تیرنگ:
مازندران جزو ۳ استان اول کشور از حیث پیری جمعیت است که به باور صاحبنظران با تداوم افول ازدواج و فرزندآوری و افزایش اقشار سالمند چالش های اجتماعی قابل توجهی طی چند دهه آینده گریبانگیر این دیار خواهد شد.
اکنون مازندران بعد از گیلان پیرترین استان کشور به شمار می رود و از سوی دیگر داده های آماری نهادهای متولی امر بیانگر این است که روند پیری جمعیت مازندران حدود سه دهه آینده آنچنان گریبانگیر این استان خواهد شد که در آنزمان چهره های پیر بیشتری به نسبت چهره های جوانان، نوجوانان و میانسال را در جامعه شاهد خواهیم بود.
متاسفانه مازندران در این حوزه جزو استان عنوان دار کشور به شمار می رود و با نگاهی به آمارهای موجود این مساله دور از ذهن نیست که ناقوس پیرترین استان های برای چند سال آینده مطمنا برای مازندران نواخته خواهد شد.
✓ نگاه تحولی به جوانی جمعیت
فرشته پازوکی مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه ظرفیت ها و توانمندی های بانوان مازندران بیداد میکند گفت: از روزی که آمدم به دنبال ریل گذاری درست بودم تا کارها سطحی و موقت نباشد
پازوکی با بیان اینکه در دولت سیزدهم نگاه تحولی بود، اظهار کرد: به ریل گذاری بر اساس اسناد بالادستی و فرامین امامین انقلاب تکیه کردیم.
وی با بیان اینکه بانوان پیشران مسائل مختلف در حوزه های مختلف هستند، اظهار کرد: سه مسئله مهم کشور مسئله جوانی جمعیت، خانواده و زیست عفیفانه و راه اندازی کسب و کار پایدار خانواده محور با اولویت زنان به عهده ما گذاشته شد.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران با بیان اینکه مازندران دومین استان سالمند است، گفت: با اقدامات انجام شده در حوزه جمعیت جلوی شیب گرفته شد.
او افزود: ۶ کمیته اطلاع رسانی، مردمی، آموزش و سلامت و حمایتی برای تسهیل گری در امر ازدواج، فرزندآوری و خانواده تشکیل شد و به دنبال آن هستیم با اجرای طرح فتان در محله به محله استان مشکل عدم فرزندآوری را پیدا کنیم.
پازوکی از فعالیت ۲۰۰ نفر به عنوان راهبران طرحهای جوانی جمعیت در استان خبر داد و اظهار داشت: هوشیار سازی مسئولان از وضعیت پیری جمعیت و لزوم ازدواج و فرزند آوری نیز بسیار مهم و ضروری است.
پازوکی با بیان این که هوشیار سازی طرحهای جوانی جمعیت در بین فرماندهان سپاه، ائمه جماعت مساجد و بهورزان در روستاهای مازندران در حال انجام است، ادامه داد: باید اقدامات عملی علاوه بر تسهیل در امر ازدواج، بستههای تشویقی اقتصادی معیشتی، سلامت و بهداشت را برای فرزند آوری در نظر بگیریم.
وی با بیان این که بیش از هفت هزار ساعت برای اجرای طرحهای جوانی جمعیت کشور کار میدانی در دولت سیزدهم عملیاتی شده است، گفت: ساختار جمعیتی از ازدواج شروع میشود، بنابراین شاخص ازدواج، باروری، ناباروری، فاصله ازدواج و فرزندآوری، سقط جنین و طلاق از مقولات مهم در رسیدن به شاخصهای مطلوب جوانی جمعیت است.
این مسئول با ذکر این نکته که احصاء مشکلات جوانی جمعیت در محلات شهرها و روستاهای مازندران انجام شده است، گفت: اتاق رصد وضعیت جمعیت شهرستانهای مازندران ۲۷ شاخص جوانی جمعیت را در استان احصاء کرده است.
✓تبلیغات زرد در فضای مجازی یکی از موانع ما در رشد جمعیت است
پزشک خانواده مرکز بهداشت سرخرود در گفتوگو با تیرنگ گفت: در شبکههای مجازی زرد فقط و فقط از مشکلات فرزندآوری تبلیغات میکنند و متاسفانه زوجهای جوان را به سمت باورهای غلط فرزندآوری کشاندهاند و در نهایت تبلیغات زرد در فضای مجازی یکی از موانع ما در رشد جمعیت است.
