تیرنگ، سرویس اجتماعی :
تقارن فصل کشت و کار کشاورزان مازندرانی با تعطیلات تابستانه، شمار جمعیت در استان را به بیش از حد معمول رسانده و در این بین توجه به تامین نان به عنوان قوت مردم از نیازهای مهمی است که باید مورد توجه مسئولان باشد که مردم معتقدند در این بخش چاره اندیشی نشده است.
بوداغی یکی از شهروندان قائمشهری در گفتوگو با تیرنگ با اعلام اینکه در هر زمان از ساعات پخت که به خبازیها مراجعه کنیم با انبوهی از جمعیت روبرو هستیم و ساعات پخت نان به شدت کاهش یافته است، گفت: فقدان آرد مهمترین عامل بسته بودن خبازیها و عدمپخت نان است و پخت محدود نان و یا تعطیلی غیر برنامهریزیشده و خودسرانه نانواییها در این روزها به بهانه توزیع نامناسب آرد، موجب شده که مردم سرگردان برای تهیه نان شد.
وی از کیفیت نان نیز انتقاد کرد
پروانه مرادی از دیگر شهروندان مازندرانی نیز با قدردانی از زحمات نانواها به تیرنگ گفت: گاهی نانواها مقصر کیفیت پایین نان نیستند بلکه مدت زمان پخت و مواد اولیه ای چون آرد در پخت نان نیز تأثیر گذار است که باید این دو مسئله را در پخت نان توجه مورد توجه واقع شود.
✓انتقاد استاندار مازندران از کیفیت نامطلوب نان در این استان
استاندار مازندران با بیان اینکه پخت نان در این استان به هیچ عنوان مطلوب نیست، گفت که واحدهای نانوایی باید با احساس مسئولیت بیشتر، نسبت به تولید نان با کیفیت اهتمام بیشتری داشته باشند.
یوسف نوری در جلسه کارگروه آرد و نان استان با اشاره به پرداخت یارانه آرد توسط دولت، افزود: شواهد و گزارش های مردمی بیانگر این واقعیت مهم و اساسی است که نان های تولیدی در مازندران از کیفیت مناسبی برخوردار نیست و هیچگونه نظارتی نیز در این بخش صورت نمی گیرد.
وی اظهار داشت: در شرایطی فعلی هم تولید کنندگان گندم، واحدهای خبازی، شرکت های حمل و نقل و هم مصرف کنندگان نان از وضع موجود ناراضی هستند و علت این امر نیز علاوه بر نبود نظارت بر نحوه فعالیت واحدهای خبازی و شیوه حمل آرد، ناهماهنگی بین بخشی دستگاه های اجرایی است که این مشکل باید با اتخاذ راهکار درست و اصولی در کمترین زمان رفع شود تا مردم نیز بیش از این متضرر نشوند.
وی خاطرنشان کرد: باید با اتخاذ راهکار درست و اصولی و نظارت و بازرسی از واحدهای خبازی، نسبت به افزایش کیفیت نان های تولیدی اهتمام بیشتری صورت گیرد و به هیچ عنوان هرگونه کوتاهی در این بخش توسط دستگاه های اجرایی ذیربط و حتی واحدهای خبازی، پذیرفتنی نیست.
مقام عالی دولت در مازندران با بیان اینکه فرایند و ساز و کار شفافی در این زمینه وجود ندارد و فرمانداران مکلفند بر اساس قوانین و مقررات موجود، بر واحدهای خبازی نظارت کافی داشته باشند، اظهار کرد: واحدهای خبازی علاوه بر رعایت ساعت کاری و قوانین و مقررات بهداشتی، به هیچ عنوان مجاز نیستند آرد را در جاهای دیگری مصرف کنند.
نوری گفت: اداره کل غله و خدمات بازرگانی با همکاری تعزیرات حکومتی، بهداشت و درمان و صمت باید علاوه بر برپایی گشت های نظارتی و بازدید مستمر از واحدهای خبازی با هدف تولید نان با کیفیت، نسبت به تهیه گزارش مکتوب و اعلام آن به استانداری اقدام کنند.
