معبر فروشی؛ شایعه یا واقعیت؟!
معبر فروشی؛ شایعه یا واقعیت؟!
در این بین سودجویان و برخی از کسبه هم از این فرصت به نفع خود استفاده می‌کنند و معابر و پله جلوی مغازه خود را به این افراد اجاره داده و برخی هم اجناس خود را در اختیار دست‌فروشان قرار می‌دهند و روزانه به آنها دستمزد پرداخت می‌کنند.

تیرنگ:

در سال‌های اخیر و به خصوص پس از شیوع پاندمی کرونا بعضی از خیابان‌های شهرهای استان مازندران مانند خیابان قارن ساری و یا خیابان‌های منتهی به میدان طالقانی قائمشهر در تصرف دست‌فروشان و کسبه درآمده است.

در این بین سودجویان و برخی از کسبه هم از این فرصت به نفع خود استفاده می‌کنند و معابر و پله جلوی مغازه خود را به این افراد اجاره داده و برخی هم اجناس خود را در اختیار دست‌فروشان قرار می‌دهند و روزانه به آنها دستمزد پرداخت می‌کنند.

برخی از کسبه هم معبرفروشی نمی‌کنند اما حجم زیادی از اجناس خود را در بیرون از مغازه قرار داده و تردد شهروندان را با مشکل مواجه می‌کنند.

یکی از کسبه خیابان قارن ساری که مقدار زیادی از اجناس خود را به بیرون از مغازه و در پیاده رو انتقال داده بود، به خبرنگار تیرنگ گفت: تمامی کسبه عوارض پرداخت می‌کنند و جواز کسب دارند بنابراین چرا باید دست فروش بدون پرداخت هیچ گونه مبلغی به شهرداری جلوی مغازه ما اقدام به فروش کالای خود کند.

وی با بیان اینکه شهرداری و یا سایر ارگان‌های مرتبط باید برای مهار دستفروشی گام بردارند؛ اظهار کرد: بسیاری از دستفروشانی که در مازندران هستند بومی این استان نیستند و از استانهای دیگر و حتی کشورهای دیگر به مازندران آمده‌اند.

این کسبه که تمایلی به رسانه‌ای شدن نامش نداشت، اظهار کرد: علت این موضوع هم به گردشگر پذیر بودن مازندران بر می‌گردد.

یکی از بازاریان باسابقه استان هم نبود نظارت بر دست‌فروشان را یکی از علل نابه‌سامانی بازار دانست و بیان کرد: دست فروشان بدون هیچ نظارتی و بدون پرداخت هرگونه مالیات و یا هزینه‌ای، بازار را تصاحب کرده‌اند و این اجحاف در حق کسبه قانون‌مند بازار است.

* فروش معبر به دستفروشان صحت ندارد

رجبی یکی از این دست‌فروشان که در قائمشهر لباس می فروشد، موضوع فروش معبر به دستفروشان توسط کسبه حداقل در قائمشهر را کاملاً انکار میکند و میگوید تاکنون چیزی در این مورد نشنیده است.

او خود را سوادکوهی معرفی می کند و می گوید که کشاورز است اما در سایر ایام سال دستفروشی می کند.

رجبی با بیان اینکه اجناس خود را از بازار مولوی تهران تهیه می‌کند، ادامه می دهد؛ من لیسانس دارم اما به دلیل نداشتن شغل ناچار به دستفروشی هستم.

او می‌گوید که مهندسی شیمی خوانده است.

* مجبور هستیم

محمد یکی از دست‌فروشان شهر ساری است، او به خبرنگار تیرنگ گفت: آیا دوست دارم در این گرمای بالای 30 درجه کنار جاده بایستم و میوه‌های خودم را بفروشم؛ من اگر مجبور نباشم حتماً دست به چنین کاری نمی‌زنم.

وی افزود: به دلیل نداشتن شغل مناسب و کرایه بالای مغازه‌ها مجبور هستم تا میوه‌ها را در ماشین بگذارم و بفروشم تا لقمه‌ای نان حلالی را برای خانواده‌ام در بیاورم.

این دست‌فروش ادامه داد: اگر یک مکان مناسبی از سوی شهرداری برای حضور دست‌فروشان و خودروهای سیار میوه فروش احداث شود، ما از این امر استقبال می‌کنیم چون دیگر مجبور نمی‌شویم هر روز یک مکانی از سطح شهر باشیم.

محمد تاکید کرد: خودمان می‌دانیم که این ایستادن کنار جاده چهره شهر را زشت کرده و برخی جاه‌ها نیز ترافیکی را ایجاد می‌کند اما مجبور هستیم.

* رفع سد معبر با هدف سهولت عبور ومرور و ارتقاء سطح امنیت شهروندان

یک شهروند ساروی با بیان اینکه رفع سد معبر با هدف سهولت عبور ومرور و ارتقاء سطح امنیت شهروندان در خیابان‌ های مرکزی شهر باید در دستور کار شهرداری قرار گیرد، گفت: شهرداری باید یک ایده مناسب برای ساماندهی دست‌فروشان پیدا کند تا نه دست‌فروشان برای تأمین معیشت خود دچار مشکل شوند و نه چهره شهر آشفته به نظر برسد.

مرتضوی هنگامی که ماجرای اجاره دادن جلوی مغازه را شنید از این ماجرا متعجب شده و کسبه‌ای که این اقدام را انجام می‌دهند بی انصاف خطاب کرد و گفت: این افراد حق قانونی شهروندان برای استفاده از معابر و پیاده روها را نادیده گرفته و مرتکب عمل غیراخلاقی شده‌اند.

* سد معبر توسط شهرداری جدی گرفته شود

رئیس شورای شهر ساری سدمعبر را معضل خیابان‌های اصلی نظیر قارن دانست و خواستار تدبیر شهرداری در این زمینه شد.

پرویز شعبانی حضور دستفروشان در خیابان به ویژه خیابان قارن را از جمله دغدغه‌ها برشمرد و گفت: بسیاری از آنان بومی ساری نیستند و از شهرهای همجوار می آیند و باید سد معبر توسط شهرداری جدی گرفته شود.

وی بساط کردن افراد جلوی مغازه را سبب بروز مزاحمت برای شهروندان و بازاریان دانست و از شهرداری خواست تا توجه جدی به این مسئله داشته باشد.

کارشناسان می‌گویند که دستفروشی در شهرهای استان مازندران به دليل بافت سنتی، توریستی، كشاورزی و روستایی شكل ويژه‌ای نسبت به ساير مناطق كشور دارد و عمدتاً براي عرضه مستقيم محصولات توليدي كشاورزان تصور می‌شود اما آنچه امروز در بازارهای سنتی و پياده‌روهای شهرستان‌های این استان ديده می‌شود فروش كالاهايی است كه هيچ سنخيتی با محصولات كشاورزی ندارند به همین جهت ساماندهی دست‌فروشان باید همواره دغدغه مدیریت شهری برای برقراری نظم و زیبایی شهر بوده و به این موضوع به عنوان یک ضرورت توجه شود.