سمیرا نیرومند پزشک خانواده مرکز بهداشت سرخرود در خصوص ترویج جوانی جمعیت در گفتوگو با خبرنگار ما ضمن اشاره به اینکه یک سالی است که پزشک خانوار این مرکز بهداشت شدم، اظهار داشت: در طول این یکسال خبر خوبی برای جوانی جمعیت ندارم و متاسفانه به سمت منفی میرویم و همچنان به سوی جمعیت پیری درحال حرکت هستیم.
وی تصریح کرد: من با همکارانم در بین مردم شهر میرویم و با زوجهایی که به تازگی تشکیل خانواده دادند، در مورد جوانی جمعیت گفتوگو میکنیم اما متاسفانه در میان صحبتهای آنها متوجه شدهام که تبلیغات زرد در فضای مجازی یکی از موانع ما در رشد جمعیت است.
پزشک خانواده مرکز بهداشت سرخرود افزود: در شبکههای زرد فقط و فقط از مشکلات فرزندآوری تبلیغات میکنند و متاسفانه زوجهای جوان را به سمت باورهای غلط فرزندآوری کشاندهاند، در صورتیکه از فواید داشتن فرزند تبلیغاتی دیده نمیشود.
دکتر نیرومند ادامه داد: زوجهای جوان ما بدون هیچ تحقيقی به این باورهای غلط دامن میزنند و لذت داشتن فرزند را از خود میگیرند که همین امر باعث میشود کشور ما به سمت پیری برود اما در میان مردم خانوادههایی هستند که سطح فکر و سواد آنها بالا است، به دستور مقام معظم رهبري گوش فرا دادند و به فکر فرزندآوری و جوانی جمعیت در کشور شدند؛ این فکر و اندیشه درست آنها کشور را از پیری دور خواهد کرد.
وی گفت: من و همکارانم در مرکز بهداشت سرخرود با همراهی شهرداری و اعضای شورای شهر از این خانوادهها حمايت میکنیم تا قوت قلبی برای این کار پسندیده شود.
پزشک خانواده مرکز بهداشت سرخرود عنوان داشت: حدود ۲۹۲۸ خانواده تحت پوشش ما در این مرکز بهداشت هستند، همکاران ما در مرکز بهداشت سرخرود تمام وقت خود را برای رفاه حال شهروندان انجام میدهند، به صورت گروهی در روستاهای اطراف درب منزل خانوادههای که تازه ازدواج کردهاند یا تک فرزند دارند، میروند و با آنها در مورد مزایای فرزندآوری مشاورهای لازم را ارائه میدهند.
دکتر نیرومند خاطرنشان کرد: از خانوادههای که بالای ۳ فرزند دارند، تشکر وقدردانی میکنند و آنها را تحت پوشش مرکز بهداشت قرار میدهند و اسم این کار را گذاشتیم “طرح خانوادههای شایسته و باشکوه” تا گوشهای از زحمات آنها جبران شود، هم به نفع آنها باشد و هم به نفع جوانی جمعیت در کشور.
وی بیان داشت: خانوادههای هستند که به جای فرزند حیوان در خانه نگهداری میکنند، این کار شاید از نظر انسانی درست باشد وحیوان جز مخلوقات خداوند باشد اما به هیچ وجه نمیتواند جای فرزند را درمنزل بگیرید، من به عنوان پزشکی که دغدغههای زیادی دارم، خواستم در سن مناسبت فرزند داشته باشم.
پزشک خانواده مرکز بهداشت سرخرود در پایان یادآور شد: هر آنچه مشکلات کاری هیچ وقت تمامی ندارد اما سن فرزندآوری ممکن است به پایان برسد و دیگر هیچ سودی ندارد، از زوجهای جوان درخواست دارم از مشکلات و درخواستهای زندگی روزمره خود کم کنند و به فکر گوهر گرانبهای هستی فرزند باشند وخود همین کار باعث رزق و روزی فراوان در خانوادهها میشود.
به عقیده بسیاری از کارشناسان در دنیای امروز نیز تزاید نسل و جمعیت یکی از عوامل مهم، کلیدی و تاثیرگذار بر جایگاه یک کشور در سطح بین المللی است. فاکتور جمعیت در کنار شاخصههایی همچون منابع، آموزش، موقعیت راهبردی، وسعت جغرافیایی، توان اقتصادی و غیره برای گروه بندی کشورها به سه دستهی توسعه یافته و در حال توسعه و جهان سوم از اهمیت بسزایی برخوردار است.
به عبارت دیگر به طور قطع و یقین می توان گفت که میزان قدرت و امنیت ملی هر کشوری به مسائل جمعیتی آن کشور پیوند میخورد.