تیرنگ
کارشناسان می گویند که مناطق آزاد تجاری در کشور با هدف تسریع در انجام امور زیربنایی، عمران و آبادانی، رشد و توسعه اقتصادی، سرمایهگذاری، ایجاد اشتغال، حضور فعال در بازارهای جهانی و منطقهای، تولید و صادرات کالاهای صنعتی راه اندازی شده تا از طریق جذب و جلب سرمایه گذاری خارجی و هدایت آن، بهرهگیری از معافیتهای مالیاتی، بخشودگی سود و عوارض گمرکی و در نهایت سهولت در فرآیند صادرات و واردات موجب انتقال تکنولوژی به کشور و ایجاد زمینه تولید و توسعه فناوری ایجاد میشود.
آنها بر این باور هستند که ایجاد مناطق آزاد تجاری از جمله ابزارهای توسعه اقتصادی است که می تواند موجب انتقال فناوری، جلب سرمایه، اتصال به بازارهای جهانی و در نهایت موجب رشد و توسعه اقتصادی شود.
البته تصویب منطقه آزاد سالهاست که در مازندران در حد شعار بود تا اینکه در مجلس این طرح تصویب و به شورای نگهبان رفت اگرچه شورای نگهبان در ابتدا این طرح را رد کرد اما سر انجام این هفته این طرح تایید شد. در این باره عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان از تائید لوایح ایجاد مناطق آزاد سرخس، دوغارون و مازندران خبر داد.
هادی طحاننظیف افزود: این مناطق عبارتند از سرخس، دوغارون و مازندران که لوایح ایجاد آنها در گذشته با اشکالاتی از سوی شورای نگهبان مواجه شده بود.
سخنگوی شورای نگهبان درباره این لوایح اظهار داشت: با اصلاحات صورت گرفته در مجلس شورای اسلامی و بررسی مجدد در شورای نگهبان خلاف موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشدند.
* منطقه آزاد ظرفیت عظیمی برای شتاب بخشی به توسعه اقتصادی
باقرزاده، رئیس مجمع نمایندگان مازندران منطقه آزاد را ظرفیت عظیمی برای شتاب بخشی به توسعه اقتصادی استان برشمرد و گفت: به زودی پرونده این منطقه پایان مییابد.
علی اصغر باقرزاده در گفت و گو با خبرنگاران با اظهار این که مازندران با امکانات محلی خدمات ملی ارائه میدهد، افزود: حجم گردشگران در استان بالاست اما اعتبارات مازندران استانی و محلی است.
وی با اشاره به بحث منطقه آزاد یادآور شد: انشالله به زودی بحث منطقه آزاد استان به پایان میرسد و این منطقه آزاد ظرفیت عظیمی را در افزایش گردشگران ایجاد میکند.
رئیس مجمع نمایندگان مازندران با بیان اینکه با بودجههای استانی نمیتوان مسائل فراروی را حل کرد، به مشکلات فراروی مسکن ملی در استان اشاره کرد و گفت: بلند مرتبه سازی راهکاری برای رفع مشکل زمین مسکن ملی است و علاوه براین باید موضوع حرایم راه، جاده و رودخانه در استان تعیین تکلیف شود.
باقرزاده تصریح کرد: خانههای زیادی در این حرایم ساخته شد که برای آنان حکم تخریب صادر شده است.
این نماینده مجلس با بیان اینکه بندر فریدون کنار تنها بندر خصوصی کشور محسوب میشود، خواستار برنامه ریزی برای حل مشکلات فراروی آن شد.
* تائید لایحه منطقه آزاد مازندران در شورای نگهبان
استاندار مازندران از تایید لایحه منطقه آزاد مازندران در شورای نگهبان خبر داد
سید محمود حسینی پور در گفتگو با خبرنگاران با تبریک هفته وحدت درباره منطقه آزاد استان گفت: تاکنون دو بار در گذشته منطقه آزاد مازندران مطرح شده بود اما رأی لازم را نیاورده بود.
وی با اشاره به رویکرد دولت سیزدهم با کشورهای حاشیه خزر و سی آی اس یکی از بسترهای مهم را برای تجارت را منطقه آزاد اعلام کرد و گفت: در استان سه نقطه شامل بندر امیرآباد در بهشهر، چپکرود در بابلسر و بندرنوشهر برای این منطقه در نظر گرفته شد.
