تیرنگ:
امسال نيز همچون سال های گذشته، باغداران مازندران با احتمال پايين بودن قيمت مركبات نگران فروش محصولات خود هستند.
سال گذشته بسياری از نارنگیها در سردرخت از بين رفت به اين دليل كه پايين بودن قيمت، صرفه اقتصادی چيدن و فروش اين ميوه را از بين برده بود.
پرتقال ( تامسون،سانگین ، بیروتی،سانگین ناول ) نارنگی ( انشو، کلمانتین، پیچ و یونسی ) لیموشیرین و گریپ فروت معروف ترین ارقام تولیدی مرکبات استان است .
علی رغم ظرفیت های فراوانی که مازندران در زمینه صادرات محصولات کشاورزی دارد،از تمامی این ظرفیت ها برای صادرات استفاده نشده است.
در کنار پایین بودن صادرات مرکبات استان مشکل دیگری که باغداران مرکبات با آن روبرو هستند، واردات بی رویه این محصول است. در حالی که هنوز مرکبات تولیدی استان جای خود را در بازارهای مصرف داخلی پیدا نکرده است ما شاهد فروش مرکبات خارجی در بازارهای داخلی حتی در بازارهای مازندران ( به عنوان قطب مرکبات کشور ) هستیم.
مشکل دیگری که مرکبات استان را هدف قرار داده است بالا بودن ضایعات این محصول است به طوری که سالانه حدود 20 درصد از مرکبات تولیدی استان از بین می رود.
اسحاق عمویی در گفتوگو با تیرنگ گفت: از هم اکنون واسطهها برای خرید محصولات مرکبات پیش قدم شدهاند، داستان قدیمی واسطه و دلال برای محصولات باغی امسال هم در حال تکرار شدن است و باید برای حذف این روند چاره اساسی اندیشیده شود.
بابک مؤمنی رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز با اشاره به اینکه بهتدریج وارد فصل عرضه مرکبات پیشرس در استان میشویم و این محصول طی هفتههای آینده بهتناوب وارد بازار میشود، افزود: باتوجه به حجم تولید تدابیری اتخاذ میشود که محصول مرکبات استان با نگاه ویژه به بازارهای صادراتی و استفاده از ظرفیت پایانهها و اتحادیهها و تعاونیها ورود بهتری به بازار داشته باشد.
عبدالله مهاجر عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران نیز با بیان اینکه خسارت آفات مگس مدیترانه در باغات جدی است از جهاد کشاورزی و متولیان امر خواست تا در این زمینه تدابیر اساسی داشته باشند.
وی با بیان اینکه خسارات آفات در باغات به فرایند صادرات نیز لطمه میزند، افزود: از این رو اتاق بازرگانی طرح پیشنهادی خود را برای کاهش خسارات آفات تهیه و تقدیم کرده است.
وی با اشاره به گردش بالای اقتصادی محصول مرکبات در استان ادامه داد: مرکبات محصول استراتژیک استان محسوب میشود و باید برای بازار این محصول نیز برنامهریزی گستردهای صورت گیرد.
مگس مدیترانه ای (مگس مدیترانه ای مرکبات) یکی از مخربترین آفات حشرات جهان است. به دلیل پراکندگی وسیع آن در سراسر جهان، تکثیر بسیار سریع، توانایی آن برای تحمل آب و هوای سردتر نسبت به سایر گونههای مگس میوههای گرمسیری و طیف وسیعی از میزبانان، در بین گونههای مهم اقتصادی مگس میوه، رتبه اول را دارد.
محمدعلی قمی معاون سازمان پدافند غیرعامل کشور آفت مگس مدیترانه را از جمله چالش حاضر کرد و گفت: استان مازندران حدود یک دهه با آفت مگس مدیترانه درگیر است.
وی ادامه داد: این آفت باغات مرکبات و سیاه ریشه را درگیر کرده است و میتواند از نظر اقتصادی آسیبزا باشد.
قمی تصریح کرد: چندین دستگاه لحاظ مقابله با مگس مدیترانه دارای مسئولیت هستند از این رو دستورالعمل اجرایی مقابله با تهدیدات زیستی در دستور کار قرار گرفته است و برای همه دستگاهها تکالیفی روشن شده است.
معاون سازمان پدافند غیرعامل کشور تصریح کرد: یکی از کارهایی که با بهرهگیری از فناوریهای نوین میتوان استفاده کرد این است که از این فناوریها برای عقیم سازی پشهها استفاده میشود و این مسئله در دستور کار قرار دارد.