وی تولید نان با کیفیت را حق طبیعی مردم مازندران دانست و با بیان اینکه هیچگونه کوتاهی نسبت به این امر پذیرفتنی نیست، گفت: با توجه به گردشگر پذیر بودن و ورود میلیون ها مسافر به این خطه شمالی کشور، بهترین نان باید در مازندران تولید شود.
استاندار مازندران بر لزوم احداث و راه اندازی مجتمع های خبازی در شهرستان های مختلف این استان تاکید کرد و افزود: در صورت تحقق این مهم، علاوه بر تنوع در تولیدات، کیفیت نان های تولیدی نیز افزایش خواهد یافت و این امر رضایت مشتریان را نیز به همراه خواهد داشت.
نوری بیان کرد: باید در چارچوب قانون با واحدهای خبازی متخلف به شدت برخورد کرد که در صورت تحقق این مهم، علاوه بر تولید نان با کیفیت، راه سو استفاده احتمالی دیگران نیز مسدود خواهد شد.
وی گفت که اتحادیه تعاونی خبازان استان باید با فرهنگ سازی مناسب و اصولی و ارائه بسته های تشویقی، نانوایی ها را نسبت به تولید نان با کیفیت و مرغوب ترغیب و تشویق کنند.
✓ مردم نباید برای گرفتن دو قرص نان دو ساعت جلوی صف باشند
اصغر محمودی، رئیس اتحادیه سنگ بر و سنگ تراش مرکز استان و رئیس سابق اتحادیه نانوایان مرکز استان در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه بنده دوازده سال به عنوان عضو اتحادیه آرد و نان بودم، اظهار کرد: دوست داشتم اصحاب رسانه میپرسیدند چطور زمانی که من مسئول بودم تا ساعت دو شب نان داشتیم، دوستان میگویند در سیستم کلان کشور سیستم نانو باعث این موضوع شده اما در استانهای دیگر میبینیم اینطور نیست و این مشکلات را نداریم.
وی با بیان اینکه اکنون مردم نباید برای گرفتن دو قرص نان دو ساعت جلوی صف باشند، گفت: حاضرم در حضور اصحاب رسانه با آنان مناظره کنم.
محمودی با بیان اینکه سرانه یک شهروند در زمان ما هفت کیلو و نیم به صورت ماهانه بود، اظهار کرد: سرانه کم شد، گفتند جلوی قاچاق را میگیریم که اینطور نبود.
وی با بیان اینکه آقای چراغی به عنوان رئیس اتحادیه تلاش میکند، گفت: او یک نفر است و توانش کافی نیست انتظار داریم اصحاب رسانه پای کار بیایند. متاسفانه نمایندگان استان پای کار نیامدند.
✓بالغ بر ۴۸۰ هزار تن گندم نیاز داریم
عباسعلی وفایی نژاد، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مازندران در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه شرکت غله رسالتی در تامین برخی اقلام مورد نیاز نظیر گندم برای تامین نان دارد، اظهار کرد: استان مازندران تامین کننده نان برای بالغ بر ۳/۵ میلیون به علاوه مسافران و گردشگران است.
وفایی نژاد با بیان اینکه مازندران استانی است که در بسیار از محصولات کشاورزی در رتبه اول است، گفت: ما در نوع نگرش هر مسئولی حضور مییابد داشته ها را بیان میکنیم در حالیکه باید نداشته ها را بیان کنیم.
این مسئول با بیان اینکه ما بالغ بر ۴۸۰ هزار تن گندم نیاز داریم، بیان کرد: کیفیت گندم موضوع مهمی است کردستان رتبه دوم تولید گندم و گلستان رتبه سوم تولید گندم است ما از ده استان گندم وارد میکنیم و گندم ما یکنواخت نیستند
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مازندران با بیان اینکه باید از کیفیت تعریف درستی داشته باشیم، اظهار کرد: گندم باید از لحاظ کیفی ارزش غذایی داشته باشد با نگاه دانشگاه علوم پزشکی و غله به سمت گندم با کیفیت رفتیم.
