تیرنگ نیوز- مجید ساجدی فر: دهم آذر سالروز شهادت نماینده مبارز مجلس شهید مدرس و روز مجلس است. به خاطر اهمیت این روز ، نظر 3 تن از نمایندگان مازندران در دوره های گذشته علی اصغر یوسفنژاد، عبدالوحید فیاضی و عزت الله یوسفیان ملا با طیف های فکری مختلف (اصلاح طلب، اصولگرا و مستقل) درباره عملکرد مجلس در دورههای مختلف پس از انقلاب از نظرتان میگذرد:
یوسف نژاد: مجلس در نظارت ضعیف و در قانونگذاری دچار اشکال است
علی اصغر یوسفنژاد ضمن گرامیداشت روز مجلس، اظهار کرد: طبق قانون اساسی وظیفه نماینده قانونگذاری و اجرای قانون است، اگرچه ممکن است انتظارات و توقعات جامعه و دستگاهها و افراد از وی یک چیز دیگری باشد ولی این نباید مانعی بر اجرای وظیفه اصلی وی شود.
نماینده سابق مردم ساری در مجلس، تصریح کرد: بنده فکر میکنم مجلس در طول این سالهای مختلف که حتی بنده نیز نماینده مردم در مجلس بودم مجلس از وظایف اصلی و قانونی خود دور شده اول اینکه در بحث نظارتی تاحدودی ضعیف عمل کرده و در قانونگذاری و شیوههای قانونگذاری نیز دچار اشکال است.
یوسفنژاد، دلیل این ضعف و اشکال را در ساختار پارلمانی یا نحوه انتخاب نمایندگان و شرایط انتخابشوندگان دانست و گفت: در ادوار مختلف مجلس، قانونگذار به معنای واقعی (کسی یا کسانیکه هوش قانونگذاری داشته باشند)، نداشتیم و به همین خاطر میبینیم در تصویب قوانین مثلا قوانین انتخابات حدود 30 بار تغییر یافته در حالی که یک قانون جامع، قانونیاست که مستمر باشد، ثابت باشد و بتواند سالها قابلیت اجرایی داشته باشد مثل قانون ثبت یا تجارت که بیش از 60 سال پیش نوشته شده و اجرا میشود.
وی، با اظهار اینکه یکی از مشکلات جامعه ما این است که در مجلس هوش قانونگذاری، علاقه و انگیزه فردی برای مشارکت در قانونگذاری کم است، افزود: مشارکت نمایندگان در هنگام دادن رای برای تصویب یا عدم تصویب طرحی، بالا نیست و گاها میبینیم بیش از صد نماینده در صحن حضور ندارند وفاداری به قانون اساسی و اجرای آن یکی از مسائلی است که باید جزء شاخصهای یک نماینده خوب محسوب شود.
عضو هیات رئیسه مجلس دهم، بیان کرد: مساله دیگر حضور نمایندگان در کمیسیونهای تخصصی است که باید مرتبط با سابقه ، رشته و تجربه آنها باشد تا منجر به نتایج مثبت شود بنابراین یکی از مشکلات مجلس این است که تحصیلات، سابقه و تجربه مدیریتی نمایندگان با کمیسیونهای مربوطه، همخوانی ندارد.
یوسفنژاد، با بیان اینکه نماینده باید در قانونگذاری مشارکت داشته باشد، اظهار کرد: نماینده اگر بر موضوعات مطرحشده در مجلس مسلط نباشد یا از دانش کافی برخوردار نباشد و تحقیقات لازم را انجام ندهد، مطمئنا نمیتواند درباره آن موضوع اظهارنظر کند و اگر اظهارنظر کند، نظرش جامع و کارشناسی نیست و نمیتواند منجر به تصویب قانون جامع شود.
وی با اظهار اینکه اغلب قوانین مجلس، اصلاح قانون است، گفت: در سالهای اخیر، در مجلس تولید قانون نداریم. مجلس نیاز به تولید قانون دارد همانطور که کار اصلی رسانه تولید خبر است کار اصلی مجلس نیز تولید قانون است اینکه قوانین اصلاح شود خوب است اما نه اینکه تولید قانون تقریبا در حد صفر باشد.
