بانگ مرگ
بانگ مرگ
سرنوشت میانکاله این روزها موضوع بسیاری از محافل دانشگاهی و زیست محیطی و البته افکار عمومی در مازندران است چراکه یکی از مهم‌ترین زیست‌ بوم‌ حیات‌ وحش جهان، هر ساله با پسروی آب دریای خزر کوچک‌تر می‌شود.

 

تیرنگ:
سرنوشت میانکاله این روزها موضوع بسیاری از محافل دانشگاهی و زیست محیطی و البته افکار عمومی در مازندران است چراکه یکی از مهم‌ترین زیست‌ بوم‌ حیات‌ وحش جهان، هر ساله با پسروی آب دریای خزر کوچک‌تر می‌شود.
تالاب بین المللی میانکاله در شرق مازندران دارای ۴۰ هزار هکتار مساحت آبی است که از دهستان میانکاله در شهرستان بهشهر تا آشوراده در استان گلستان گسترده است، این منطقه به دلیل داشتن پهنه آبی مناسب با ذخایر غذایی غنی و آبزیان همه ساله پذیرای بیش از ۳۰ تا ۴۰ گونه از پرندگان مهاجر زمستان گذران و بیش از ۱۰۰ گونه از پرندگان بومی آبزی و کنارآبزی است.

این تالاب با داشتن پناهگاه حیات وحش به مساحت حدود ۲۸ هزار هکتار و تنوع گیاهی از جمله درختان سازیل و انار وحشی که تغذیه برخی پرندگان را تشکیل می‌دهد توانست بیش از ۵۰۰ گونه جانوری را در خود جای دهد و به نوعی بهشت پرندگان استان نام بگیرد و با این تنوع زیستی به عنوان یکی از ذخیره گاه‌های زیست کره جهان از سوی سازمان‌های جهانی حفاظت از محیط زیست قرار گرفت.

✓ کاهش ۸۵ درصدی آتش سوزی

در این پیوند مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران مهم‌ترین دستاوردهای زیست محیطی دولت سیزدهم در مازندران را در زمینه میانکاله می داند که مصداق آن کاهش آتش‌سوزی‌های مداوم و سریالی در این منطقه است.

عطاءالله کاویان اظهار کرد: با در اختیار قرار دادن امکانات آمار حریق میانکاله ۸۵ درصد کاهش نشان می‌دهد.

وی درباره میانکاله و تغییر کاربری‌های آن با توجه به سفر اخیر دولت سیزدهم به استان، افزود: محیط‌زیست استان را موظف به رفع چالش‌ها و مشکلات اساسی کرد.

کاویان با بیان اینکه طی ۲ سال اخیر اقدامات مناسبی در امر حفاظت محیط‌زیست انجام شده است، اضافه کرد: مهم‌ترین دستاوردهای دولت سیزدهم در زمینه میانکاله بوده که با کاهش آتش‌سوزی‌های مداوم و سریالی در منطقه مواجه بودیم.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران از جذب ۹۳ درصدی مجموع اعتبارات سفر اول دولت سیزدهم به مازندران در حوزه محیط‌زیست خبرداد و گفت: در حوزه کلینیک‌های تخصصی با توجه به اختلافاتی بر حیات‌وحش و انسان، نداشتن مرکز تخصص تیمار و درمان، دو مرکز پناهگاه حیات وحش سمسکنده ساری و چالوس راه‌اندازی شده است.

✓لزوم سازگاری با محیط

فوق دکتری مهندسی عمران- محیط زیست از آمریکا و عضو کارگروه احیای میانکاله بیان کرد: در شرایط فعلی باید با این ماجرا سازگاری داشته باشیم و اجازه دهیم روند طبیعی طی شود و تحت هیچ شرایطی زمین های خشک شده ی میانکاله را تغییر کاربری ندهیم و به مصارف کشاورزی و یا ساخت و ساز نپردازیم.

عزیر عابسی اضافه کرد: هر چند شواهد نشان می دهد که پسروی آب دریای خزر ادامه دار است اما این احتمال هم وجود دارد که بعد از چند سال دیگر روند طبیعی به نفع محیط زیست رقم بخورد و آب سطح دریا بار دیگر پیشروی کند.

وی اظهار داشت: پس آنچه که مهم است حفظ زمین های میانکاله به حالت طبیعی خود است تا بعد از بالا آمدن آب خزر به حالت قبلی خود بازگردد.

این استاد دانشگاه افزود: تمامی پیشنهادهایی که برای احیای میانکاله مطرح می شود موقتی و بسیار هزینه بر است.

عضو کارگروه میانکاله همچنین بیان داشت: لایروبی و اتصال دوباره آب خزر به خلیج گرگان و میانکاله، انتقال آب نیروگاه نکا که از دریای خزر گرفته می شود به این تالاب و پمپاژ آب دریای خزر به میانکاله همه این طرح ها موقتی و در برخی از موارد زیانبار هم خواهد بود.

وی گفت که پمپاژ آب خزر و تبخیر آن سبب شوری بیشتر اراضی خشک شده می گردد که این امر زیانبار خواهد بود.

✓میانکاله کوچک تر می‌شود

عابسی در ادامه اظهار داشت: بدون تردید پسروی آب خزر تاثیرات زیادی برروی کاهش وسعت میانکاله خواهد گذاشت و این رویه ادامه دار خواهد بود و میانکاله کوچک تر می شود.

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل اضافه کرد: کاهش آب میانکاله و تالاب های دیگر حاشیه خزر، شوری آب را به همراه خواهد داشت و با توجه به اینکه رودخانه های بالادست برای مصارف کشاورزی و آب شرب استفاده می شود، شوری این تالاب ها بیشتر خواهد شد.

وی گفت: سرنوشت خلیج گرگان و میانکاله برخلاف تالاب انزلی که از رودخانه های آب شیرین تغذیه می کند به آب دریای خزر ارتباط دارد و نوسانات این دریا برروی میانکاله اثری مستقیم دارد هر چند بخشی از رودخانه ها در منطقه قره سو تا بهشهر به این تالاب سرازیر می شوند اما حجم آن بسیار کم است.

این استاد صاحبنظر در حوزه محیط زیست کشور تصریح کرد: باید اجازه دهیم فرایندهای طبیعی کره زمین طی شود، بنابرین نباید با دخالت های غیر کارشناسی عمق فاجعه را بیشتر کنیم.