تیرنگ نیوز- سرویس محیط زیست: هر ساله معمولا با سرد شدن هوا، شاهد حضور پررنگ پرندگان مهاجر در مازندران به دلیل آب و هوای بی نظیر آن به عنوان استانی معتدل و به اصطلاح چهار فصل هستیم.
استانی که از لحاظ جغرافیایی در شمال کشور و متصل به دریای خزر واقع شده و از زیستگاه ها و تالاب های بی نظیری برخوردار است.
یکی از این تالاب های زیبا، تالاب میانکاله است و به گفته کوروس ربیعی مسئول حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران (در گفتگو با فارس) از همان روزهای نخستین مهاجرت پرندگان، گروهی از مرغابیها و خوتکاها وارد تالاب میانکاله شدند.
اما مساله ای که هر ساله درباره این پرندگان مهاجر مطرح می شود موضوع بیماری و تلفات آن هاست. با اینکه هر ساله بر حمایت همه جانبه از پرندگان مهاجر در میانکاله، فریدونکنار، سرخرود، محمودآباد و دیگر نقاط مساعد مازندران تاکید می گردد اما متاسفانه این ظرفیت بزرگ، امروز به عنوان چالشی جدی برای زیست این پرندگان نادر گشته و امسال نیز این ماجرا تکرار شد!
فریدونکنار و محمودآباد نخستین و دومین کانون آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در مازندران بودند و تلفات پرندگان به میانکاله نیز سرایت کرده، اگرچه رضوانی مدیر کل دامپزشکی مازندران به تازگی در 12 بهمن ماه اعلام کرده مرگ پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله و خلیج گرگان به علت آنفلوانزای فوق حاد پرندگان و نیوکاسل نبوده و دلایل دیگر در حال بررسی است، اما همچنان شاهد تلفات پرندگان در این تالاب هستیم.
آمار رسمی اعلام شده توسط حسینعلی ابراهیمی کارنامی مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در 11 بهمن امسال بر این قرار است: «بر اساس پایشهای مستمر و روزانه از سطح تالاب میانکاله و خلیج گرگان، متاسفانه در سه روز گذشته ۴۲ قطعه پرنده مهاجر آبزی از گونههای چنگر معمولی و فلامینگو تلف و از سطح خلیج جمع آوری شدند. کارشناسان دامپزشکی برای نمونه برداری و ارسال نمونهها به آزمایشگاه دامپزشکی تهران اقدام کردنده اند که نتیجه این بررسیها متعاقبا اعلام خواهد شد». به نقل از باشگاه خبرنگاران
تا اینکه روابط عمومی اداره کل محیط زیست مازندران اعلام کرد: «عملیات پایش و جمع آوری لاشه پرندگان مهاجر آبزی توسط محیط بانان یگان حفاظت محیط زیست شهرستانهای گلوگاه و بهشهر امروز یکشنبه ۱۲ بهمن ماه ۹۹ نیز انجام و لاشه ۷۵ قطعه پرنده مهاجر آبزی از گونههای چنگر معمولی و فلامینگو تلف شده از سطح خلیج گرگان جمع آوری شدند که با احتساب تلفات سه روز گذشته، مجموع تلفات پرندگان مهاجر جمع آوری شده، به عدد ۱۱۷ لاشه رسیده است».
انتشار چنین خبرهای ناخوشی از میانکاله، موجب نگرانی دوستداران محیط زیست و مردم گردیده و واکنش های منفی آن ها را در فضای مجازی و حقیقی در پی داشت.
این در حالی است که مدیر کل دامپزشکی مازندران از مردم خواست تا هر گونه تلفات غیر عادی پرندگان مهاجر آبزی در تالابها و آب بندانها را به ادارات دامپزشکی و یا محیط زیست گزارش دهند و از رسانههای استان نیز درخواست کرد تا برای جلوگیری از تشویش اذهان عمومی اخبار مربوط به آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را از دامپزشکی پیگیری کنند.
پارسال نیز از سوم بهمن ماه سال تا 24 اسفند، طبق آمار رسمی اعلام شده توسط خبرگزاری ایرنا، حدود ۳۷ هزار بال پرنده مهاجر از ۱۲ گونه از پرندگان مهاجر زمستان گذران در تالاب بینالمللی میانکاله تلف شدند که دامپزشکی آن را به علت بوتولیسم نوعی مسمومیت غذایی، اعلام کرد و پس از حدود ۵۰ روز به طور کامل خاتمه یافت.
موضوعی که معمولا هر ساله به علت مواردی چون عدم برنامه ریزی صحیح، نبود همکاری لازم بین نهادهای زیربط، عدم تشکیل ستاد استقبال، عملکرد ضعیف محیط زیست، عدم حمایت های مالی، کمبود منابع غذایی، هجمه گردشگران در روزهای تعطیل، زخمی شدن پرندگان در اثر برخورد با کابل های برق، نفوذ شهری به سمت منطقه توریستی، نبود متولی مشخص و.. رخ می دهد.
متاسفانه حتی میزبانی ایران و عنوان بین المللی روز جهانی تالاب ها که نخستین بار 14 بهمن مصادف با 2 فوریه در رامسر برگزار شده بود، نیز نتوانست تاثیری بر این ماجرا داشته باشد و مانع تکرار آن شود!
لازم به ذکر است در حال حاضر ۱۷۱ کشور دنیا با ۲۳۷۵ تالاب به منظور محافظت از تالابها، به عضویت در کنوانسیون رامسر درآمدهاند و تلاشهای بسیاری برای محافظت از آنها انجام میگیرد. البته به جز در ایران!!!
بیشتر بخوانید:
میانکاله تنهاست/ میانکاله دارد می میرد!
ایران نگاه کن/ حریق از شرق به غرب مازندران رسید!
سیر تا پیاز حریق های متوالی میانکاله/ جولان قاچاقچیان و مافیای گراس در شبه جزیره!