تیرنگ نیوز- سرویس اقتصاد: پس از کمبود یا بهتر بگوییم قحطی تاریخی روغن نباتی در کشور، نحوه فروش در واحدهای صنفی و فروشگاه ها دستخوش تغییراتی عجیب شد.
به این ترتیب که پس از جستجوی فراوان در فروشگاه های مختلف، مغازه داران و فروشندگان یا روغنی برای فروش ندارند و یا اگر هم داشته باشند شرط فروش روغن را خرید دیگر کالاها و اقلام مورد نیاز مثل چای، برنج و… از مغازه خودشان قرار داده اند!
شیوه ای که در هیچ کجای دنیا مرسوم نیست و شاید ما تنها مردم جهان باشیم در مواقع حساس و بحرانی به جای اینکه دست هم را بگیریم به فکر منافع شخصی خود می افتیم.
احتکار کالاهای مختلف از مرغ و تخم مرغ گرفته تا روغن و نمک و … در روزهای نامناسب اقتصاد کشور، از گران تر شدن نرخ تاکسی ها در روزهای بارانی گرفته تا چند برابر شدن قیمت هر نوع کالاهای ضروری در هنگام وقوع بلایای طبیعی و غیر طبیعی، نمونه های بارز آن هستند.
با توجه به رویکرد انتقادی تیرنگ و پیگیری مطالبات مردمی تا حصول نتیجه مطلوب، از شهرهای مختلف مازندران گزارشهایی مبنی بر فروش اجباری کالاها دریافت کرده ایم.
آن هم در شرایطی که مسئولان مربوطه کشوری و استانی از ممنوعیت فروش اجباری اقلام خبر داده بودند!
شاید در هر کجای دنیا که اعلام کنید فروشگاه های عرضه محصولات غذایی در اوج تحریم ها و کمبودها به جای آنکه با طرح های حمایتی به کمک مردم بروند، اقدام به فروش اجباری کالاهای خود به مشتریان می کنند اگر به شما پناهندگی ندهند، قطعا منقلب شده و بغض آلود، دست محبت بر سرتان خواهند کشید و با کلماتی چون نازی، طفلکی، بمیرم برات، حیوونکی و… در صدد دلجویی از شما برخواهند آمد!
واقعا چگونه خواهد شد سرنوشت مردمی که در بزنگاهها حتی به خودشان نیز رحم نمی کنند و از مسئولان و مدیران گرفته تا مغازه دار و قهوه چی همه به فکر منافع شخصی و پر کردن جیب خود هستند.
اوایل و پس از قحطی شدید روغن، بسیاری با این تصور که موقتی و استثناست، صرفا در ازای دریافت روغن حاضر به خرید کالاهای دیگر شدند اما گویا خیلی به مذاق و دخل مغازه داران چسبیده که این شیوه همچنان متداول است و ادامه دارد.
حتی شنیده می شود در برخی فروشگاه ها در ازای خرید کالای خاص به شما روغن می دهند. مثلا فکرش را بکنید وارد مغازه ای شوید و درخواست روغن کنید و مغازه دار بگوید فقط در ازای خرید حلوا ارده، شامپوی تخم مرغی یا جرم گیر و حشره کش می توانید روغن دریافت کنید!
قوانلو رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران پیش از این اعلام کرده بود هر گونه فروش اجباری کالا از سوی متصدیان واحد های صنفی و تولیدی ممنوع می باشد و از برخورد جدی بازرسان این سازمان با هر گونه فروش اجباری کالا در استان خبر داده بود.
وی با بیان اینکه طبق بررسی های بعمل آمده تعداد این واحدها بسیار کم! بوده، گفت: «رصد دائمی بازار از سوی بازرسان این سازمان در حال انجام بوده و تا کنون بیش از 15 هزار پرونده تخلف در 8 ماهه ابتدایی سالجاری در استان مازندران تشکیل شده است. مقدار تخلف ریالی ثبت شده این پرونده ها بیش از 668 میلیارد بوده که کلیه پرونده های متشکله جهت صدور رأی به شعب تعزیرات حکومتی ارسال شده است».
رئیس سازمان صمت مازندران در پایان از عموم شهروندان مازندرانی تقاضا کرد در صورت مشاهده هر گونه تخلف اقتصادی از قبیل گرانفروشی ، احتکار، قاچاق کالا، عدم عرضه کالا و … موارد را به تلفن 124 و یا سامانه www.124.ir اعلام نمایند.
استمرار اعلام شکایت و نارضایتی مردم نشان می دهد رصدهای نظارتی در حد کفایت نبوده و همچنان مردم از این مساله رنج می برند!
نکته دیگر آنکه رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران در تاریخ 9 آبان از توزیع ۳۷۰۰ تن روغن در مازندران برای مصرف خانگی و اصناف خبر داده بود.
قوانلو با عنوان اینکه روغن از جمله کالاهای وارداتی بوده که ۹۵ درصد آن از طریق واردات تأمین میشود، گفت: «تنها پنج درصد آن در داخل تولید میشود و عمدتاً روغن خام را وارد میکنیم. با توزیع انجام شده روغن به نرخ قبلی عرضه میشود و ظرف چند روز آینده بازار روغن عادی میشود».
با گذشت حدود دو ماه، همچنان در شهرهای مختلف مازندران از جمله مرکز و شرق استان با کمبود روغن و صف های طولانی مردم مواجهیم.
آن هم درست در شرایطی که مسئولان بهداشت بر خانه ماندن، رعایت فاصله اجتماعی و پرهیز از ازدحام تاکید می کنند.
چگونه می شود از یکسو بر اجرای محدودیت های کرونایی تاکید کرد و از سوی دیگر با کم تدبیری شرایط صف های طولانی و ازدحام مردم را فراهم آورد!