وفایی نژاد با بیان اینکه کسانی که مافیا آرد و نان هستند سالها به سمتی رفتند ملاک آرد خوب را آرد سفیدتر بیان کنند، اظهار کرد کیفیت آرد توسط دانشگاه علوم پزشکی و ما آنالیز میشود.
وی با بیان اینکه ۸۰ درصد مصرف ما نان بربری است گفت که تاکنون بالغ بر ۱۰۴ هزار تن گندم مازاد بر مصرف نیاز کشاورزان این استان به صورت تضمینی خریداری شده است.
وفایی نژاد افزود: با اقدامات صورت گرفته تاکنون ۱۱ هزار میلیارد ریال از مطالبات گندم کاران مازندران پرداخت شد.
وی میزان مصرف سالانه آرد مازندران را ۴۷۰ تا ۴۸۰ هزار تن ذکر کرد و اظهار کرد: تاکنون ۲۶۸ هزار تن گندم وارد این استان شد.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: علاوه بر این حدود ۱۷ هزار تن گندم از بنادر شمالی و حدود ۱۵ هزار تن نیز از طریق بنادر جنوب کشورمان وارد مازندران شد.
وی میزان مصرف ماهانه آرد در مازندران را نیز حدود ۳۲ هزار تن اعلام و تصریح کرد: با بررسی ها و آزمایش های صورت گرفته، حدود ۸۰ درصد گندم های وارداتی به مازندران از کیفیت مناسبی برخوردار است.
مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ۲ کشور در مازندران گفت که ۱۱۲ هزار کیسه آرد نیز در قالب ترمیمی در اختیاران فرمانداران شهرستان های استان قرار گرفت تا نسبت به نحوه توزیع آن در بین واحدهای خبازی استان اقدام کنند.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مازندران با اشاره به فرمایشات رهبر در خصوص جلوگیری از هدررفت نان اظهار داشت: بخش عمدهای از گندمی که با هزاران مشقت توسط بخشهای مختلف سرمایه گذاری و تولید میشود، به هدر میرود و این یک معضل بزرگ است که انشاالله با تولید گندم با کیفیت و آموزشهای لازم و برنامه ریزی مناسب میتوان موجب ارتقای کیفیت نان و جلوگیری از هدر رفت آن شد.
این مسئول گفت که هوشمندسازی مسیر آرد را به مسیر شناسنامه دار میبرد ایراداتی هست که باید برطرف شود
وفایی نژاد تصریح کرد: استفاده از ظرفیت بنادر شمالی در توسعه تجارت با کشورهای همسایه دریای خزر و توجه به ظرفیتهای ذخیره سازی استان در تأمین کالاهای اساسی و تحت کلید گمرک قراردادن انبارها و سیلوها در استان منجر به رشد مبادلات تجاری و رونق اقتصاد در استان مازندران خواهد شد.
وی با بیان اینکه استفاده از ظرفیتهای داخل استان موجب افزایش درآمد ناخالص و اشتغال زایی در استان میگردد، اظهار کرد: به دلیل اهمیت بالا و تأثیرگذاری این اقدام در اقتصاد استان، ضرورت دارد تا با همسویی همه دستگاههای مسئول این حوزه، اقدامات مؤثری برای تسهیل و تسریع در امر خدمت رسانی به مردم استان صورت پذیرد.
مشکلات نان و نانوایی در مازندران نیز همانند دیگر مناطق وجود دارد و از بسته شدن نانواییها قبل از ساعت ۱۸ عصر گرفته تا کم بودن سهمیه آرد و مشکل فروش نان به اتباع غیرمجاز بیگانه و غیره از مسائل روز نانواییهای استان به شمار میرود.
از طرفی کیفیت نان موضوع دیگری است که به مولفههایی چون ایجاد بسترهای حمایتی آرد مرغوب و صبر مشتری بستگی دارد، پس نباید تنها نانوا را در کیفیت پایین نان مقصر دانست بلکه باید همگان تلاش کنند تا کیفیت نان تا جایی بالا برود که هدر رفت آن صفر شود. بیش از چهار هزار و ۵۰۰ واحد نانوایی در استان مازندران فعالیت میکنند