیماران به علت کمخونی، نیاز مداوم به تزریق خون دارد و نتیجهی تکرار تزریق خون، افزایش آهن بدن است این مسئله بیمار را ملزم به استفادهی یک دارو به نام آهنزدا میکند. دارویی که نوع داخلی آن با بدن برخی بیماران سازگاری ندارد و موجب تشدید درد میشود و همچنین نمونهی خارجیاش در دسترس نیست. دغدغهی تامین دارو همراه همیشگی بیماران شده که حتی اگر هم پیدا شود، هزینهی زیادی را باید پرداخت کنند. گاهی ناتوان از تامین دارو، از خیر ادامهی روند درمان میگذرند.
از طرفی با وجود وعدههای مکرر مسئولان درباره مهار تورم و گرانی، مردم از جهش روزانه قیمت انواع مواد غذایی، کالاها و خدمات گلایه میکنند و زور نظارتها هم به گرانیها نمیرسد.
در کنار این موضوع، کمبودهای دارویی نیز درد مضاعفی بر گرانی هاست.
آقای رئیس جمهور، اخیرا موانع قضایی جهت دسترسی به معادل یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار از داراییهای ارزی بانک مرکزی ایران در کشور لوکزامبورگ برطرف شد، از طرفی ۶ میلیارد دلار از منابع ارزی ایران در کره جنوبی آزاد شده و در اختیار طرف ایرانی قرار گرفته است. در این میان ارزهای ایران در ترکیه و ژاپن نیز به میزان ۶.۷ میلیارد دلار در حال مذاکره برای آزادسازی است و با دسترسی کشورمان به این منابع و منابع دیگر آزاد شده میزان ارزهای آزاد شده به ۲۵.۱ میلیارد دلار خواهد رسید.
این منابع میتواند تسهیل کننده و تقویت کننده بانک مرکزی در کنترل بازار ارز بوده و نیازهای بازار ارز را تأمین کند، بخشی از این پول هم میتواند در تامین مالی برای خرید دارو هزینه شود، اما با این وجود امروز شاهد کمبود دارو و گرانی آن هستیم.
آقای رئیس جمهور! در روزهایی که گذر مردم بیشتر از دوران قبل از کرونا به داروخانهها افتاده است، انگار مسئولی متوجه این نکته نشده است که قیمت برخی اقلام دارویی به صورت خزنده و آرام آرام افزایش یافته است!
کنترل افزایش قیمت داروها برای بیماران و افزایش شدید مطالبات داروخانهها از بیمه ها از علل این موضوع است.
آقای رئیس جمهور! آیا وقت آن نشده که برای مهار قیمت دارو اقدام کنید؟!
یادتان نرود عدم توان مردم برای خرید داروهای ضروری بیماران و آسیب به زنجیره تامین دارو استخوان مردم را میشکند. لطفا شما مرهم درد مردم باشید