حسینیپور با اظهار این که شورای نگهبان ایراداتی را درباره این طرح گرفته بود، افزود: ایرادات این طرح رفع و خوشبختانه امروز در شورای نگهبان تأیید شده است.
وی از تلاش شورای نگهبان و نمایندگان استان در مجلس تقدیر کرد.
*صادرات در مناطق آزاد کشور مغفول واقع شده
علی ملتی، دکتری اقتصاد و مدرس دانشگاه علم و فناوری مازندران در گفت و گویی اظهار کرد: مناطق آزاد تجاری به منظور رسیدن به استقلال اقتصادی و صنعتی ایجاد میشوند و با توجه به اینکه در این مناطق تجارت آزاد با سایر نقاط جهان مجاز بوده و کالاها را می توان بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی از این مناطق صادر یا به این مناطق وارد کرد بسیاری از هزینهها را کاهش میدهد.
وی افزود: منطقه آزاد تجاری اگر منجر به استقرار صنایع و افزایش تولید و صادرات کالای داخلی به کشورهای خارجی شود رونق اقتصادی و توسعه پایدار را به ارمغان می آورد اما دیدگاه قالبی که میان مردم و مسئولان ایران وجود دارد منطقه آزاد تجاری را به عنوان محلی برای واردات کالا میشناسند و بخش صادرات در مناطق آزاد کشور مغفول واقع شده است و متاسفانه مناطق آزاد کیش، قشم و چابهار به قطب واردات تبدیل شدند و از ظرفیت محصولات تولیدی آن مناطق و مازاد نیاز مصرفی داخل کشور برای صادرات کالا استفاده نمیشود.
ملتی با اشاره به ایجاد منطقه آزاد تجاری مازندران، تاکید کرد: منطقه آزاد تجاری یک مزیت قطعی نیست و بستگی دارد که در آینده در آن منطقه چه پتانسیلها و زیرساختهایی ایجاد میکنند و اگر هیچ جذابیت، زیرساخت و امکاناتی به وجود نیاید کمپانیها یا صاحبان شرکتها با مشاهده این وضعیت دفتر مرکزی شرکت خود را در تهران پایتخت کشور مستقر میکنند و فقط یک نماینده برای رسیدگی به امور شرکت خود در منطقه آزاد مازندران میگذارند که با این شرایط مزیت اقتصادی برای استان ندارد اما اگر زیرساختها و جذابیتهای سرمایه گذاری فراهم باشد شرکتهای بزرگی در این منطقه ایجاد میشود که نیروی کار استخدام میکنند و موجب اشتغال زایی و رونق اقتصادی مازندران میشود.
*منطقه آزاد تجاری مازندران شاهراه صادرات تولیدات استان
این مدرس دانشگاه و دکتری اقتصاد گفت: مازندران به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده محصولات کشاورزی و گوشت مرغ در کشور محسوب میشود اما برخی از تولیدکنندگان محصولات کشاورزی، باغی و دامی ورشکست شده و برخی در مرز ورشکستگی قرار دارند چرا که برای محصولات تولیدی خود بازار فروشی پیدا نمیکنند به همین دلیل باید به بخش صادرات توجه ویژهای شود و از پتانسیل منطقه آزاد تجاری مازندران میتوان برای صادرات کالاهای تولیدی استان استفاده کرد.
وی خاطرنشان کرد: کشور روسیه بسیاری از کالاها را وارد میکند که آن محصولات در ایران و به ویژه در مازندران تولید میشود در حالی که روسیه آن کالاها را با قیمت بسیار بالاتر از کشورهای دیگر خریداری و وارد میکند به همین دلیل میتوان از ظرفیت منطقه آزاد تجاری مازندران و بنادر استان برای صادرات کالاهای مورد نیاز روسیه و کشورهای حاشیه دریای خزر استفاده کرد.
ملتی با تاکید بر اینکه در منطقه آزاد تجاری مازندران حتما باید به بخش تولید و صادرات توجه شود، تصریح کرد: اگر منطقه آزاد تجاری مازندران منجر به استقرار شرکتها و کارخانههای تولیدی یا مراکز تجاری شود قطعا نیاز به نیروی کار و متخصص دارند که موجب رونق اقتصادی استان میشود اما اگر در منطقه آزاد استان صرفا انبارهایی ساخته و یکسری کالاها وارد شود در نتیجه به غیر از آلودگی و ترافیک جادهای هیچ فایده دیگری برای مازندران ندارد.