نفس‌های آخر جنگل‌های شمال
نفس‌های آخر جنگل‌های شمال
طبیعت در این سامان به همان اندازه که زیباست، شکننده است؛ مثل یک کودک، مثل یک نهال. وضعیت اقلیمی و طبیعی استان مازندران که محصور در تمامی نعمت های خداوندی است، شرایط منحصر به فردی را به وجود آورده که در روش زندگی انسانی و انجام فعالیت های اقتصادی با توجه به شرایط محیطی (انسانی، جانوری، گیاهی) تاثیر بسزایی گذاشته است.

 

تیرنگ، سرویس محیط زیست:
طبیعت در این سامان به همان اندازه که زیباست، شکننده است؛ مثل یک کودک، مثل یک نهال. وضعیت اقلیمی و طبیعی استان مازندران که محصور در تمامی نعمت های خداوندی است، شرایط منحصر به فردی را به وجود آورده که در روش زندگی انسانی و انجام فعالیت های اقتصادی با توجه به شرایط محیطی (انسانی، جانوری، گیاهی) تاثیر بسزایی گذاشته است.

منبع غنی آب های زیرزمینی، بارش های فراوان و رطوبت کافی، موجب شده تا پهنه گسترده ای از استان با جنگل های انبوه و مراتع سرسبز و خرم و انواع گیاهان و جانوران در زیستگاه ها، زیست بوم های مختلفی را تشکیل دهند.
یکی از این ظرفیت‌های مازندران جنگل‌ است که متاسفانه مورد دست درازی سودجویان قرار می‌گیرد.

جنگل و جنگل‌بان دو واژه به هم‌پیوسته است که از گذشته تاکنون همبستگی خود را حفظ کرده‌اند. هر کجا که پیکر منابع طبیعی دچار تنش و آسیب شده، جنگل‌بان نیز سینه سپر کرده تا از کیان جنگل حفاظت کنند و هر زمان که جنگل‌ها به شکوفایی خود رسیده‌اند، جنگل‌بان با فروتنی و تواضع به دنبال حفظ آرامش جنگل بوده تا نور، آب و خاک بماند و بستری برای پایندگی و بالندگی منابع طبیعی باشد.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل از ضرب و شتم جنگلبان این اداره، توسط قاچاقچیان حرفه‌ای چوب با سلاح سرد خبر داد.
علی اصغر اسماعیل زاده گفت: این حادثه عصر جمعه، نهم شهریور و هنگامی که یکی از ماموران حفاظتی منابع طبیعی آمل درحال گشت و سرکشی از جنگل‌های حوزه امام‌زاده عبداله این شهرستان بود، رخ داد. اسماعیل زاده در تشریح این حادثه گفت: مامور منابع طبیعی با مشاهده سه نفر از قاچاقچیان سابقه‌دار چوب که در حال قطع درختان جنگلی بودند، قصد جلوگیری از اقدام مجرمانه آنان را داشت که قاچاقچیان چوب با مشاهده مأمور منابع طبیعی مبادرت به توهین، تهدید و با قمه و ضرب و شتم این جنگلبان، از ناحیه سر و گردن باعث مصدومیت وی شدند. وی افزود: جنگلبان مصدوم بلافاصله به مرکز درمانی منتقل و در حال حاضر شرایط جسمی ایشان مساعد است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل، با عنوان اینکه ضاربان و عوامل این درگیری بلافاصله شناسایی شدند، ادامه داد: ضاربان از اشرار سابقه دار و قاچاقچیان حرفه‌ای چوب با پرونده‌های متعدد قضایی و تخلف از مقررات منابع طبیعی از جمله قطع و حمل سازمان یافته درختان جنگلی بوده و در جریان تیراندازی به منازل مسکونی جنگلبانان این شهرستان نیز متهم هستند.

اسماعیل زاده تصریح کرد: در این خصوص پرونده برای این قاچاقچیان در مراجع ذیصلاح اطلاعاتی و قضایی شهرستان تشکیل شد. وی با اشاره به اینکه پیگیری‌های لازم برای بازداشت ضاربان از سوی دادستان در حال انجام است، افزود: اطاله دادرسی در رسیدگی به پرونده‌های متخلفان از منابع طبیعی باعث جری‌تر شدن متخلفین شده و جرائم و مجازات‌های تعیین شده بویژه در سال‌های اخیر در مقابل درآمد نامشروع مکتسبه از تجاوز به منابع طبیعی، بازدارندگی قابل انتظار را ندارد.

✓جنگلبانان؛ ایثارگران بی نام و نشان

سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- ساری گفت: جنگلبانان حافظان منابع طبیعی هستند که با سپر کردن خود از ریشه‌ها و شاخ و برگ‌های درختان حفاظت می‌کنند تا نکند درختی از خانواده جنگل کم شود، منابع طبیعی آسیب ببیند و آتشی به جان سبزه‌ها بیفتد.

موسی مقیمی مهر افزود: دستان جنگلبان و جنگلدار، معجزه حفظ این سرزمین است، اگر هوایی هست برای نفس کشیدن و اگر خاکی هست که درخت را در آغوش بفشارد و از رها شدن آن جلوگیری کند، به خاطر قدرت دستان جنگلبان است که با هر ناملایمتی سر کرده، ‌ با هر حریقی برای ماندگاری جنگل ها تلاش کرده، با هر کم و کاستی در جای خود مانده است.

وی ادامه داد:‌جنگلبانان؛ ایثارگران بی نام و نشانی هستند که تعلق خاطر خاصی نسبت به عرصه‌های ملی دارند و شبانه روز برای حفاظت از عرصه‌های ملی تلاش می‌کنند و در شرایط آب و هوایی سخت با امکاناتی محدود حفاظت از جنگل ها، مراتع و عرصه‌های منابع طبیعی را بر عهده دارند.

وی تصریح کرد: منابع طبیعی انفال بوده و متعلق به همه مردم است و همه در نقش جنگلبان نسبت به عرصه‌های ملی خود متعصب بوده و برای حفاظت از عرصه‌های ملی تلاش می کنیم.

در چند ماه گذشته قاچاقچیان چوب جنگل‌های آمل به پایگاه ایست بازرسی، سرجنگلبانی و حتی منزل مسکونی برخی از جنگلبان‌های این شهرستان نیز حمله کردند و موجب تخریب اموال دولتی و منزل مسکونی آنان شدند.
طبق مستندات اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران دستبرد و غارتگری قاچاقاچیان امروز به صورت سازمان‌یافته و حرفه‌ای انجام می شود، علاوه بر آن تهدیدات این افراد متخلف به نقطه‌ای رسید که افزون بر قاچاق چوب، اقدام به تهدید، درگیری و حتی آسیب رساندن به جنگلبانان و خانواده آنان نیز می‌کنند.
بالا بودن قیمت و ارزش چوب عامل افزایش قاچاق چوب در خطه شمال است، امروز کار به جایی رسیده که جنگل داغدار انسان شد یعنی شرایط به گونه ای شده که چپاولگران طبیعت برای دستیابی به اهداف خود و سود بیشتر، واهمه‌ای از آسیب‌زدن حتی به محیطبانان، جنگلبانان و خانواده آنان ندارند.

بازدارنده نبودن مجازات فعلی موجب تجری متخلفین شد که نیاز است در خصوص قانون مجازات قاچاق چوب قوانین فعلی اصلاح و قوانین جدید وضع گردد تا مجازات صادره برابر جرم حادث شده بازدارندگی لازم را داشته باشد.