نماینده سابق مردم ساری در مجلس، تاکید کرد: مجلس خوب منوط به قانونگذار خوب است و قانونگذار خوب کسیاست که علاوه بر علاقه و انگیزه مشارکت باید دانش وسابقه و تخصص لازم را در کمیسیونی که عضو هست داشته باشد البته این بحث عمومی مجلس هست و راجع به فرد با افراد خاص نیست.
فیاضی: مجلس قوی مساوی است با دولتی قوی و کارآمد
عبدالوحید فیاضی با بیان اینکه روزمجلس به مناسبت گرامیداشت شهید مدرس است، اظهار کرد: مدرس الگو و نمونه یک نماینده شجاع، متقی، مردمی و ساده زیست در طول تاریخ است که نماد و نشانه مجلس ایران محسوب میشود.
وی افزود: این روز به نام مجلس نامگذاری شد تا وی الگویی برای نمایندگان مردم در همه دورهها باشد و آنچه شهید مدرس را در طول تاریخ ممتاز کرد وارستگی، طهارت نفس و نترسیدن از قدرتهای مادی و زورگو بوده است.
نماینده اسبق مردم نور و محمودآباد در مجلس، تصریح کرد: امروز هریک از نمایندگان آرزو میکند جلوهگربخشی از خصایص آن انسان بزرگ و بینظیر باشد که بعید میدانم به چنین جایگاهی برسیم.
فیاضی درباره نقش اساسی مجلس در بهبود اوضاع جامعه، بیان کرد: اگر قرار بر این باشد که مملکتی اصلاح شود باید مجلسی درست و بهروز روی کار باشد چرا که از بطن مجلس قوی و کارآمد، دولتی قوی و کارآمد متولد میشود.
وی اضافه کرد: نظام پارلمانی ما از جایگاه ویژهای برخوردار است و با وضع قوانین جامع میتوان در بهبود اوضاع جامعه تاثیر گذاشت.
یوسفیان ملا: نظارت دقیقتر مجلس یعنی عملکرد بهتر دولت و توسعه کشور
یوسفیانملا، با گرامیداشت روز مجلس، درباره اهمیت مجلس در کشور، اظهار کرد: اگر مجلس در قانونگذاری و نظارت درست عمل کند موجب رفع بسیاری از مشکلات و معضلات کشور میشود.
وی با اشاره به تاکیدات رهبر انقلاب در این باره، افزود: ایشان انجام مواردی را امر کردند و در مواردی نیز نهی کردند که توجه به این توصیهها به نفع نظام و کشور است همچنین امام راحل مجلس را مرکز تصمیمگیری و راس امور کشور میدانستند.
نماینده سابق مردم آمل در بهارستان، با بیان اینکه این مجلس است که در واقع دولت و اعضای کابینه آن را تایید میکند، تصریح کرد: اگر مجلس در دادن رای اعتماد و تایید به اعضای دولت با دقت و کارشناسانهتر رفتار کند مطمئنا دولت نیز عملکرد بهتری خواهد داشت که در نهایت منجر به بهبود اوضاع کشور میشود.
یوسفیانملا، با اشاره به بعد نظارتی مجلس، بیان کرد: مجلس با تحقیق و تفحص، طرح سوال، استیضاح و … رفتار و عملکرد دولت را نظارت میکند و این یعنی هرچه نظارت مجلس بهتر و دقیقتر باشد عملکرد دولت نیز بهتر خواهد بود.
وی، درباره تاثیر مجلس بر قوه قضاییه، بیان کرد: این قوه پیوسته در حال اجرای قوانینی است که در مجلس وضع میشود و عملکرد این قوه نیز به میزان و کیفیت قوانینی است که مجلس وضع میکند.
نماینده ادوار مردم مازندران در مجلس، افزود: نظام اجرایی کشور ما نظامی پارلمانی است و همه چیز حاصل نظارت و قوانین وضع شده مجلس است یعنی همه چیز به مجلس ارتباط دارد.
یوسفیانملا، با بیان اینکه هرچه مجلس بر امور مسلط باشد چرخ کشور بهتر میچرخد، گفت: هرچه ضعف مجلس بیشتر باشد ضعف و نارسایی کشور بیشتر میشود چرا که همه دستگاهها نیازمند قوانین مجلساند و با نظارت کارشناسانه رشد میکنند بنابراین نیاز است در انتخاب نمایندگان مجلس در ادوار مختلف دقت بیشتری شود و افرادی مجرب و شایسته انتخاب شوند.