تیرنگ، سرویس محیط زیست:
آنچه امروز به نظر کارشناس برای رفع مشکل زباله در شهرهای شمالی مناسب به نظر می رسد تفکیک زباله از مبدا است، اما این مهم از سال های گذشته تاکنون مورد غفلت قرار گرفته بود از این روست که در سال های اخیر بحران زباله گریبانگر استان مازندران شده است.
شهرهای استان مازندران طی سال های گذشته همواره به لحاظ زباله و دفع نامناسب آن دچار معضلات و چالش های زیادی بوده است و در این رابطه جلسات و پیگیری های زیادی انجام شد.
اما به نظر بسیاری از كارشناسان آنچه در حال حاضر راهكار مناسب تری به نظر می رسد تفكیك زباله از مبدا است كه توسط تعدادی از شركت ها اجرا می شود و فرهنگ سازی در این باره یكی از ضرورت ها به نظر می رسد.
استاندار مازندران با بیان این که حل مشکل پسماند نیازمند کار فرهنگی است، گفت: تفکیک زباله از مبدا باید از خانواده ها آغاز و ترویج شود.
یوسف نوری در دیدار با مدیران شهرستان فریدونکنار اظهار کرد: حل مشکل پسماند در مازندران با مشارکت همه شهروندان و مسافران باید ریشه ای برطرف شود.
وی افزود: تفکیک زباله از مبدا باید در این استان پیش از گذشته مورد توجه جدی قرار گیرد و خانواده ها در این امر پیشگام هستند.
استاندار مازندران با اشاره به این که شهرهای مازندران یکی از مقصدهای اصلی گردشگران در کشور است، اظهار کرد: مدیران شهری باید فرهنگ سازی تفکیک زباله و مدیریت آن را برای مسافران فرهنگ سازی کنند.
نوری ادامه داد: تفکیک زباله از مبدا سبب کاهش قابل توجه زباله ها خواهد شد که این امر هزینه مدیریت پسماند را برای شهرداری ها کاهش خواهد داد.
این مقام مسوول تصریح کرد: بعد از تفکیک زباله ها مدیریت زباله های سخت با روش های که در مازندران راه اندازی شد قابل مدیریت است.
✓روزانه 3 هزار و 100 تن زباله عادی در استان تولید میشود
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: ایستگاههای ثابت تفکیک زباله از مبدأ شامل ۴۴ غرفه در ۲۲شهر مازندران مستقر هستند.
عطاالله کاویان مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، اظهار داشت: روزانه 3 هزار و 100 تن زباله عادی در استان تولید و از این تعداد 2 هزار تن شهری و بقیه روستایی است.
وی اعلام کرد: روزانه 6 تن و 300 کیلو زباله صنعتی ویژه و 10 تن و 700 کیلوگرم نیز پسماند پزشکی در استان تولید میشود که توسط تولیدکنندگان زباله مدیریت میشود.
کاویان با اشاره به اینکه 31 مرکز با مساحت حدود 100 هکتار زمین در مازندران به بحث مدیریت پسماند اختصاص دارد، افزود: در این مراکز، روزانه 2 هزار و 240 تن زباله شامل یک هزار و 750 تن زباله شهری و حدود 490 تن زباله روستایی مدیریت میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران درباره جانماییهای جدید نیز بیان کرد: وقتی که 100 هکتار زمین آلوده شده چرا به دنبال جای جدیدی باید باشیم، همین فضاهای موجود باید به شکل بهتری و با تکنولوژی و ابتکارات روز، مدیریت شوند، مگر اینکه جای جدیدی از استان برحسب نیاز و آنهم پس از در نظر گرفتن همه جوانب، ایجاد شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد: در حال حاضر 22 شهرداری با 44 غرفه از ایستگاههای ثابت بازیافت در اجرای برنامه عملیاتی طرح تفکیک زباله از مبدأ استفاده میکنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در خصوص پهنهبندی فعلی عملیاتی مدیریت پسماند استان یادآور شد: هشت پهنهبندی را به ترتیب در ناحیه بهشهر(کارخانه کمپوست) با پنج شهر در سه شهرستان، ناحیه ساری (نیروگاه زبالهسوز) با دربرگیری هشت شهر و بخش در دو شهرستان ساری و میاندورود، ناحیه قائمشهر(کارخانه کمپوست) قائمشهر با 9 شهر و بخش در پنج شهرستان، ناحیه بابل(کارخانه کمپوست) با 7شهر و بخش تنها در شهرستان بابل، ناحیه آمل (نیروگاه زبالهسوز) با 13 شهر و بخش در چهار شهرستان داریم.
وی ادامه داد: همچنین پهنه مدیریت پسماند در ناحیه نور(کارخانه کمپوست) با پنج شهر این شهرستان، ناحیه نوشهر(نیروگاه زبالهسوز) در 7 شهر و سه شهرستان و در پایان نیز ناحیه تنکابن شامل کارخانه کمپوست برای 10 شهر در سه شهرستان، در لیست هشت پهنه عملیاتی مدیریت پسماند استان مازندران قرار دارند.
مازندران جمعیت سه میلیون و 400 هزار نفری دارد و لازم است برای حل مشکل زباله استان تفکیک زباله از مبدا را در استان جدی گرفت.