تیرنگ نیوز- گروه سلامت: بر اساس آمارهای رسمی کشور، مازندران بالاترین میزان چاقی را در بین استان های کشور دارد و اردبیل، گیلان و سمنان در رتبه های بعدی قرار دارند.
اگرچه در استان مازندران با توجه به نوع تغذیه وعادات غذایی بعضا نامناسب، چاقی رواج بیشتری دارد، اما این معضل فقط مختص مازندران یا ایران نیست بلکه مشکل رو به رشد جامعه امروز و در حال تبدیل شدن به یک اپیدمی جهانی است که نیاز به مراقبت و توجه بیشتری دارد.
طبق آخرین آمارهای مربوطه، بیش از نیمی از جمعیت کشورمان دچار اضافه وزن و چاقی هستند و در این میان، حدود 30 درصد از مردم کشورمان چاقی واضح دارند.
این در حالی است که شیوع چاقی در میان کودکان و نوجوانان نیز رو به افزایش هست. چرا که آخرین آمارهای ارائه شده خبر از آن دارند که ۹۱ درصد دانش آموزان استان از فقر حرکتی رنج می برند!
همچنین بر اساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دست کم 20 درصد نوجوانان و دانش آموزان استان دچار چاقی شکمی هستند و استمرار بیماری کرونا، تعطیلی مدارس و کاهش خروج از منزل به تشدید آن منجر می شود.
نکته تاثربرانگیز ماجرا اینجاست چاقی به هر علتی که ایجاد گردد بیماری ها و عوارض بسیاری را با خود به ارمغان می آورد. بروز دیابت، فشار خون بالا و افزایش خطر سکته های قلبی و مغزی، بیماری های مفاصل، سنگ کیسه صفرا، افزایش ابتلا به بیماری و نارسایی کبدی و افزایش خطر ابتلا به سرطان های کلیه، رحم و روده بزرگ، تنها بخشی از این عوارض و بیماری ها هستند.
البته به اذعان کارشناسان مربوطه، راه های متفاوتی برای پیشگیری و کنترل چاقی مردم مازندران وجود دارد که متعادل نگه داشتن وزن یکی از موثرترین آن هاست. یعنی در صورت اضافه وزن، کاهش آن با هدف کم کردن 10 % وزن اولیه و به صورت کاهش 5/0 تا 1 کیلوگرم در هفته توصیه می شود.
پرداختن به فعالیت های بدنی با انجام ورزش متناسب با سن و شرایط جسمی، تنظیم برنامه غذایی و اصلاح رفتارهای غذایی از دیگر راه های مهم است که عموما برای پیشگیری و کنترل چاقی، کاهش مصرف موادغذایی پرانرژی مثل کاهش مواد قندی، چربی و روغن و تغییر شیوه زندگی توصیه می شود.
توصیه کارشناسان مربوطه این است که هم استانی های ما عادات خوردن را تغییر دهند و تعداد وعده های غذا را در روز افزایش و حجم هر وعده را کم کنند. مثلا مصرف یک لیوان آب چند دقیقه قبل از صرف غذا به کاهش اشتها کمک می کند.
همچنین کشیدن غذا در ظرفی کوچک تر و خوردن آرام آن ، استفاده از ماست کم چرب، سبزی یا سالاد، ابزارهای مناسبی برای پرهیز از پرخوری و سیرشدن در زمان مناسب هستند.
مصرف کمتر نان های فانتزی مثل انواع باگت و ساندویچی و درعوض استفاده از نان های تهیه شده از آرد سبوس دار مانند نان جو و سنگک توصیه می شود.
کاهش مصرف روغن، سوسیس، کالباس، خامه، سرشیر، چیپس، پفک، سس ها، کله پاچه، مغز، دل و قلوه که حاوی مقادیر زیادی چربی هستند از نکات مهم دیگری هستند که توصیه می شوند.
البته مرکز بهداشت استان برای کنترل وضعیت چاقی و تغییر عادات بد غذایی، اقداماتی در دست انجام دارد که اجرای برنامه «طرح تحول نظام سلامت با بکارگیری کارشناسان تغذیه» در سطح کشور، اجرای برنامه «کنترل و پیشگیری اضافه وزن و چاقی کودکان»، برگزاری «پویش های تغذیه» و «برنامه های حمایتی مادران و کودکان اشاره کرد. از مهم ترین آن هاست.
ضمن اینکه اقدامات پیشگیرانه ای چون اصلاح باورها و رفتارهای غلط تغذیه ای، انجام مداخلات آموزشی و فرهنگسازی استفاده از غذاهای سالم در سفره غذايی خانوارها را می توان با توجه بیشتری در دستور کار قرار داد تا نتایج بهتری حاصل شود.