تیرنگ، سرویس علمی:
کشاورزان و باغداران همیشه نگران بلایای هستند که بر سر محصولاتشان می آید از سیل تا خشکسالی و مگس مدیترانه مهمان ناخواندهای که بر سر سفره توليد باغداران جا خوش كرده و چنان همه چيز را به هم ريخته و درنورديده كه در كمال ناباوری از اعجاز اين جثه كوچك، بیم نابودی کامل باغهاي سرسبز و آبادمان میرود!
آفتی ویرانگر که باغهای مرکبات را تهدید می كند، آفتی كه باغداران اطلاعات درستی از آن ندارند و نمیدانند در مقابل اين هيولای كوچك چه بايد بكنند: مگس مدیترانه ای!
اين آفت به باغ های اکثر باغداران خسارات هنگفتی وارد کرده و نتيجه زحمات چندین ماه شان را طی چند روز هدر داده و از نظر اقتصادی و روحی لطمات زيادی بر آنها تحمیل میکند.
جعفر پرسم یکی از باغداران باسابقه است که می گوید: چند سال پیش وقتی دیدم نارنگیهای چندین درخت باغم زرد شده و ریزش کرده آنجا متوجه شدم مگس مدیترانه ای به باغ من هجوم آورده و برای کنترل این بیماری سمی گرفتم که باید درون بطری های آب معدنی یا نوشابه بریزم و بعد روی هر درخت بگذارم تا مگس که بوی این سم را دوست دارد به درون بطری رفته و از بین برود.
اسدی یکی از باغداران هم می گوید: در سالهای قبل کارشناسان به من گفتند میوه های پوسیده را جمع آوری و در زیر نیم متر خاک در گودالی دفن کنم،نمی دانم واقعا با این شیوه مگسها از بين میروند يا نه؟
✓ مگسی 4 میلی متری، خسارتی میلیاردی
کارشناسان معتقدند مگس میوه مدیترانهای که به مگس میوه و یا مگس مرکبات معروف است،یکی از آفات مهم و خطرناک میوه است.
مگس بالغ به طول 5-4 میلی متر به رنگ زرد، سفید و سیاه با سری زرد رنگ و بزرگ با یک نوار قهوه ای روشن است .
اندازه بدن حشره ماده به علت وجود تخم ریز بزرگ تر از حشره نر می باشد. تخم مگس به شکل دانه برنج و بیضی کشیده و کمی خمیده به طول 9/0 – 7/0 میلی متر به رنگ سفید شیری بوده و روی آن نقش و نگارهای تور مانند وجود دارد .
کارشناسان باغبانی معتقدند دما و رطوبت مناسب برای افزایش زادآوری و وجود میزبان های حساس رسیده نظیر هلو، شلیل، سیب و میوه های در حال رسیدن به ویژه خرمالو و پرتقال های تابستانه ازدیاد نسل و طغیان آفت مگس میوه مدیترانهای و در نهایت خسارت روی مرکبات دور از انتظار نیست.
از آن جایی که در آستانه برداشت نارنگی های زودرس قرار داریم، باغداران مازندران باید نسبت به خطر طغیان آفت مگس میوه به خصوص حدود ۱۲هزار هکتار از نارنگی های زود رس که از نیمه دوم شهریور ماه به مرحله برداشت میرسد، هوشیار باشند.
در این پیوند مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نکا از ردیابی آفت مگس میوه مدیترانهای در ۳ هزار و ۷۰۰ هکتار از باغهای این شهرستان خبر داد.
سعید صمدی زرینی با اشاره به جمعیت بالا و گذراندن یک سال پر مخاطره در بحث ردیابی و مبارزه با مگس میوه مدیترانهای در باغات مرکبات شهرستان نکا، گفت: ۳ هزار و ۷۰۰ هکتار از باغات این شهرستان از مگس میوه مدیترانهای ردیابی شد.
این مقام مسوول افزود: با فعالسازی چهار ایستگاه پیش آگاهی در حوزه این مدیریت و مراکز ۲ گانه منطقه دشت جهاد کشاورزی این شهرستان و نصب ۴۰ عدد تلههای فرمونی به همراه کارت زرد، تلههای جلب کننده غذایی (بیولور)، تلههای “سراتراپ و سراتینکس” ردیابی انجام میشود.
وی تصریح کرد: برای مدیریت و پیشگیری از افزایش جمعیت مگس میوه مدیترانهای در سالجاری، باغداران باید رعایت بهداشت کف باغ، جمع آوری و دفن میوههای ریخته شده در پای درختان در عمق ۵۰ سانتی متری خاک و کنترل علفهای هرز در باغات را جدی بگیرند.
✓سومین آفت مهم جهانی در محصولات باغی
در این پیوند رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در جریان رزمایش سراسری پدافند غیرعامل مدیریت مگس میوه مدیترانهای با اشاره به جایگاه این آفت به عنوان سومین آفت مهم جهانی در محصولات باغی، گفت: مگس میوه مدیترانهای میتواند خسارات جدی به باغات مرکبات وارد کند و به همین دلیل، مبارزه با این آفت از اهمیت بالایی برخوردار است.
بابک مومنی با بیان اینکه گرمای بیسابقه زمستان منجر به افزایش نسل این آفت شده است، افزود: مبارزه با مگس میوه مدیترانهای عزم همگانی کشاورزان را میطلبد و همه باغداران باید با رعایت بهداشت باغات خود، در کنترل این آفت نقشآفرینی کنند.
وی در ادامه به اقدامات انجام شده در راستای مبارزه با مگس میوه مدیترانهای اشاره کرد و گفت: تاکنون اقدامات مختلفی از جمله آموزش کشاورزان، توزیع سموم و تلههای فرمونی، رهاسازی زنبور تریکوگراما و … برای مبارزه با این آفت انجام شده است.
وی در پایان از همه کشاورزان، باغداران و مردم مازندران خواست که با همکاری جهاد کشاورزی و سایر دستگاههای ذیربط در مبارزه با مگس میوه مدیترانهای تلاش کنند و این آفت را به عنوان یک تهدید جدی برای کشاورزی و اقتصاد استان تلقی کنند.
طبق آمارهای رسمی، مجموع باغ های مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند. همچنین از مجموع باغ های مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند